Вишневе варення П’ятихвилинка – з кісточками

Ароматне вишневе варення з кісточками – це саме смачні для моїх домочадців ласощі взимку. Тому, готую його багато і завжди за рецептом моєї мами, яким і хочу поділитися з вами. Називається рецепт – П’ятихвилинка, готувати по ньому трохи складніше, ніж варити звичайне варення, але зате весь аромат вишні зберігається чудово.

Приготування варення покроково відзнято на фото, які і розміщую по тексту.

Для варення я зібрала 2 кг вишні.

Вишневе варення П'ятихвилинка з кісточками

Цукровий пісок береться з розрахунку 1,5 кг цукрового піску для 1 кг кисло-солодких ягід.

Варення з вишні п'ятихвилинка з кісточками

У «п’ятихвилинку», бажано, не додавати горіхи або інші добавки, оскільки саме важливе – це зберегти смак вишні. Води для сиропу треба 1 склянку. При бажанні, допускається і трохи більшу кількість. Варення будемо кілька разів остуджувати і розігрівати через що приготування розтягнеться за часом.

Як варити варення з вишні з кісточками

Ягоди ретельно промиваємо. Видаляємо гілочки і листя, залишки цвіту на ягодах і обсушуємо на рушник.

Кожну ягідку треба проткнути голкою – це робиться з тією метою, щоб стиглі ягоди тримали форму і не лопалися при варінні.

Варення з вишні п'ятихвилинка з кісточками

Відважують потрібну кількість цукру, але в киплячу воду додавати цукор будемо порційно. Перемішувати сироп потрібно дерев’яною ложкою з довгою ручкою. В потрібного розміру ємність для варіння варення наливаємо відміряну водичку і, коли вона стане кипіти, починаємо додавати цукор.

Варення з вишні п'ятихвилинка з кісточками

Сироп вважається готовим, якщо знизу почали підніматися бульбашки.

Висипаємо готову ягоду в сироп, чекаємо коли заготовка знову закипить.

Варення з вишні п'ятихвилинка з кісточками

Ретельно знімаємо піну, яка робить варення каламутним і більш схильним до псування.

Варення з вишні п'ятихвилинка з кісточками

Кип’ятимо варення 5 хвилин і відразу ж прибираємо з вогню. Повністю охолоджуємо і знову відправляємо на плиту для короткого п’ятихвилинного кипіння. Дуже важливо стежити, щоб ягоди в процесі закипання не прихопилися до дна. Тому, потрібне постійне помішування заготовки.

Знову охолоджуємо і повторюємо процедуру втретє. На цей раз, після п’ятихвилинного варіння готове вишневе варення з кісточками розкладаємо по банках.

Варення з вишні п'ятихвилинка з кісточками

Взимку, відкривши баночку, насолоджуємося прекрасним смаком неперевершеного домашнього варення з вишні і згадуємо щедре літо.

Вишневе варення П'ятихвилинка з кісточками