Опеньки, за смаковими якостями, мало чим поступаються білим грибам. До того ж вони мають значну перевагу – ростуть великим сімейством, чистити їх нескладно й для готування не потрібно багато часу.
Інгредієнти: Опеньки
Купивши або ж назбиравши опеньків, не варто переживати, що їх занадто багато, адже ці гриби зберігаються відмінно. Існує кілька смачних способів заготівлі грибів на довгий час.
Правила зберігання опеньків
Найчастіше опеньки маринують або заморожують, їх не прийнято сушити, але деякі господині вдаються й до такого варіанту «збереження на потім». Не важливо, який із варіантів обраний, гриби спочатку необхідно обов’язково перебрати, видалити нижню частину ніжки, де зазвичай є шматок землі, викинути листя, ялинові голки та інше. Якщо грибочок великого розміру, з нього потрібно зрізати «білу парасольку».
Див. відео “Як заготовити опеньки на зиму покроково. Заморожуємо опеньки на зиму “:
Перед відправкою в морозилку, мити опеньки не варто, інакше вони зледеніють. Якщо їх маринувати або заготовлювати іншим способом, то слід спочатку замочити продукт, а потім старанно промити під краном.
У морозилці опеньки можуть зберігатися й залишатися в придатному стані до півроку при температурі не нижче, ніж 18 °С. Перед заморожуванням їх можна смажити, варити або залишити в свіжому стані. Слід пам’ятати, що опеньки, які перед відправкою в морозильну камеру пройшли термічну обробку, можуть зберігатися до наступного врожаю.
Якщо прийнято рішення маринувати або засолити опеньки, то їх варто зберігати в холодильнику. Консервація із цих грибів відмінно залишається в придатному стані навіть в умовах кімнатної температури, але з’їсти таку заготовку слід протягом 3-4 місяців. Коли мариновані опеньки щільно закриті капроновою, а не жерстяною кришкою, то термін їх придатності становитиме півроку.
Дуже рідко з опеньків роблять соління, використовуючи при цьому гарячий або холодний спосіб. Пройшовши термічну обробку, гриби можуть зберігатися від 8 місяців до 1 року в холодному місці. А якщо використовувати холодне засолювання, то не більше, ніж півроку. Таку заготовку потрібно періодично перевіряти на наявність цвілі, і при необхідності слід міняти розсіл.
Деякі господині віддають перевагу смаженим опенькам. Для цього їх обсмажують в олії (завдяки великій кількості), а потім розміщують їх у знезаражену скляну тару. Олію потрібно вилити в банку, таким чином, щоб вона покрила опеньки товстим шаром. Зберігати таку заготовку слід в холодильнику не більше, ніж півроку.
Сушити опеньки господаркам «не подобається» через те, що вони, в результаті, мають малонасичений смак, але якщо хто-небудь все-таки зважиться заготовити цей вид грибів подібним способом, то для їх зберігання підійде сухе темне місце, а в якості тари краще вибрати мішечки з натуральної тканини або паперові пакети.
Яким чином треба зберігати опеньки в свіжому стані
Дуже важливо знати: скільки можна зберігати врожай опеньків з моменту збору до моменту обробки. Головне, щоб цей проміжок часу був, якомога меншим, чим більше опеньки залишаються в НЕ переробленому вигляді, тим більше токсинів, небезпечних для здоров’я людини, в них виробляється.
Якщо з якихось причин не вдається відразу ж приступити до оброблювання опеньків їх потрібно віднести всього лише на 6 годин в прохолодне місце (холодильний пристрій, підвальне або погрібне приміщення). Фахівці в цій галузі взагалі впевнені в тому, що зберігати опеньки свіжими, не рекомендується ні в якому разі.
Знання всіх важливих нюансів дозволить правильно заготовити опеньки й зберігати їх протягом тривалого проміжку часу в придатному стані.