Як маринувати буряк: рецепт приготування маринованого буряка – смачної заготовки на зиму.

Маринований буряк – це смачна закуска, яку можна подавати з різними стравами. Тому пропонуємо вам рецепт маринованого буряку.

Приготування смачної і корисної заготовки з буряка на зиму

червоний буряк

Буряк необхідно почистити від бадилля і корінців, добре вимити та покласти в киплячу воду. Якщо коренеплоди маленькі – їх варять 20 хвилин, а якщо великі – 45 хвилин. Не розрізайте буряки та не знімайте з них шкірку – так ви збережете гарний колір.

Коли буряк провариться, треба дістати його з води та дати охолонути. До речі, якщо покласти коренеплід в холодну воду – він швидше вистигне, і шкірка також зніметься легше.

Після охолодження буряки треба почистити. Різати необхідно лише великі, маленькі можна і треба маринувати цілими.

Маринад для буряків може бути, як кислим, так і гострим. Щоб зробити той, який подобається саме вам, оберіть оптимальну кількість оцтової есенції та цукру.

Для слабкокислого треба взяти:

  • 500-600 грамів цукру;
  • 150-170 мілілітрів есенції.

Для кислого:

  • цукру: 600-900 грамів;
  • есенції – 250 мілілітрів.

Для гострого:

  • цукру – 1 кілограм;
  • есенції – 470-530 мілілітрів.

Також для маринаду треба взяти:

  • 10 літрів води;
  • 500-600 грамів солі;
  • 5 грамів гвоздики;
  • 5 грамів лаврового листа;
  • 5 грамів кориці;
  • 3 грами запашного перцю.

Спочатку налийте воду в каструлю, розчиніть сіль та цукор, закип’ятіть розчин і додайте оцтову есенцію.

Буряки треба скласти в літрові або півлітрові банки та залити маринадом. Літрові банки мають стерилізуватися 10-12 хвилин, а півлітрові – 7-8 хвилин.

Після цього необхідно закатати банки кришками, поставити догори дном та дочекатися, коли вони охолонуть. Мариновані буряки треба зберігати в прохолодному місці: льоху, підвалі, кухонній шафі або коморі.

Такі буряки можна не тільки подавати як закуску, а використовувати в якості основи для борщу.