Варення з шишок ялини стає все більш популярним. Його пропонують придбати, як сучасні інтернет-магазини, так і бабусі на ринках. Вони-то знають толк в його користі та правильному приготуванні. Недарма цим десертом споконвіку ласували наші діди. Сьогодні ми запропонуємо вам підбірку рецептів, щоб такі корисні ласощі як варення з ялинових шишок ви змогли приготувати самостійно в домашніх умовах.
Інгредієнти: Вода, Плоди шипшини, Цукор, Ялинові шишки
Зміст
Як і коли збирати ялинові шишки
Для приготування цієї смачної домашньої заготовки з шишок слід зібрати вихідну сировину або купити її на ринку. У ліс за шишками йдуть на початку червня, коли ялинки нарощують свою зелену масу і дають плоди у вигляді зелених, які ще не розкрилися шишок.
Збирати сировину слід подалі від доріг і виробничих підприємств. При виборі материнського дерева, слід звернути увагу на його зовнішній вигляд. Стовбур повинен бути міцним і здоровим, а гілки повністю покриті зеленими гілочками. З пошкоджених і хворобливих ялин шишки краще не брати взагалі.
Молоді плоди ростуть на самих краях гілок. Довжина шишок повинна бути не більше 4 сантиметрів, колір плодів – буро-зелений. Також, потрібно звертати увагу на лусочки шишок. Вони повинні бути щільно притиснуті до основи. Плоди повинні бути молочної стиглості і при натисканні нігтем, досить легко протикатися.
Попередня обробка
Який рецепт приготування варення ви б не обрали, ялинові шишки перед цим потрібно правильно підготувати. Для початку, зібрані плоди промивають під струменем холодної проточної води, а потім, перекладають в каструлю. Для вимочування шишки заливають новою порцією води так, щоб вона повністю покривала шишечную масу. Бажано, щоб води над плодами було на 3-4 сантиметри більше. Каструлю прибирають в прохолодне місце на добу. Це може бути холодильник або підпілля.
Через відведений час шишки перекладають на решітку, а воду зливають. На дні каструлі можна буде побачити кілька осаду – це смола, тому зливати воду потрібно окремо від плодів.
Рецепти смачного і корисного ялинового варення
Варка шишек сосни в сиропі
На кілограм шишок беруть 1 літр води і кілограм цукру. Цукор з’єднують з водою і кип’ятять протягом 3-4 хвилин. Підготовлені шишки закладають в киплячу основу і варять протягом 1,5-2 годин. Періодично з поверхні видаляють піну. Дуже зручно для цього використовувати шумовку.
За час тривалого варіння ялиновий сироп стає густим, набуває темний колір, а частина шишок розкриває свої лусочки. Плоди стають м’якими і легко розкушуються.
Гарячий десерт фасують по банкам. Щоб варення краще зберігалося, тару попередньо стерилізують над парою.
Варка зацукрованих плодів
Цей спосіб передбачає спочатку витягування соку з шишок. Для цього, ялинові плоди з’єднують з цукром у співвідношенні 1:1 і ретельно перемішують. Деякі радять втирати цукор в шишки, але це може пошкодити плоди і готове варення втратить зовнішній гарний вигляд. Головне домогтися того, щоб кожна шишка була оповита шаром цукру. Для витягування соку цього буде достатньо.
Зацукровані шишки залишають на 7-8 годин при кімнатній температурі. Періодично масу перемішують, щоб цукор, що розчинився стікав, а плоди огортались новим шаром цукру.
Після настоювання в солодкому сиропі, ялинові шишки відправляють на вогонь, додавши, при цьому, 3 склянки води на кожен кілограм вихідної сировини. Варення варять на повільному вогні 20 хвилин, а потім, дають йому самостійно повністю охолонути. Другу проварку роблять протягом півгодини, а потім, відразу ж розкладають варення з шишок по банках потрібного обсягу.
Крім шишок ялини, для приготування варення використовують і плоди сосни.
Хвойне варення з ялиновими голками
Крім шишок, в лісі можна зібрати і молоду зелену хвою. Вона дуже ніжна, ароматна і росте на самих кінцях гілок. Зібрану хвою споліскують водою і сушать на ситі. На кілограм молодих шишок беруть 100 грам ялинової хвої.
У широкому тазу варять сироп з кілограма цукру і 2 літрів води. Коли маса закипить, опускають в розчин шишки. Варять плоди протягом години, не забуваючи помішувати. Коли вони досягнуть напівготовності, додають в варення ялинову зелень. Доводять масу до повної готовності, проварюючи на мінімальному вогні ще протягом півгодини.
Варення з ялинових шишок з плодами сушеної шипшини
Цей варіант заготовки подвійно корисний. Плоди шипшини додатково її витаминизируют. На 500 грам ялинових шишок беруть 100 грам сушених плодів шипшини, 600 грам цукру і 3 склянки води по 250 мілілітрів.
Плоди шипшини заливають ½ склянки окропу і настоюють під кришкою протягом півгодини.
Тим часом варять основний сироп, змішавши цукор з водою, що залишилася. Після повного розчинення кристалів цукру, вводять шишки. Варять ялинові плоди протягом 50 хвилин, а потім, додають шипшину разом з настоєм.
Варку продовжують в тому ж темпі протягом ще 50 хвилин. В результаті шишки розм’якнуть і злегка розкриються, а шипшина набрякне і просочиться сиропом.
Ялинове варення-мед
Вимочені шишки розрізають на кілька частин. Потім у високу банку, наприклад, в трилітрову, кладуть шарами нарізку, пересипаючи її цукром. Коли тара наповниться, зверху засипають ще 3 столові ложки цукру. Загальний обсяг продуктів не регламентується, але цукру жаліти не потрібно.
Банку закривають капроновою кришкою і відправляють на підвіконня. Від потрапляючих на вікно сонячних променів, цукор буде розчинятися, витягаючи з шишок всі корисні речовини. Щоб процес йшов швидше, тару періодично струшують. Через добу сироп від шишки проціджують через марлю та відправляють на плиту.
Варять хвойне варення-мед до загустіння, приблизно, хвилин 15. Відціджену решту шишок сушать або завялівают в електричній сушарці, а потім – взимку – використовують при лікуванні горла, повільно розжовуючи шматочки. Таким чином, виходять своєрідні ялинові цукати. Смачне та корисне беззалишкове виробництво!
З ялини варять і сироп. Його готують з шишок, пагонів і хвої. Докладну статтю на цю тему знайдете на сайті.
Сім’я Піддубних в своєму відео пропонує варіант приготування варення із соснових шишок, але даний рецепт цілком можна застосувати і для заготівлі шишок ялини.
Як зберігати ялинове варення з шишок
Такий хвойний десерт-ліки, зазвичай, готують у невеликих кількостях і для лікування чи то профілактики простудних захворювань воно повинно бути завжди під рукою. Тому, ялинову заготовку, найчастіше, зберігають в холодильнику. Якщо ж місце в прохолоді обмежене, то банки з варенням прибирають в підпіллі або підвальне приміщення.
За умови попередньої стерилізації банок і кришок, такі заготовки можуть зберігатися до 1,5 років. Однак, рекомендується запаси цілющого хвойного варення оновлювати щорічно в сезон зростання молодих шишок.