Варення з винограду з волоським горіхом на зиму – простий рецепт

Так вже вийшло, що винограду в цьому році було достатньо і, як би мені не хотілося отримати всю користь від свіжих ягід, все одно частина лежала в холодильнику. І тоді я згадала про цей простий і швидкий спосіб використати його, щоб не пропадав.

Так як родзинки я вже заготовила (процес скажімо так не швидкий), то в голову мені прийшла ідея з варенням, аля грузинські солодощі. Покроковий рецепт з фото допоможе мені описати приготування швидко і наочно.

Варення з винограду з волоським горіхом

Отже, для швидкого приготування в домашніх умовах варення з винограду з волоськими горіхами нам знадобиться:

  • 0,5 кг винограду;
  • 0,5 кг цукру;
  • пів жмені волоських горіхів;
  • ванілін або ванільний цукор (за смаком);
  • баночка 0,5 л і кришка.

Як зварити варення з винограду

Починаючи готувати, слід виноград перебрати, помити, очистити від гілочок. Виноград можна використовувати як синій, так і білий. Синій виноград у мене був більший, і час на варіння варення трохи збільшився, в порівнянні з білим. Приготувати варення можна як з винограду з кісточками, так і без них. Але в ідеалі краще використовувати сорти винограду без кісточок, наприклад, киш-миш.

Спочатку будемо бланшувати виноград. Для цього слід поставити на вогонь каструльку з водою, дати їй закипіти і на 5-7 хвилин опустити в неї виноградні ягоди. Під час бланшування виноград може “скинути” кісточки. В цьому випадку потрібно зібрати їх шумівкою і викинути. Час бланшування залежить від щільності шкірки винограду. Багато пропонують зробити цей процес на паровій бані, але я вибрала більш легкий спосіб і особливої різниці не помітила.

На наступному етапі потрібно зварити сироп.

Варення з винограду з волоським горіхом

Поки виноград бланшується, беремо ще одну каструльку, висипаємо в неї 0,5 кг цукру і заливаємо водою – 50 мл. Не потрібно лякатися, що цукор спочатку не покриється водою. У процесі варіння він розплавиться і перетвориться в сироп. Тому, більше лити води не варто, інакше потім доведеться довго уварювати варення. Ставимо на повільний вогонь, постійно перемішуємо і варимо до повного розчинення цукру. На це піде близько 5 хвилин. За цей час якраз виноградинки в сусідній каструльці будуть готові.

Коли сироп зварився, перекладаємо в нього  виноградинки. Я це теж роблю  шумівкою. Проварюємо 5-7 хвилин, знімаємо з вогню, накриваємо кришкою і даємо настоятися годинок п’ять.

Цим часом потрібно підготувати волоський горіх. М’яти, ламати сильно не потрібно. Просто витягніть зерна і все.

Варення з винограду з волоським горіхом

Через п’ять годин, ставимо каструлю з настояним виноградом на вогонь, даємо закипіти, додаємо ванілін і волоські горіхи. Варимо хвилин 10-15. Як я говорила, час варіння залежно від величини ягід, м’ясистості і бажаного кінцевого результату. Якщо ви хочете отримати виноградинки дуже щільні, як цукерка, то менший білий виноград я варила хвилин 15. Консистенція сиропу виявилася як у меду. А синій (більший) виноград, я варила близько 40 хвилин.

Варення з винограду з волоським горіхом

В цей час стерилізуємо баночку або баночки. Я одягаю баночку на носик киплячого чайника, і чекаю поки по стінці банки почнуть стікати краплі.

Накладаємо варення в баночку, закриваємо кришкою, даємо охолонути і ставимо в комору.

Я кілька баночок з виноградним варенням з чорних ягід закрила капроновою кришкою. Буду зберігати їх в холодильнику.

Варення з винограду з волоським горіхом

Просте і смачне варення з винограду з волоськими горіхами – легкий спосіб порадувати себе і близьких зимової пори.