Яблучний джем на зиму - як варити джем з яблук в домашніх умовах

Яблучний джем на зиму – як варити джем з яблук в домашніх умовах

Яких тільки заготовок на зиму не роблять з яблук! Але особливо цінуються господинями ті, часу і сил на приготування яких, йде мінімум. До таких швидких заготовок можна віднести і смачний яблучний джем. На відміну від варення, тут немає необхідності хвилюватися про збереження шматочків фруктів в готовій заготовці та про прозорість сиропу. Домашній джем з яблук – смачний, простий та універсальний. Його можна використовувати і в якості намазки на шматочок свіжого хліба чи булки, і як начинку для випічки, а можна і як соус для млинців та оладок. Отже, до роботи!

Зміст

Вибір і підготовка плодів

Яблука для джему можна брати абсолютно будь-яких сортів, але особливо цінуються кисло-солодкі. Для джему з шматочками яблук, вихідний продукт повинен мати щільну соковиту м’якоть, а ось з перезрілих плодів, в основному, готують джем однорідний за структурою. Для цього, проварені шматочки пюрірують блендером.

Чи чистити яблука перед приготуванням? На це питання точної відповіді немає і вона залежить тільки від ваших смакових уподобань. Якщо яблука подрібнюються дрібними кубиками або перетираються через м’ясорубку, то шкірку можна залишити, проте, набагато ніжнішим за консистенцією вийде джем з попередньо очищених яблук.

Джем з яблук

Найсмачніші рецепти яблучного джему

Швидкий та простий джем з яблук

Три кілограми яблук чистять і пропускають крізь м’ясорубку. Якнайшвидше, поки шматочки не почорніли, їх збризкують 2 столовими ложками лимонного соку і засипають 2 кілограмами цукру. Масу ретельно перемішують і ставлять на середній вогонь. Щоб густа маса не пристала до дна ємності для варіння, її постійно перемішують дерев’яною лопаткою. Час приготування, зазвичай, становить 30-40 хвилин. Цей рецепт яблучного джему найшвидший, але, через те що яблука подрібнюються в сирому вигляді, готовий продукт набуває темний відтінок. Уникнути цього допоможе рецепт з пюріруванням вже проварених яблук.

Відео від ютуб-каналу «Радхика» розповість про приготування джему з яблук, подрібнених на терці.

Яблучний джем з проварених плодів

Тут існує два варіанти приготування. Перший передбачає проварювання протягом 10-15 хвилин неочищених від шкірки часточок, а потім, перетирання маси крізь сито з металу. При другому способі приготування яблука повністю чистяться і нарізаються, як мінімум, на вісім частин. Яблучна нарізка, також, проваривается протягом чверті години, а потім подрібнюється за допомогою занурювального блендера. Води для обох варіантів варіння необхідно використовувати таку кількість, щоб вона повністю покривала яблучну нарізку. Після приготування густого яблучного пюре, в масу додають цукор з розрахунку 700 грам на 1 літр готового пюре. Джем доводять до готовності, прогріваючи його протягом півгодини на мінімальному вогні. Готовність продукту визначають по краплині джему, викладеній на холодне блюдце. Якщо маса не розтікається в різні боки, то яблучний джем готовий.

Джем з яблук

Джем з шматочками яблук

Яблука чистять від шкірки і насіннєвих коробок. Очищену масу зважують. Для приготування десерту знадобиться 2 кілограми яблучної нарізки. Подрібнювати яблука можна будь-яким способом: тонкими пластинами або невеликими кубиками. Очищення та обрізки, що залишилися від вирізання насіння, заливають 200 мілілітрами води і варять 15 хвилин при відкритій кришці каструлі. Після, з відвару витягають залишки яблук, а в гарячу рідину додають заздалегідь підготовлену яблучну нарізку. Варять джем протягом 60-70 хвилин, при необхідності, видаляючи піну. Якщо ви все зробили правильно, то готовий джем виходить густим і тягучим, зі смачними, напівпрозорими шматочками яблук.

Джем з яблук

Про те, як приготувати яблучний джем в мультиварці розповість відео від каналу «Смачні рецепти для мультиварки від MamaTwice».

Джем з запечених яблук – смачний та ніжний

Три кілограми яблук чистять від шкірки і насіння. Плоди, при цьому, розрізають на чотири частини. Нарізку викладають щільним шаром на деко, злегка змащене олією та запікають у духовці протягом 20 хвилин. Температура нагріву духовки – 170-180 градусів. Готовність яблук перевіряють ножем або шпажкою, протикаючи шматочки. Пропечені часточки протирають крізь дрібне металеве сито. Пюре засипають 1 кілограмом цукру і проварюють на плиті не більше 10 хвилин. У самому кінці приготування в яблучну масу додають ½ чайної ложки лимонної кислоти.

Як урізноманітнити яблучний джем

Добавок до яблук, при варінні джему, може бути безліч. Розглянемо найбільш популярні.

  • Сухі спеції. Яблучний джем добре сприймає добавки у вигляді меленої кориці, імбиру, м’яти і мускатного горіху. Кількість цих компонентів потрібно підбирати індивідуально, орієнтуючись лише на власні смакові переваги.
  • Фрукти, овочі, ягоди. Джем з яблук можна готувати в поєднанні з будь-якими видами ягід і фруктів. З овочів для приготування джему можна використовувати кабачки або гарбуз.
  • Сухофрукти. Відмінно поводяться в джемі сухофрукти. Особливо смачними виходять заготовки, приготовлені з додаванням кураги, родзинок або чорносливу.

Джем з яблук

Як зберігати яблучний джем

Для того, щоб заготовка могла зберігатися до двох років, її розфасовують у стерильні та добре просушені банки. Кришки, також, обробляють окропом або паром. Місце зберігання може бути будь-яким, але, бажано, складувати заготовки в темному прохолодному приміщенні.

Джем з яблук