Варення з ранеток: перевірені способи приготування десерту - як зварити варення з райських яблук на зиму

Яблучне варення з ранеток на зиму – як зварити варення з райських яблук смачно

Маленькі яблучка сорту Ранетки дуже популярні. Іх часто називають ще райські яблучка. З них можна зробити різні чудові заготовки на зиму. Про приготування смачного варення з ранеток і піде сьогодні мова в нашій статті. Яблука ранетки ростуть, як облагороджена культура – в садах і городах, але зустрічаються і дикі представники цього сорту. Якщо вам довелося зібрати дикі ранетки, то будьте впевнені, заготовки з них вийдуть не менш смачні, ніж з садових яблук. І так, розглянемо рецепти, та, скориставшись досвідом досвідчених господинь, дізнаємось як приготувати смачне яблучне варення з ранеток на зиму.

Підготовка основного інгредієнта

Зібраний врожай яблук миють. При цьому, бажано увагу приділити кожному яблучку. Нехай їх і багато, але кропітка праця піде тільки на користь результату. Після водних процедур яблука відкидають на сито і залишають для природного обсушивання.

Далі, плоди потрібно перебрати. Найдрібніші яблучка відкладають окремо. У них не обривають плодоніжки. Варення варять разом з нею. Щоб райські яблучка не розвалилися і швидше наситилися солодким сиропом, їх проколюють зубочисткою. Роблять це з боку плодоніжки, намагаючись пронизати яблучко наполовину або трохи більше.

Більші і частково пошкоджені плоди відкладають для приготування варення часточками. При огляді видаляють підгнилі частини і червоточини. Яблука ріжуть дольки довільної форми. Все залежить від їх розміру та характеру ушкоджень. Кісточки та насіннєві коробки можна не вирізати. З ними смак варення буде більш насиченим і набуде пряних ноток. Хоча, зрозуміло, що це справа смаку кожного, хто робить цю заготовку. Якщо не хочете в готовій страві натикатися на дрібні кісточки, то краще видаліть їх відразу.

До речі, ранетки можна заморозити або висушити і використовувати взимку для приготування компотів.

Варення з ранеток

Підготовка банок під заготовку

Найкраще для консервації варення з райських яблук брати невеликі банки. Оптимальний обсяг – 500-800 мілілітрів. Ємності в обов’язковому порядку миють, найкраще содою, а потім стерилізують. Способів стерилізації багато: і на пару, і в духовці і в мікрохвильовці. З варіантами попередньої обробки банок можете ознайомитись передивившись відео-поради від Мармеладної Лисиці.

Рецепти райського варення

Варення з цілих яблук – з хвостиками

Така заготовка з цілих плодів з плодоніжками – прикраса будь-якого столу. Але, щоб її приготувати, потрібно знати деякі тонкощі. Про те, що яблука перед варінням проколюють, ми вже говорили. Ще слід звернути увагу на те, що варення не можна перемішувати.

Отже, про все по-порядку. Кілограм райських яблучок миють і протикають шпажкою. У широкій каструлі або емальованому тазу варять сироп з 1,5 склянок води, 1,2 кілограма цукру і 1/3 чайної ложки порошку лимонної кислоти.

У киплячу основу опускають яблука і вогонь відразу ж вимикають. Щоб яблука «потонули», встановлюють гніт. Для цього плоди накривають широкою плоскою тарілкою, і встановлюють зверху банку з водою. Пол-літрової ємністі буде цілком достатньо. Головне, щоб яблука не пошкодилися та не втратили форми під вагою гніта. В такому стані варення залишають на 3-4 години.

Теперь ранетки, що частково наповнились сиропом, починають варити. Масу спочатку доводять до кипіння на великому вогні, а потім, зменшують нагрів так, щоб варення лиш злегка вирувало. Щоб не пошкодити плоди, заготовку під час приготування не перемішують, а поливають яблучка сиропом зверху, зачерпуючи солодку основу біля краю ємності. Час варіння – 5 хвилин.

