Вишеньки – стиглі, смачні, ароматні плоди, які є дуже звичними для українців. Але не всі знають, що особливого і корисного в цих ягодах.
Інгредієнти: Вишня
Вишні дозрівають в червні-липні. Вони мають кисло-солодкий смак і є дуже корисними, бо мають велику кількість цілющих складових. Завдяки антоціану (пігменту), вишня дуже добре засвоюється організмом і є дієтичним продуктом, який можна і треба їсти під час схуднення. Також в вишні є кровотворні елементи, тому її рекомендують вживати людям, що страждають від анемії, артеріального атеросклерозу. Ще вишня підвищує гемоглобін, зупиняє кров, зміцнює капіляри, допомагає нормалізувати тиск, покращує роботу серцево-судинної системи.
В вишні є дуже багато вітамінів, тому її рекомендують вживати під час бронхіту. До речі, сік вишні має ще і відхаркувальну дію. Також вишня допомагає в боротьбі з артритом, покращує апетит, є відмінним антисептиком.
В народній медицині для настоянок, відварів і примочок використовують не тільки ягоди, а і кору, листя, плодоніжки.
Оскільки в вишні є елагова кислота, її використовують і в традиційній медицині. Кислоту додають в препарати, що призначені для лікування онкозахворювань. Вона гальмує ріст ракових клітин.
Вишню використовують в косметології, її аромат є в багатьох парфумах.
Що ж стосується протипоказань, то вишню не варто їсти тим, хто має проблеми з шлунково-кишковим трактом. Через велику кількість вітаміну С, що підвищує кислотність, вишні не рекомендують людям з гастритами, виразкою. Також в ягодах багато глюкози, тому їх краще не їсти діабетикам. А ще вишні не рекомендують при хронічному захворюванні легенів.
З вишні можна робити безліч страв, використовувати її в якості начинки, варити джеми, варення. Також на вишні роблять настоянки і лікери, виготовляють з неї вино. Гілочки можна брати для вогнища, на якому готується шашлик, а листя додається в маринад чи банки з заготовками, бо воно робить консервацію більш ароматною.
А ще, вишню можна сушити і заморожувати. До речі, саме заморожена вишня є ідеальною прикрасою для різноманітних десертів.