Варення з терну - дикої сливи - 3 рецепти заготовки на зиму

Варення з терну – дикої сливи – 3 рецепти заготовки на зиму

Різновидів слив є безліч. Адже терен (дика слива, слива колюча, тернина, тернослив…) – це і є дикий предок сливи, а ступінь одомашнення і схрещування дало можливість отримати безліч сортів різних розмірів, форми і смакових якостей. З дикої сливи-тернівки виходить просто чарівне варення. Адже терен має більш виражений смак, ніж її одомашнені родичі. Кисло-солодкий смак з ледь відчутною терпкою ноткою, вигідно відрізняє варення з терну, від всіх інших видів сливового варення.

Варення-п’ятихвилинка з терну без кісточок

На 2 кг диких слив слив:

  • 1 кг цукру,
  • ванілін – за бажанням .

Вимийте терен. Розріжте плоди навпіл і видаліть кісточки.

Складіть сливи в каструлю і пересипте їх цукром. Струсіть каструлю пару раз, щоб цукор перемішався з плодами і залиште так заготовку на ніч. За цей час сливи повинні пустити сік і просочитися цукром.

На наступний день поставте каструлю на вогонь і доведіть варення до кипіння. Зауважте 5 хвилин і, як тільки ці п’ять хвилин пройдуть, зніміть каструлю з вогню. Накрийте варення кришкою і нехай постоїть протягом години.

За цей час приготуйте банки і кришки. Простерилизуйте їх і обсушить.

Знову поставте тернове варення на вогонь, перемішайте і, як тільки воно закипить, беріть велику ложку та розкладайте по банкам. Коли вся заготовка перекочую до банок – швидко закатайте їх і укутайте покривалом до повного охолодження. Пастеризувати таке сливове варення не потрібно.

Термін зберігання варення-п’ятихвилинки при кімнатній температурі становить близько року.

Варення з терену в мультиварці

Складові:

  • 1 кг сливи-тернівки;
  • 1 кг цукру.

Очистіть плоди від кісточок, складіть її в мультиварку і засипте цукром. Перемішайте гарненько сливи з цукром і залиште на пів-години, щоб сливи пустили сік.

Тепер, закривайте кришку мультиварки і в режимі «тушкування» нехай вариться 40 хвилин.

Хвилин через 10 після початку варіння, бажано ще раз перемішати терен, для більш рівномірного приготування.

Як тільки таймер мультиварки повідомить вам про те, що варення готове, можна розкладати його по банкам, закривати кришками та відправляти в свої засіки на зберігання.

Варення з недозрілого терену з кісточками

Буває так, що нам трапляються недостиглі сливи і видалити з них кісточки  тяжко або й неможливо. З таких слив можна зварити варення з кісточками. Така заготовка ніяк не поступиться смаком варенню зі зрілих плодів.

Вимийте і проколіть шкірку тернівки виделкою або зубочисткою в декількох місцях.

Це потрібно для того, щоб шкірка не лопнула і не сповзла зі сливи. Інакше ви отримаєте жовту м’якоть з кісточками окремо від темних шкурок, що будуть плавати зверху. Якщо ви забули наколоти свої сливки, то не теж не біда, пропустіть проварену масу крізь сито та зробіть з варення джем. Але, в разі, якщо ви не забули це зробити, то продовжимо варку варення.

Для недостиглої тернівки потрібно взяти трохи більше цукру. На 1 кг сливи треба 1,5-2 кг цукру.

Складіть сливи в каструлю, засипте цукром і перемішайте. Залишати на довгий час таку заготовку немає сенсу, адже недостиглі плоди не дадуть соку. Виправимо цю ситуацію, додавши до каструлі склянку води. Варення від цього не стане рідким. Адже, по суті, вода тільки компенсує відсутність соку.

Є важливий момент при варінні недозрілої тернової сливи – це початок приготування. Нагрівати заготовку потрібно дуже повільно, щоб сливи не пригоріли. Як тільки варення з терну закипить, зауважте 5 хвилин, після чого, зніміть каструлю з вогню, накрийте кришкою і залиште до повного охолодження.

Варення вариться в 3-4 етапи, якщо у вас вистачить на це терпіння. Обов’язково знімайте пінку, яка утворюється в процесі кипіння.

Перевірка на готовність варення здійснюється по краплині. Якщо крапля не тече, значить готове.

Таке варення з терну можна розкладати по банках, закривати кришками і чекати зими.

Відео-рецепт демонструє як приготувати варення-п’ятихвилинку з сливи просто, швидко та смачно.