Як найкраще зберігати червону та чорноплідну горобину на зиму

Багато хто знає, що ягоди червоної і чорноплідної горобини – це джерело корисних речовин. Тому варто скористатися порадами досвідчених господинь, які пропонують безліч способів, що дозволяють надовго зберегти чудодійні властивості плодів.

Збирати плоди червоної та чорної горобини необхідно під кінець першого осіннього місяця. Ягоди відмінно витримують заморозки, від холоду їх смакові якості стають ще більш приємними, але в підмороженому стані вони зберігаються менше.

Як зберегти придатність горобини в НЕ переробленому вигляді в умовах будинку

Оптимальним місцем для зберігання червоної або чорноплідної горобини в свіжому вигляді вважаються льох, підвал або холодильник.

У погрібному або підвальному приміщенні

Зібравши цілющий урожай, його необхідно старанно перебрати, видаляючи всі листочки, гілочки, комах, зіпсовані та м’яті екземпляри. Мити ягоди перед відправкою на зберігання не можна, інакше пошкодиться їх природний захисний покрив.

Потім, горобинові грона необхідно нанизати на шпагат, таким чином, щоб вони не стикалися один з одним, і підвісити до сухої стелі.

Ще урожай ягід горобини в свіжому вигляді можна розкласти шарами в коробки з картону або дерева, зробивши між кожним прошарок із паперу. У тарі треба зробити отвори, для того щоб утворити хорошу вентиляцію.

З огляду на температурні показники, горобинові грона зможуть бути придатними до вживання:

  • до весняної пори при 0 °С;
  • протягом 3-4 місяців при 7-10 °С;
  • до одного місяця (чорні) і до двох місяців (червоні) при 10-15 °С.

Дуже важливо стежити за вологістю повітря в приміщенні, яка не повинна перевищувати 70%.

Див. відео “Заготівля червоної горобини. Сушіння та заморожування”:

Див. також: як сушити горобину.

В холодильному пристрої

При відсутності відповідного приміщення ягоди горобини можна успішно зберігати і в холодильній камері. Для цього їх слід зірвати з кетягів, впорядкувати, просушити та помістити в сухому чистому вигляді в паперовий або поліетиленовий пакетик і відправити в відсік, де зазвичай зберігаються овочі та фрукти. У такому стані, горобина буде придатною до вживання протягом 1 місяця.

Продовжити цей період можна за допомогою цукрового піску. Ним треба посипати дно пластикового контейнеру, потім викласти горобину та чергувати, таким чином, інгредієнти до самого верху.

Зберегти, пересипавши цукром, горобину можна:

  • в зоні між холодильним відділенням і морозилкою до півроку;
  • у відсіку, де прийнято тримати фрукти та овочі до 3 місяців.

Також продовжити придатність горобинового врожаю можна в перетертому з цукром стані (2: 1). Пюре необхідно перекласти в стерильні сухі банки, щільно закрити кришками та відправити на середню полицю холодильника. Зберігатися такий десерт зможе не більше, ніж 1 рік. Так краще вчинити з чорноплідною горобиною вона соковитіша та солодша.

Якщо на горобину є інші плани, але поки немає часу їх здійснити, то не вологі ґрона можна помістити в пакет з поліетилену або паперу і відправити плоди в холодильник на полицю для фруктів і овочів. Придатними вони будуть протягом 30 днів.

У морозилці

Ідеальним способом уберегти корисні якості свіжої горобини є «шокова» заморозка (-18 °С і нижче). В таких умовах кількість каротину (він є в червоній горобині) навіть збільшується. Перебравши і помивши плоди, їх треба розкласти на рушник, щоб просушити в умовах кімнатної температури, а потім розмістити одним шаром на палеті й відправити в морозилку. Після закінчення 4 годин, ягідки необхідно розкласти по пакетиках і зберігати в морозильній камері протягом цілого року.

Також 1 рік може зберігатися заморожене пюре (пропорція ягід і цукрового піску складає 1: 0,5).

Кілька смачних способів зберегти горобину на зиму

Зробивши з чорноплідної і червоної горобини безліч заготовок на зимовий період, нею можна буде ласувати аж до нового врожаю. Ягоди можна засушити (зберігати готову заготовку треба в герметичній тарі в приміщенні, де сухо і прохолодно, температура не повинна перевищувати 20 °С) і зів’ялити (плоди відмінно зберігаються в ємності зі скла з щільною кришкою при кімнатній температурі).

Див. відео:

Протягом 1 року зберігати придатність можуть такі смаколики з горобини як: варення, джем, повидло, цукати, желе, консервований сік, вино, навіть аджика та соуси до м’ясних страв і інші.