Жерделя відноситься до дрібноплідних диких абрикосів. Плоди Жердели поступаються своїм культурним родичам в розмірах, але перевершують їх за смаковими якостями і по врожайності. Вони неймовірно ароматні і мать достатньо відчутний медовий смак. Але, при варінні варення, не можна порушувати правильне співвідношення цукру до плодів, яке становить 1: 1. Трохи скорегувати зайву солодкість можна за допомогою лимонної кислоти або використовуючи деякі прийоми, про які розповімо трохи нижче.
Інгредієнти: Жерделі, Мигдальні горіхи, Цукор
Перш ніж розглянути рецепти приготування зауважу, що всі господині діляться на дві категорії. Одні завжди розрізають абрикоси навпіл, для видалення кісточки, інші – вважають за краще залишати абрикос цілим і кісточку акуратно виштовхують олівцем. На якість варення це ніяк не впливає, але, як на мене, бурштинові половинки абрикос виглядають у вазі красивіше. Таким чином, видаліть кісточки зі своїх плодів так, як вам зручно.
Зміст
Варення-п’ятихвилинка з Жердели
Складові:
- 1 кг жерделі (вага без кісточок);
- 1 кг цукру;
- 0,5 ч.л лимонної кислоти.
Складіть очищені абрикоси в каструлю, пересипте цукром і струсіть каструлю кілька разів.
Не чекайте, поки абрикоси пустять сік, налийте до них склянку води і поставте ємність на дуже тихий вогонь. Коли варення з Жерделі закипить, зніміть піну і дайте йому покипіти 5 хвилин. Після чого, зніміть каструлю з вогню і дайте заготовці охолонути.
Приготуйте кришки і банки. Простерелізуйте їх і, поки вони підсихають, знову поставте каструлю з варенням на вогонь. Як тільки абрикосове варення знову закипить, додайте лимонну кислоту та акуратно перемішайте. Намагайтеся не сильно пом’яти часточки абрикосів, щоб вони не перетворилися на пюре.
Озбройтесь ополоником і розкладіть варення по банкам. Відразу ж закаточним ключем закривайте металеві кришки і ховайте банки під покривало.
Варення з Жердели з мигдалем
Складові:
- 1 кг абрикос Жерделя;
- 100 гр мигдалю (за кількістю – штук – абрикос);
- 1 кг цукру;
- 0,5 л води.
Той, хто хоч раз пробував абрикосове варення з мигдалем, вже не захоче нічого іншого. Мигдаль дуже вдало поєднується з медовою Жерделею і заготовка набуває неповторний смак. Мигдальні горіхи зараз досить дорого коштують, проте, їх з успіхом можна замінити ядерця самих абрикос. За смаком вони дуже нагадують мигдаль. Так само, для цієї заготовки можна використовувати четвертинки волоських горіхів. Це ще простіше, але смак вже зовсім інший.
У будь-якому випадку, Жерделі потрібно вимити і видалити кісточки, акуратно виштовхнувши їх паличкою.
Якщо ви хочете використовувати для начинки ядерця чи горішки, вам потрібно позбутися від шкаралупи. Це не складно, вам для цього потрібен лише молоток і трохи терпіння. Адже кісточки у Жерделі маленькі і з ними потрібно повозитися.
Мигдаль, перш як з ним щось робити, потрібно очистити від шкірки, яка дає гіркоту. Складіть мигдаль в глибоку піалу і залийте окропом. Коли вода охолоне, ви легко зможете позбутися від шкірки.
Волоські горіхи не вимагають додаткової підготовки. Обсмажувати їх не потрібно, просто розріжте горіхи на четвертинки.
Тепер, можна нафарширувати Жерделі горіхами або ядерцями кісточок.
Налийте в каструлю воду, всипте до неї весь цукор і зваріть сироп. Коли весь цукор розчиниться, дуже акуратно, ПО ОДНІЙ абрикосці, одну за одною складіть Жерделі в киплячий сироп.
Зробіть вогонь трохи тихішим, щоб сироп не надто бурхливо кипів. Через 5-7 хвилин після початку закипання, потрібно прибрати каструлю з вогню. Прикрийте її кришкою і залиште настоюватися до повного охолодження.
Коли варення повністю охолоне, знову поставте його на вогонь і доведіть до кипіння. Через 5 хвилин після початку закипання перевірте чи готовий сироп.
Для цього, потрібно капнути одну краплю сиропу на охолоджену плоску тарілку. Якщо крапля потекла, значить потрібно зробити ще один підхід з охолодженням-кип’ятінням.
Пам’ятайте, що абрикоси відразу довго варити не можна, бо вони розваряться і всі горішки просто вивалятися. Варення буде як і раніше смачним, але на вигляд – не дуже привабливим.
Якщо ж крапля сиропу досить густа і не тече, варення з фаршированої Жерделі можна розкладати по банках.
Закрийте банки кришками і укутайте теплою ковдрою. Перевертати банки не варто, щоб не пошкодити абрикоси.
Ще один спосіб як зварити абрикосове варення з горішками демонструє відео-рецепт.
Як зберігати варення з Жердели
Варення з Жердели дуже стійке. При кімнатній температурі воно без проблем зберігається близько року. А в прохолодному підвалі, можна розраховувати і на 2-3 роки.