Ароматне вишневе варення з кісточками – це саме смачні для моїх домочадців ласощі взимку. Тому, готую його багато і завжди за рецептом моєї мами, яким і хочу поділитися з вами. Називається рецепт – П’ятихвилинка, готувати по ньому трохи складніше, ніж варити звичайне варення, але зате весь аромат вишні зберігається чудово.
Приготування варення покроково відзнято на фото, які і розміщую по тексту.
Для варення я зібрала 2 кг вишні.
Цукровий пісок береться з розрахунку 1,5 кг цукрового піску для 1 кг кисло-солодких ягід.
У «п’ятихвилинку», бажано, не додавати горіхи або інші добавки, оскільки саме важливе – це зберегти смак вишні. Води для сиропу треба 1 склянку. При бажанні, допускається і трохи більшу кількість. Варення будемо кілька разів остуджувати і розігрівати через що приготування розтягнеться за часом.
Як варити варення з вишні з кісточками
Ягоди ретельно промиваємо. Видаляємо гілочки і листя, залишки цвіту на ягодах і обсушуємо на рушник.
Кожну ягідку треба проткнути голкою – це робиться з тією метою, щоб стиглі ягоди тримали форму і не лопалися при варінні.
Відважують потрібну кількість цукру, але в киплячу воду додавати цукор будемо порційно. Перемішувати сироп потрібно дерев’яною ложкою з довгою ручкою. В потрібного розміру ємність для варіння варення наливаємо відміряну водичку і, коли вона стане кипіти, починаємо додавати цукор.
Сироп вважається готовим, якщо знизу почали підніматися бульбашки.
Висипаємо готову ягоду в сироп, чекаємо коли заготовка знову закипить.
Ретельно знімаємо піну, яка робить варення каламутним і більш схильним до псування.
Кип’ятимо варення 5 хвилин і відразу ж прибираємо з вогню. Повністю охолоджуємо і знову відправляємо на плиту для короткого п’ятихвилинного кипіння. Дуже важливо стежити, щоб ягоди в процесі закипання не прихопилися до дна. Тому, потрібне постійне помішування заготовки.
Знову охолоджуємо і повторюємо процедуру втретє. На цей раз, після п’ятихвилинного варіння готове вишневе варення з кісточками розкладаємо по банках.
Взимку, відкривши баночку, насолоджуємося прекрасним смаком неперевершеного домашнього варення з вишні і згадуємо щедре літо.