Термін зберігання шовковиці, або тутовника, дуже невеликий. У свіжому вигляді її зберегти неможливо, хіба тільки заморозити. Але, морозильна камера не гумова, а шовковицю можна зберегти і іншим способом, ну наприклад, зварити з неї варення. Саме про те як правильно приготувати смачне шовковичне варення у домашніх умовах ми і хочемо розповісти у на цей раз.
Інгредієнти: Лимонна кислота, Цукор, Шовковиця
Зміст
Вибір і підготовка ягід
Для приготування варення підходить будь-який сорт шовковиці. Чорна – має більш насичений смак і колір, а біла – солодша, хоча, для деяких людей, вона менш приваблива на вигляд. Багатьох зупиняє складність обробки ягід шовковиці, але, насправді, це не так вже й складно.
Чи потрібно мити шовковицю?
Якщо ви її збирали близько дороги, або з землі, то так, її треба мити. Але чи варто взагалі їсти шовковицю, яка увібрала в себе всю придорожній бруд, пил і вихлопи від автомобілів? Раджу для заготовки на зиму використовувати ягоди зібрані у більш еко-чистих місцях. Наприклад, садову шовковицю збирають акуратно струшуючи ягоди на розстелене покривало. Вони чисті, так навіщо їх зайвий раз мочити?
Чи потрібно відрізати зелені «хвостики» шовковиці?
Якщо у вас є час і купа терпіння, то обрізайте. Якщо ж ні, то можна варити і з «хвостиками». їх наявність ніяк не впливає на смак заготовки.
Варення з шовковиці з корицею і лимонною кислотою
- 1 кг ягід шовковиці;
- 0,5 кг цукру;
- 0,5 ч.л. лимонної кислоти;
- 100 гр води;
- кориця, бадьян, ваніль – за бажанням.
Складіть шовковицю в каструлю.
Засипте туди ж цукор, спеції, лимонну кислоту і воду.
Можна варити варення і без води. Але в цьому випадку воно виходить дуже щільним і ягоди втрачають форму.
Поставте каструлю на вогонь і варіть варення 15-20 хвилин на дуже слабкому вогні. Якщо ви полінувалися обрізати хвостики, додайте ще 15 хвилин до варіння.
Розкладіть кипляче варення по стерильним банкам і закатайте кришки закаточним ключем.
Сире варення з шовковиці – рецепт без варіння
На 1 кг шовковиці:
- 2 кг цукру;
- 0,5 ч.л. лимонної кислоти.
Переберіть шовковицю і обріжте хвостики. Засипте ягоди до глибокої ємності і пересипте цукром.
Окремо в чашці розведіть лимонну кислоту в гарячій кип’яченій воді. Багато води не лийте, вона потрібна лише для того, щоб кислота швидше розтанула. Влийте лимонну воду до шовковиці і гарненько все перемішайте. Можна збити все занурювальним блендером або просто попрацювати ложкою.
Заповніть баночки до самого верху, закрийте їх кришками і поставте в холодильник. Тут заготовка може стояти до 6 місяців і збереже свіжий смак тутовника.
Коли замислюєшся про збереження шовковиці на зиму, слід подумати і про те, де ви маєте можливість її зберігати, чи є у вас підходяще місце? Адже, саме від температурного режиму зберігання і способу обробки, потрібно розраховувати кількість цукру, яку слід додавати до варення. Чим в приміщенні для зберігання тепліше, і чим менше термічна обробка, тим більше потрібно цукру. Якщо у вас є льох, то можна класти цукру наполовину менше, ніж ягід. При зберіганні при кімнатній температурі, потрібно брати цукор у співвідношенні не менше ніж 1:1. Для приготування варення без варіння, цукру потрібно в два рази більше, ніж ягід, але все ж, зберігати його рекомендуємо виключно в холодильнику.
Приготовлене таким способом шовковичне варення, чудово підходить для приготування у зимку ніжних десертів і напоїв.
І, на кінець, ще один рецепт. Цього разу з відео. Про те як зварити варення з шовковиці правильно, просто та швидко дізнайтесь від самої авторки ютуб-каналу.