Чорниця (черниця, борівка, чорні ягоди, чорничник, у Карпатах відома як афина, яфина, яфин) – це дуже корисна і популярна ягода. Вона звична для українських гір, тому щороку варто її збирати (якщо є можливість), їсти свіжою та заготовлювати на зиму.
Квітне чорниця в травні та червні. У неї рожево-червоні квіточки. А ягідки – темно-сині і кругленькі. Чорниця росте в Карпатах (бо там для неї достатньо вологості), тому саме туди треба їхати, аби зібрати ці смачні і корисні плоди.
В чорниці є дуже багато корисних речовин. Вона збагачує організм вітамінами групи А, Е, К, В, С, РР. Також в ній є калій, натрій, кальцій, марганець, вітаміни групи , антоціани, залізо, дубильні речовини. А ще чорниця містить органічні кислоти: хінную, бурштинову, яблучну, молочну, бензойну, щавлеву, лимонну. І, звісно ж, фруктозу, глюкозу, сахарозу.
Зміст
Корисні властивості чорниці для організму людини
Завдяки такій великій кількості корисних речовин, ягоди допомагають боротися з анемією, знімають набряки та запалення, укріплюють судини. Також чорниця корисна для людей, що страждають на діабет, мають шкірні захворювання, ревматизм, проблеми з зором. В 100 грамах чорниці міститься тільки 57 калорій, тому ці ягоди впевнено можна назвати дієтичними.
До речі, чорницю дуже рекомендують в якості допоміжного засобу тим, хто лікує кон’юнктивіт, відшарування сітківки.
Якщо говорити про народну медицину, то в ній використовують і ягоди, і листочки чорниці. Їх можна застосовувати, щоб лікувати горло, позбавитися від стоматиту. Також чорниця помагає при захворюванні кишечнику, шлунку, в випадку розвитку подагри. В цілому, ці ягоди можна вживати і в якості профілактики застуд та інфекційних хвороб, а також для попередження інфаркту міокарда і тромбозів.
Протипоказання
Чорницю не можна вживати тим, у кого часто бувають запори, а також людям, у яких спостерігається: захворювання підшлункової залози, дванадцятиперстої кишки. Також чорницю не треба їсти тим, хто має на неї алергію.
Використання і заготівля чорниці на зиму
Чорницю можна сушити, робити з неї джем, компот, мармелад. Також ці ягоди заморожують або перетворюють на сік чи морс. Ще чорницю використовують для приготування вина або настоянок.
А якщо хочеться пити лікувальний запашний чай – можна висушити листя чорниці, зібране в період її цвітіння. Гілки треба зібрати в пучки та розвісити в добре провітрюваному приміщенні. А потім обмолотити листя та скласти в ємності, які щільно закриваються кришкою.
Вживаючи взимку ці корисні ягоди, які зберігають свої властивості після різних видів обробки, ви будете зміцнювати організм та просто зможете насолодитися прекрасним смаком і ароматом.