Вишня: опис, характеристика, корисні властивості і шкода вишні

Вишеньки – стиглі, смачні, ароматні плоди, які є дуже звичними для українців. Але не всі знають, що особливого і корисного в цих ягодах.

Вишні дозрівають в червні-липні. Вони мають кисло-солодкий смак і є дуже корисними, бо мають велику кількість цілющих складових. Завдяки антоціану (пігменту), вишня дуже добре засвоюється організмом і є дієтичним продуктом, який можна і треба їсти під час схуднення. Також в вишні є кровотворні елементи, тому її рекомендують вживати людям, що страждають від анемії,  артеріального атеросклерозу. Ще вишня підвищує гемоглобін, зупиняє кров, зміцнює капіляри, допомагає нормалізувати тиск, покращує роботу серцево-судинної системи.

В вишні є дуже багато вітамінів, тому її рекомендують вживати під час бронхіту. До речі, сік вишні має ще і відхаркувальну дію. Також вишня допомагає в боротьбі з артритом, покращує апетит, є відмінним антисептиком.

В народній медицині для настоянок, відварів і примочок використовують не тільки ягоди, а і кору, листя, плодоніжки.

вишня дерево
Фото. Вишня дерево.
Червона вишня фото
Червона вишня фото
Красиве фото вишень
Красиве фото вишень

Оскільки в вишні є елагова кислота, її використовують і в традиційній медицині. Кислоту додають в препарати, що призначені для лікування онкозахворювань.  Вона гальмує ріст ракових клітин.

Вишню використовують в косметології, її аромат є в багатьох парфумах.

Що ж стосується протипоказань, то вишню не варто  їсти тим, хто має проблеми з шлунково-кишковим трактом. Через велику кількість вітаміну С, що підвищує кислотність, вишні не рекомендують людям з гастритами, виразкою.  Також в ягодах багато глюкози, тому їх краще не їсти діабетикам. А ще вишні не рекомендують при хронічному захворюванні легенів.

Ягода вишня
Фото. Ягода вишня
Стигла вишня
Фото. Стигла вишня

З вишні можна робити безліч страв, використовувати її в якості начинки, варити джеми, варення. Також на вишні роблять настоянки і лікери, виготовляють з неї вино. Гілочки можна брати для вогнища, на якому готується шашлик, а листя додається в маринад чи банки з заготовками, бо воно робить консервацію більш ароматною.

А ще, вишню можна сушити і заморожувати. До речі, саме заморожена вишня є ідеальною прикрасою для різноманітних десертів.