Базилік – це чудова приправа до багатьох страв. Тому обов’язково варто знати, як його правильно заморожувати.
Інгредієнти: Базилік, Вершкове масло, Вода, Оливкова олія, Рослинна олія, Соняшникова олія
Зміст
Базилік сушити або заморожувати?
Якщо обирати між замороженим та сушеним базиліком – краще спинитися на першому варіанті. Заморожений базилік більш духмяний та універсальний.
Підготовка зелені до заморожування
Спочатку треба взяти воду, додати сіль і замочити в ній базилік на 30 хвилин. Потім зелень ретельно миють під краном.
Після цього воду необхідно струсити з гілочок і розкласти їх на паперові рушники.
Способи заморозки базиліка на зиму
Як заморозити свіжий базилік
Базилік можна заморожувати як цілими гілочками, так і окремими листочками.
Також базилік можна різати. Підійняте як звичайний ніж, так і блендер.
Коли ви підготуєте зелень, розкладіть її в пакети та відправте в морозильну камеру.
Старайтеся фасувати базилік так, щоб в кожному пакеті було стільки зелені, скільки ви будете використовувати за один раз.
В цьому відео ви бачите, як зберегти зелень свіжою:
Як бланшувати базилік перед заморожуванням
Необхідно закип’ятити воду, викласти базилік на сито та помістити його в киплячу воду на 5-10 секунд, а потім зразу ж перекласти в ємність з крижаною водою. Щоб зробити її такою – додайте кубики льоду.
Після цього базилік треба обсушити на рушниках, скласти в контейнери або пакети та відправити в морозильну камеру.
Як заморозити базилік в олії
Необхідно подрібнити базилік, додати олію в пропорції 1 до 2-х (1 – це олія) та вилити суміш в форми для льоду. Якщо ви ріжете базилік в блендері, можна лити олію зразу ж в нього.
Коли лід заморозиться, кубики витягають та складають в пакети і відправляють в морозилку.
Якщо базилік різали вручну, його треба спочатку розкласти в форми, а потім налити олію.
Олія може бути як соняшникова, так і оливкова. Такою можна використати розтоплене вершкове масло.
Базилік в олії можна заморозити і в герметичному пакеті. Треба залити в нього суміш, прибрати повітря, защіпнути та стиснути так, щоб вийшов пласт. А потім покласти в морозильну камеру.
Як заморозити базилік в воді або бульйоні
Тут заморозка проводиться так само, як і в попередньому випадку, просто замість олії береться вода або бульйон. Кубики з базиліком можна використовувати і для протирання обличчя.
Якщо ви збираєтеся робити соус песто, подрібніть базилік в блендері, додайте трохи води і залийте в форми для льоду.
До речі, щоб кубики було легше діставати можна застелити форми харчовою плівкою.
В цьому відео можна дізнатися про чотири способи заморозки зелені:
Зберігання замороженого базиліка
Базилік може зберігатися в морозильній камері 12 місяців.