Як найкраще зберігати долму

Природно, що такий «варіант голубців» як долма добре смакує відразу ж після приготування, але з огляду на трудомісткий процес, що передує варінню страви, господинь хвилює питання: як довго може зберігатися долма й чи можна її заморожувати.

Часто буває так, що цю страву хочеться мати в холодильнику на потім. Але, в такому разі, варто пам’ятати, що сира долма не повинна зберігатися (навіть в холодильнику) більше доби, приготовлену ж треба спожити протягом 2-3 днів. Досвідчені господині впевнені, що краще за все долму заморозити.

Див. також: як заморозити виноградне листя.

Всі складові страви «відмінно реагують» на умови морозильної камери. Деяким кухарям навіть здається, що виморожена перед приготуванням долма смачніша: фарш соковитіший, а листя м’якше.

Для того щоб відправити долму в морозильний пристрій необхідно розкласти кожен екземпляр (далеко один від одного) на лотку, заморозити, а потім, перемістити в спеціальні пакетики або контейнери. Варто пам’ятати, що перед тим, як варити таку долму, розморожувати її попередньо не треба. Потрібно відразу ж скласти виноградні голубці в каструльку, залити соусом і відправити на плиту.

У більшості випадків прийнято маринувати або заморожувати саме виноградне листя для долми. При чому, другий варіант більш «смачний», ніж перший. Він не має кислуватого присмаку, а нагадує свіжий продукт. Щоб заморозити листя, їх необхідно скрутити рулетиком, замотати в харчову плівку та відправити в морозилку. Це зручно, так як його можна використовувати протягом усього року, незважаючи на сезон.

Всім господаркам буде цікаво ознайомитися з тим, як заготовити виноградне листя на зиму в відеоматеріалі: