Барбарис зовсім не вибаглива рослина. Він прекрасно росте і розвивається при будь-яких кліматичних умовах. Тому, барбарис часто можна зустріти на дачних ділянках. Люди цінують його за дивовижну властивість: всі частини рослини цілющі. З огляду на таку чудодійність барбарису, кожен, хто має можливість запастися їм, намагається зберегти його як можна довше. Для цього слід знати про декілька способів і правил заготовки та сушіння різних частин рослини.
Інгредієнти: Барбарис
Зміст
Як підготувати до сушіння і зберігати плоди барбарису
Слід врахувати, що для сушки підходять тільки повністю дозрілі плоди. Тому, оптимальним часом для збору ягідок вважається пізня осінь. До того ж, саме в цей період в барбарисі накопичується найбільша кількість корисних речовин. Після збору барбарисових плодів необхідно промити їх, трохи обсушити, розкласти на деку і відправити в духовку.
Температура прогріву пристрою на початковому етапі сушіння повинна бути в межах від 45 до 50°С, а потім, її треба поступово збільшувати до 60°С. Готовність визначається простим способом, для цього, потрібно стиснути ягідки в кулаку: якщо вони не склеюються між собою, то значить, плоди можна виймати.
Сушений барбарис може зберігатися протягом декількох років. Найкращим місцем для зберігання є пластикові пляшки або інша тара, що герметично закручується. Також, можна помістити цілющі сушені плоди в тканні мішечки, але, в такому випадку, доведеться уважно стежити, щоб в приміщенні, де вони знаходяться, не було вологи.
Див. також: В’ялення ягід барбарису
Сушка і зберігання барбарисових гілочок з листочками
Під кінець весни або на початку літа поціновувачі корисних напоїв запасаються молодими гілками і листям барбарису. Мити ніжні пагони не треба. Відразу ж після збору їх слід розмістити у добре провітрюваному місці, куди зовсім не потрапляє сонячне проміння (вони здатні зруйнувати деякі цілющі властивості). Всього через 7 днів барбарисові листя і гілки будуть готові.
Після цього, їх необхідно щільно упакувати в мішечки з тканої тканини (вона добре «дихає») і відправити на зберігання. У такому стані вони можуть бути придатні до вживання протягом 2 років. За цей період сушене барбарисове листя і гілки «не розгублять» свої чудодійні властивості.
Сушка і зберігання корінців барбарису
З настанням пізньої осені настає час заготівлі барбарисових коренів. Для цього, треба викопувати одну третину від загального обсягу корінців. Мити їх перед заготівлею не рекомендується (це можна буде зробити вже безпосередньо перед вживанням) досить тільки струсити з них грунт і відщипнути ті ділянки, де є потемніння і сліди гниття.
Для сушіння коріння барбарису потрібно вибрати темне приміщення, що добре провітрюється. Зазвичай – це горище. Деякі сушать барбарисові коріння і в духовій шафі від 2 до 4 годин при температурі від 45°С до 50°С. Правильно висушена сировина в надламаному місці (ламаються вони дуже легко) повинно мати лимонно-жовтий відтінок.
Зберігати сухі коріння барбарису слід в пов’язаних тюках в сухому і відмінно провітрюваному приміщенні. При таких умовах вони будуть придатні до вживання протягом 3 років.
Зберігання барбарису не в сушеному вигляді
Барбарисові ягідки можна не тільки сушити. Є ще кілька способів, яким господині часто віддають перевагу:
- заморозка;
- в скляній тарі в молотом вигляді;
- заготовки у вигляді варення, желе, пастили, джемів, компотів і іншого.
Кожен, вибравши найкращий для себе спосіб, повинен пам’ятати, що дотримання всіх тонкощів є важливим моментом, який дозволить якомога довше зберегти барбарис в придатному стані.
Людмила Філаткіна у своєму відео розповідає про корисні властивості та про те, як можна використати ягоди барбарису і аронії. Можливо, ці прості рецепти вам були раніше не відомі.