Морошка – незвичайна ягода! Безумовно, вона дуже корисна, але головна її особливість в тому, що недозрілі ягоди мають червоний колір, а ті, які досягли потрібного рівня стиглості, стають помаранчевими. Недосвідчені ягідники, через незнання, цілком можуть зібрати морошку НЕ стиглу. Але ми впевнені, що на вашому столі опиняться тільки стиглі плоди. А що ж з ними робити далі? Сьогодні ми пропонуємо зварити варення з морошки. Способів приготування такої заготовки існує досить багато і ми підібрали в цій статті найпопулярніші і перевірені варіанти.
Інгредієнти: Вино, Вода, Заморожена морошка, Лимонний сік, Морошка, Цукор, Цукрова пудра
Зміст
Як підготувати морошку для варки варення
Після збору плоди ретельно перебирають і промивають у великій кількості холодної води. Багато хто не миє морошку, виправдовуючи це збором ягід в екологічно чистих місцях, а тільки перебирають її від сміття і підгнилих ягідок. Право вибору в цьому питанні залишається тільки за вами.
Якщо все ж обраний варіант з попередніми промиванням ягід, тим більше тих, які придбані на ринку, то роблять це у великій каструлі з прохолодною водою. Потім, морошку відкидають на друшляк або сито і дають плодам гарненько обсохнути. Деякі вдаються до обсушки ягід за допомогою паперових або бавовняних рушників, викладаючи їх на рівну поверхню в один шар.
Якщо варення вариться з заморожених плодів, то попередньої обробки не потрібно. Варення варять з замерзлих ягід не розморожуючи їх попередньо.
Всі способи заморозки морошки в домашніх умовах знайдете в матеріалах нашого сайту.
Як зварити варення з морошки
Варення з цілими ягідками
Основні інгредієнти: морошка – 1 кілограм, цукор – 1,2 кілограма, вода (краще очищена або бутильована) – 1,5 склянки.
Перший етап – варка сиропу. Цукор змішують з водою і проварюють масу після закипання протягом 5 хвилин.
Далі, в гарячу основу закладають підготовлені ягоди і дуже акуратно перемішують масу. Кращий варіант – повністю відмовитися від ложок і лопаток, а для перемішування ягід в сиропі використовувати струшування ємності з заготовкою.
Після закипання варення варять 20 хвилин. За цей час перемішати його потрібно не менше 5 разів.
Готове морошкове варення киплячим розливають по банках. Тара повинна бути обов’язково простерилізована.
Банки з заготовками закривають кришками і прибирають на зберігання.
П’ятихвилинка з морошки
Кілограм ягід засипають в киплячий сироп (вода 1 стакан і цукор 1 кілограм). Варять варення рівно 5 хвилин, а потім, відкладають миску з морошковим варенням в сторону до повного охолодження. За цей час, ягоди наситяться сиропом і віддадуть йому свій сік.
При наступній варці масу кип’ятять ще 5 хвилин, а потім, відразу ж, розливають по банках.
Канал «Alexey & Galina Ts» ділиться своїм рецептом п’ятихвилинки.
Приготування у духовій шафі з цукровою пудрою
Кілограм плодів викладають в один-два шари в широкий жароміцний посуд. Добре підійде для цього прямокутна форма для запікання. Морошку густо пересипають 0,5 кг цукрової пудри. Зацукровані ягоди відправляють в розігріту до 180-200 градусів духовку. Час термічної обробки 20 хвилин. Після цього, форму виймають і перемішують ягоди дерев’яною лопаткою. Ще 5 хвилин в духовій шафі і варення розфасовують по банках.
Варення-желе
Морошку (500 грам) закладають в киплячу воду (150 мілілітрів) і злегка припускають. Достатньо 5 хвилин. Потім, ягоди відкидають на сито і перетирають, таким чином звільняючись від кісточок. Отриманий густий сік переливають назад в ту воду, в якій попередньо відварювались ягоди.
Саме час додати цукор. Його потрібно 1,5 кілограма. Для того, щоб варення загусло, його ставлять на вогонь і проварюють не менше 20 хвилин. Коли морошковий сироп почне стікати з ложки нерозривною тонкою цівкою, вогонь можна виключати, а варення розливати по банках.
Це варення після охолодження матиме желеподібну консистенцію. Додавши більшу кількість води можна зварити морошковий сироп. Подробиці приготування сиропу з ягід, листя і чашолистків морошки знайдете на сайті.
З білим вином і лимонним соком
Незвичайний смак набуває морошкове варення з додаванням білого вина і лимонного соку.
Кілограм морошки поливають свіжовичавленим соком одного лимона і залишають на 30 хвилин для того, щоб ягоди пустили сік. Потім, до ягід додають 1 склянку білого сухого вина, змішаного до однорідності з 1,3 кілограмами цукру. Миску ставлять на вогонь і терпляче чекають закипання рідини. Варять оригінальне варення з морошки 25 хвилин, не забуваючи постійно перемішувати.
Варення в мультиварці
Морошку (1 кілограм) з’єднують з 1,5 склянками води і пробивають блендером. Рідку пюреподібну масу переливають до чаши мультиварки. Додають 1,5 кілограма цукру і все ретельно перемішують. Таймер мультиварки встановлюють на 1 годину у режимі «Тушкування». Кришку не закривають, а варення періодично перемішують і знімають густу піну.
Хоч мультиварка і здатна готувати страви самостійно, але в процесі приготування варення, залишати її без догляду не варто. Контролювати процес потрібно постійно, щоб не допустити більшого як треба випаровування рідини.
Варення без кісточок
Багато хто не любить варення з малини і морошки через наявність дрібних кісточок. Для таких їдців існує рецепт безкосточкового варення.
Півкіло морошки заливають 100 мілілітрами води. Масу подрібнюють блендером і проціджують через дрібне металеве сито. Отриманий сік з’єднують з 600 грамами цукру. Масу ставлять на вогонь і проварюють до загустіння. Хвилин 30 і варення з морошки без кісточок готове!
З замороженої ягоди
500 грам замороженої морошки заливають киплячим цукровим сиропом. Для цього склянку води з’єднують з 700 грамами цукру і кип’ятять, як мінімум, 5 хвилин. Наступний етап: проварювання варення на середньому вогні протягом чверть години. Довше не потрібно, так як заморожена ягода при розморожуванні більш податлива і ніжна.
З сюжету ТВ-каналу «Мир 24» дізнайтесь про приготування морошкового варення з ядрами кедрових горішків.
Способи зберігання варення з морошки
Морошковий десерт зберігається, як і будь-яка зимова заготівля, в темному прохолодному місці. Ідеальний варіант – підвал або льох. Якщо ягід було не багато, то баночку з варенням можна зберігати в холодильники. Термін зберігання не більше року.
Крім варення, з морошки можна зробити приголомшливий за кольором джем або зварити дуже корисний компот.