Варення з полуниці з цілими ягодами – як варити полуничне варення з лимоном і м’ятою – покроковий рецепт з фото

Чи знаєте ви, що полуниця, м’ята і лимон прекрасно поєднуються один з одним. З цих трьох інгредієнтів можна приготувати дуже смачне і ароматне полуничне варення з часточками лимона, зварене на м’ятному сиропі.

Крім цікавого смаку і аромату у такій заготовці є ще одна перевага – полуничні ягоди після варіння залишаються цілими і не розварюються. Обов’язково спробуйте приготувати баночку-другу смачного варення з полуниці, слідуючи моєму покроковому рецепту з фото.

Варення з полуниці з цілими ягодами

Складові:

  • полуниця – 4 кг;
  • м’ята – середній пучок;
  • цукор – 3 кг;
  • великий лимон – 1 шт.

Як зварити варення з полуниці з цілими ягодами

Перед початком варіння полуницю потрібно скласти в друшляк і вимити під проточною холодною водою.

Варення з полуниці з цілими ягодами

Потім, видаляємо у ягід хвостики.

Варення з полуниці з цілими ягодами

Лимон потрібно гарненько вимити і нарізати невеликими шматочками прямо з шкіркою, не забуваючи попутно видаляти кісточки.

Варення з полуниці з цілими ягодами

Далі, слід вимити пучок м’яти і нарубати ножем листочки разом зі стеблами.

Варення з полуниці з цілими ягодами

Кладемо нарізану м’яту в миску, заливаємо окропом (350 мл). Даємо відвару настоятися протягом двадцяти хвилин і проціджуємо відвар через сито.

М’ятну воду ми будемо використовувати для приготування цукрового сиропу.

Варення з полуниці з цілими ягодами

Наливаємо відвар в каструлю, насипаємо цукор, перемішуємо і ставимо каструлю на вогонь.

Варення з полуниці з цілими ягодами

Нам потрібно, щоб сироп закипів і цукор розчинився.

Варення з полуниці з цілими ягодами

Варення краще варити у великій каструлі з нержавійки (як у мене на фото) або в алюмінієвому тазу або мисці.

Варення з полуниці з цілими ягодами

І так, підготовлену полуницю і лимон викладаємо в посудину для варіння варення, заливаємо киплячим сиропом, каструлю накриваємо кришкою і даємо настоятися варенню протягом шести годин.

Після цього, ягоди полуниці потрібно акуратно вибрати шумівкою в іншу ємність.

Варення з полуниці з цілими ягодами

Полуничний сироп доводимо до кипіння і варимо протягом восьми хвилин. Потім, ягоди знову додаємо в сироп і даємо варенню настоятися ще шість годин.

З плином часу потрібно підготувати стерильні банки і закаточні кришки. Варення ставимо на плиту і доводимо до кипіння (ягоди разом з сиропом).

Варення з полуниці з цілими ягодами

Якщо варення недостатньо густе його можна ще хвилин п’ять – десять проварити на повільному вогні.

Варення з полуниці з цілими ягодами

Потім, обшпарюємо окропом ополоник, яким розливаємо варення в підготовлену тару: акуратно перекладаємо цілі ягоди, заливаємо сиропом і герметично закупорюємо кришками.

Варення з полуниці з цілими ягодами

У полуничному варенні з лимоном приготованому на м’ятному сиропі відчувається приємна лимонна кислинка і ледь помітна пікантна свіжість м’яти.

Варення з полуниці з цілими ягодами

Зауважте, що цілими ягодами з полуниці з варення можна буде не тільки ласувати, але і прикрашати десерти або додавати в різну випічку.

Варення з полуниці з цілими ягодами