Ягода червона смородина: лікувальні та корисні властивості і опис, рецепти на зиму.

Червона смородина – це ягода, яку можна зустріти на багатьох дачах. І це не дивно, адже вона смачна і дуже корисна.

До того ж, кущі порічок зовсім невибагливі та стійкі до низьких температур.

Кущ - червона смородина
Фото. Кущ – червона смородина.

Плоди смородини – кисленькі ягоди, що ростуть гронами.

Стиглі ягоди червоної смородини
Фото. Стиглі ягоди червоної смородини.

Порічки не даремно називають “ягодами здоров’я”, адже в них є дуже багато корисних елементів та вітамінів. Наприклад, червону смородину дуже рекомендують їсти тим, хто застудився, бо в ній надзвичайно багато вітаміну С – 60 мілілітрів на 100 грамів маси. Саме тому порічки – це ягідки, які допомагають від високої температури та запалень.А ще, червона смородина покращує імунітет та зміцнює організм в цілому. Ще одна корисна якість ягід – вони виводять з організму токсини.

Грона ягід червоної смородини
Фото. Грона ягід червоної смородини.
Гілки ломляться від ягід
Фото. Гілки ломляться від ягід.

Сік червоної смородини також має багато корисних властивостей. Він чудово втамовує спрагу, покращує апетит та позитивно впливає на роботу шлунково-кишкового тракту. Допомагає, якщо людину нудить, а також є легким проносним.

Ще порічки рекомендують в ті моменти, коли треба спинити кров, але якщо у людини є проблеми зі згортанням крові – червона смородина заборонена.

Також порічки можна їсти тим, хто дотримується суворої дієти, бо в ній лише  56 кілокалорій на 100 грамів.

Що ж стосується протипоказань, то ці ягоди не можна їсти, якщо у людини:

  • виразки і гастрити;
  • гепатит; панкреатит;
  • холецистит;
  • жовчнокам’яна хвороба.
Ягода червона смородина
Фото. Ягода червона смородина.

Червону смородину можна їсти сирою, прямо з куща, варити з неї компоти, варення, желе, мармелад, додавати в різні десерти. Тому, якщо є можливість, завжди купляйте чи збирайте порічки та готуйте з них різні смачні і корисні страви.