Ягода чорниця: корисні властивості та протипоказання, опис – як виглядає чорниця

Чорниця (черниця, борівка, чорні ягоди, чорничник, у Карпатах відома як афина, яфина, яфин) – це дуже корисна і популярна ягода. Вона звична для українських гір, тому щороку варто її збирати (якщо є можливість), їсти свіжою та заготовлювати на зиму.

Квітне чорниця в травні та червні. У неї рожево-червоні квіточки. А ягідки – темно-сині і кругленькі. Чорниця росте в Карпатах (бо там для неї достатньо вологості), тому саме туди треба їхати, аби зібрати ці смачні і корисні плоди.

В чорниці є дуже багато корисних речовин. Вона збагачує організм вітамінами групи А, Е, К, В, С, РР. Також в ній є калій, натрій, кальцій, марганець, вітаміни групи , антоціани, залізо, дубильні речовини. А ще чорниця містить органічні кислоти: хінную, бурштинову, яблучну, молочну, бензойну, щавлеву, лимонну. І, звісно ж,  фруктозу, глюкозу, сахарозу.

Дивіться як виглядає чорниця на фото
Дивіться як виглядає чорниця на фото

Корисні властивості чорниці для організму людини

Завдяки такій великій кількості корисних речовин, ягоди допомагають боротися з анемією, знімають набряки та запалення, укріплюють судини. Також чорниця корисна для людей, що страждають на діабет, мають шкірні захворювання, ревматизм, проблеми з зором. В 100 грамах чорниці міститься тільки 57 калорій, тому ці ягоди впевнено можна назвати дієтичними.

До речі, чорницю дуже рекомендують в якості допоміжного засобу тим, хто лікує кон’юнктивіт, відшарування сітківки.

Якщо говорити про народну медицину, то в ній використовують і ягоди, і листочки чорниці. Їх можна застосовувати, щоб лікувати горло, позбавитися від стоматиту. Також чорниця помагає при захворюванні кишечнику, шлунку, в випадку розвитку подагри. В цілому, ці ягоди можна вживати і в якості профілактики застуд та інфекційних хвороб, а також для попередження інфаркту міокарда і тромбозів.

Чорниця в руках --- Image by © Gerhard Egger / Corbis
Чорниця в руках – Image by © Gerhard Egger / Corbis

Протипоказання

Чорницю не можна вживати тим, у кого часто бувають запори, а також людям, у яких спостерігається: захворювання підшлункової залози, дванадцятиперстої кишки. Також чорницю не треба їсти тим, хто має на неї алергію.

чорниця

Використання і заготівля чорниці на зиму

Чорницю можна сушити, робити з неї джем, компот, мармелад. Також ці ягоди заморожують або перетворюють на сік чи морс. Ще чорницю використовують для приготування вина або настоянок.

А якщо хочеться пити лікувальний запашний чай – можна висушити листя чорниці, зібране в період її цвітіння. Гілки треба зібрати в пучки та розвісити в добре провітрюваному приміщенні. А потім обмолотити листя та скласти в ємності, які щільно закриваються кришкою.

чорниця

Вживаючи взимку ці корисні ягоди, які зберігають свої властивості після різних видів обробки, ви будете зміцнювати  організм та просто зможете насолодитися прекрасним смаком і ароматом.

Чорниця і ожина
Фото: Чорниця та ожина.

чорницячорницячорниця