Аґрус звичайний – рослина, висота якої становить приблизно 1 метр, стебла рослини протягом усього року вкриті гострими голчастими шипами. У літній період аґрус дає врожай кисло-солодких овальних ягід зеленого, жовтого або пурпурного кольору.
Інгредієнти: Агрус
Існує декілька десятків видів аґруса, які відрізняються за розміром, формою і кольором ягід та смаком. Плоди аґрусу можуть бути зеленими, чорними, білими, кислими або солодкими – усе залежить від конкретного сорту.
Аґрус – вкрай корисна ягода, оскільки вона містить у собі величезну кількість вітамінів (А, В1, В2, В3, В6, В9, С та Е). Завдяки своїм властивостям, вона зміцнює організм людини, допомагає у боротьбі із запальними захворюваннями, має легкий проносний, сечо- та жовчогінний ефект. Серотонін – нейромедіатор, що міститься у стиглих ягодах – позитивно впливає на нервову систему людини, а також допомагає у профілактиці ракових захворювань. Вітамін Р має здатність очищати організм від солей важких металів. Ягоди аґрусу також мають властивості, які значно покращують стан хворих на атеросклероз, гіпертонію та інші серцево-судинні захворювання.
Аґрус може стати гарним помічником у лікуванні анемії, нестачі вітамінів, запору, дефіциту міді та фосфору в організмі, ожиріння, збою менструального циклу у жінок в період клімаксу. Для перелічених вище цілей добре підійде відвар з ягід аґрусу або ж безпосередньо ягоди у чистому вигляді.
Ягоди аґрусу категорично не рекомендується вживати людям із виразкою шлунку і дванадцятипалої кишки, особливо в період загострення хвороби.
Аґрус гарно підходить для зимових заготовок: із нього виготовляють компот, варення, мармелад, соус та джем. Консервований аґрус може стати відмінним елементом для оформлення тортів, а також начинкою для пирогів або тістечок.
Обов’язково спробуйте заготовки з аґрусу, адже у такому випадку під час зимового періоду ви будете застраховані від авітамінозу.