Варення з ранеток

Далі, заготовку охолоджують, прикривши цілі маленькі яблука гнітом. Через 8-10 годин приготування варення продовжують. Процедура аналогічна описаній вище: доводять до кипіння, варять 5 хвилин, поливаючи сиропом, а потім охолоджують. Перед розкладанням у банки, райське варення знову доводять до кипіння, але вже не варять.

Гарячу масу розкладають по підготовлених ємностях і відразу ж закручують.

Дивіться відео-рецепт варення з ранеток від каналу «Готуємо з Надією».

Яблучне варення часточками

Щоб заготовка вийшла прозорою, яблука в процесі варіння не перемішують, а так само як і в попередньому рецепті, поливають сиропом зверху.

Яблучну нарізку (1,5 кілограма) поливають соком одного лимона. Цитрус не дасть часточок потемніти. Потім, плоди засипають 500 грамами цукру і обережно перемішують. При перемішуванні будьте обережні, намагайтесь зберегти первісну форму нарізки.

З 200 мілілітрів води і 1 кілограма цукрового піску варять основу для варення. Краще використовувати ємність з широким дном. Зацукровану нарізку з райських яблук закладають в сироп тільки після його закипання.

Варення з ранеток

За допомогою дерев’яної ложки шматочки яблук «топлять» в солодкій основі, і поливають їх сиропом, узятим з боків ємності. Кипіти ранетки повинні не більше 3 хвилин. Причому активного бурління бути не повинно, інакше, яблука розсиплються і сироп втратить свою прозорість. Після першої проварки вогонь вимикають, а варення охолоджують, накривши чистим рушником, протягом 8-10 годин. Потім, процедуру кип’ятіння повторюють.

Для варення з ранеток часточками досить буде дворазового варіння. Шматочки плодів, при такому приготуванні, легко розрізаються ножем, а сироп залишається прозорим.

Гарячу заготовку розливають по стерильним банкам і закручують чистими кришками.

Пропонуємо до перегляду відео-рецепт з приготування ранеточного варення з апельсином від каналу «Скринька позитиву».

Варення з диких ранеток

Маленькі яблучка-дички – це не менш смачна основа для варення. Вони трохи дрібніше сортових родичів і більш кислі на смак. Від цього десерт набуває оригінальний кисло-солодкий злегка терпкий смак. Через те, що дикі ранетки дрібні, то їх варять тільки цілими. Хвостики, за бажанням, залишають або видаляють.

Готують варення з диких яблук за тією ж самою технологією, що і описане вище варення з цілих ранеток з плодоніжками.

Ютуб-канал «Estradaua» пропонує свій відео-рецепт варення – з шматочками лимона і коренем імбиру.

Варення з ранеток у мультиварці з фруктовим соком

У п’ятилітрову чашу мультиварки наливають 200 гр будь-якого фруктового (можно і пакетованого) соку і додають кілограм цукру. Як тільки ароматний сироп закипить, закладають ранетки, розрізані на 2 або 4 частини. Загальна вага нарізки – 1 кілограм. Кісточки можна не видаляти.

Мульти-помічниці задають режим «Тушкування». Готувати варення потрібно при відкритій кришці. Як тільки сік повторно закипить, райські яблучка починають поливати зверху дерев’яною або силіконовою ложкою. Через 10 хвилин мультиварку відключають і, не закриваючи кришку, залишають варення остигати. Зверху, щоб не потрапив пил, чашу мультиварки прикривають рушником.

Після повного охолодження варіння заготовки продовжують. Кількість заходів з кип’ятінням і охолодженням – три. Після останнього кип’ятіння, варення перекладають в банки і закривають кришками.

Увага: Дуже важливо, щоб чаша мультиварки була наповнена не більше ніж наполовину. Інакше, заготовка при активному кипінні може порушити нагрівальні елементи пристрою.

варення з ранеток

Як зберігати заготовки з райських яблучок

Ранеточне варення після розфасовки не потребує повільного охолодження під пледами та ковдрами. Для нього підходить природне охолодження при температурі +22 .. +25°С. Заготовки прекрасно зберігаються всю зиму в підвалі або підпілля.

Не варто забувати і про інші заготовки, які можна приготувати на зиму з ранеток. Це дуже смачний сік, ніжне повидло, пастила і ароматний джем.