Варення з шовковиці - як готувати шовковичне варення на зиму

Варення з шовковиці – як готувати шовковичне варення на зиму

Термін зберігання шовковиці, або тутовника, дуже невеликий. У свіжому вигляді її зберегти неможливо, хіба тільки заморозити. Але, морозильна камера не гумова, а шовковицю можна зберегти і іншим способом, ну наприклад, зварити з неї варення. Саме про те як правильно приготувати смачне шовковичне варення у домашніх умовах ми і хочемо розповісти у на цей раз.

Зміст

Вибір і підготовка ягід

Для приготування варення підходить будь-який сорт шовковиці. Чорна – має більш насичений смак і колір, а біла – солодша, хоча, для деяких людей, вона менш приваблива на вигляд. Багатьох зупиняє складність обробки ягід шовковиці, але, насправді, це не так вже й складно.

Чи потрібно мити шовковицю?

Якщо ви її збирали близько дороги, або з землі, то так, її треба мити. Але чи варто взагалі їсти шовковицю, яка увібрала в себе всю придорожній бруд, пил і вихлопи від автомобілів? Раджу для заготовки на зиму використовувати ягоди зібрані у більш еко-чистих місцях. Наприклад, садову шовковицю збирають акуратно струшуючи ягоди на розстелене покривало. Вони чисті, так навіщо їх зайвий раз мочити?

Чи потрібно відрізати зелені «хвостики» шовковиці?

Якщо у вас є час і купа терпіння, то обрізайте. Якщо ж ні, то можна варити і з «хвостиками». їх наявність ніяк не впливає на смак заготовки.

Варення з шовковиці з корицею і лимонною кислотою

  • 1 кг ягід шовковиці;
  • 0,5 кг цукру;
  • 0,5 ч.л. лимонної кислоти;
  • 100 гр води;
  • кориця, бадьян, ваніль – за бажанням.

Складіть шовковицю в каструлю.

Засипте туди ж цукор, спеції, лимонну кислоту і воду.

Можна варити варення і без води. Але в цьому випадку воно виходить дуже щільним і ягоди втрачають форму.

Поставте каструлю на вогонь і варіть варення 15-20 хвилин на дуже слабкому вогні. Якщо ви полінувалися обрізати хвостики, додайте ще 15 хвилин до варіння.

Розкладіть кипляче варення по стерильним банкам і закатайте кришки закаточним ключем.

Сире варення з шовковиці – рецепт без варіння

На 1 кг шовковиці:

  • 2 кг цукру;
  • 0,5 ч.л. лимонної кислоти.

Переберіть шовковицю і обріжте хвостики. Засипте ягоди до глибокої ємності і пересипте цукром.

Окремо в чашці розведіть лимонну кислоту в гарячій кип’яченій воді. Багато води не лийте, вона потрібна лише для того, щоб кислота швидше розтанула. Влийте лимонну воду до шовковиці і гарненько все перемішайте. Можна збити все занурювальним блендером або просто попрацювати ложкою.

Заповніть баночки до самого верху, закрийте їх кришками і поставте в холодильник. Тут заготовка може стояти до 6 місяців і збереже свіжий смак тутовника.

Коли замислюєшся про збереження шовковиці на зиму, слід подумати і про те, де ви маєте можливість її зберігати, чи є у вас підходяще місце? Адже, саме від температурного режиму зберігання і способу обробки, потрібно розраховувати кількість цукру, яку слід додавати до варення. Чим в приміщенні для зберігання тепліше, і чим менше термічна обробка, тим більше потрібно цукру. Якщо у вас є льох, то можна класти цукру наполовину менше, ніж ягід. При зберіганні при кімнатній температурі, потрібно брати цукор у співвідношенні не менше ніж 1:1. Для приготування варення без варіння, цукру потрібно в два рази більше, ніж ягід, але все ж, зберігати його рекомендуємо виключно в холодильнику.

Приготовлене таким способом шовковичне варення, чудово підходить для приготування у зимку ніжних десертів і напоїв.

І, на кінець, ще один рецепт. Цього разу з відео. Про те як зварити варення з шовковиці правильно, просто та швидко дізнайтесь від самої авторки ютуб-каналу.