Варення з ялинових пагонів: заготівля «ялинового меду» на зиму – незвичайний рецепт

Варення можна варити практично будь з чого. Навіть, з пагонів ялинки. І вийде воно просто чудовим. Головне – знати певні нюанси. Саме про них ми зараз вам і розкажемо.

Молоді ялинкові пагони треба збирати в травні та червні. Це найкращий час для збору, оскільки пагінці максимально соковиті та ніжні. Див. також: варення із соснових пагонів.

Але якщо ви все ж таки трохи запізнилися зі збором – не варто перейматися. Бо цей рецепт розрахований саме на повноцінні гілочки. З них також виходить чудове варення. Головне – знати про деякі хитрощі, якими ми зараз з вами поділимося.

Візьміть гілочки, складіть їх в каструлю та залийте водою так, щоб вона покривала їх на 1-2 сантиметра.

Далі поставте каструлю на маленький вогонь і варіть протягом 25-30-ти хвилин. Потім зніміть каструлю з плити, закрийте кришкою та лишіть на 8-10 годин, аби маса настоялася.

Після цього треба подивитися на гілочки і визначати їх довжину. Якщо вона складає 2-3 сантиметра – варіть прямо з пагонами, а якщо ні – краще обійтися одним сиропом. Все одно, гілочки і так вже віддали весь свій смак та аромат. А якщо ви лишите їх, то потім буде складно прожувати варення.

Отже, відвар необхідно процідити і додати цукор в пропорції: 1 кілограм на 1 літр відвару.

Далі варіть на повільному вогні, постійно помішуючи, аж поки сироп не почне нагадувати по консистенції мед. Щоб зрозуміти, чи готове варення, крапніть краплю на охолоджену тарілку – якщо вона не розтечеться, коли охолоне, значить, все готово.

Стерилізуйте банки невеликого об’єму, розлийте в них варення та щільно закрийте кришками.

Таку заготовку треба зберігати в прохолодному темному місці. Термін придатності – до 18-ти місяців.

Це відео також присвячене приготуванню варення з ялинкових пагонів: