Коли квітнуть липи, варто не тільки милуватися гарними квітами та насолоджуватися ароматом, а і зібрати трохи липового цвіту. Адже з нього можна зробити ароматне і корисне варення.
Інгредієнти: Вода, Лимонна кислота, Липовий цвіт, Цукор
Варення з липи – це корисно і смачно. До того ж, дуже цікаво зібрати липовий цвіт своїми руками, до цього процесу можна навіть долучити всю родину.
Для приготування треба:
- цвіт липовий – 100 гр;
- цукор – 1 кг;
- вода – 0,5 л;
- кислота лимонна – 3 гр. або сік лимона свіжовичавлений – 1 ч.л.
Як варити варення з липи на зиму
Збір квітів необхідно проводити тільки в суху сонячну погоду. Квіти необхідно трохи підсушити, обрізати всі гілки і листя, щоб лишилися самі квіточки.
Квіточки зважити. Їх має бути не менше 100 грам, але може бути і більше.
Липовий цвіт необхідно ретельно промити під водою і дати їм час просохнути.
Воду поставити на вогонь та після закипання всипати цукор. Варити сироп необхідно до в’язкого стану на слабкому вогні (це приблизно 15 хвилин).
Після цього в сироп треба висипати всі квіти.
Коли квіти потраплять в рідину, сироп зразу ж має стати золотаво-жовтого відтінку. Варити квіти ще 5-7 хвилин.
Після того, як варення приготується, квіти треба витягти з сиропу, хоча декілька можна залишити для краси. Залити варення в підготовлені баночки і закатати спеціальним ключем.
Щоб всередину не потрапило повітря, баночки треба поставити на кришки та прикрити зверху рушником. В такому положенні їх лишають до повного охолодження. Холодні баночки переставляють в темне місце, де вони і будуть постійно зберігатися.
Весь процес приготування варення займе дуже мало часу, а користі від нього буде дуже багато. Адже за допомогою липового варення в холодну пору року можна покращувати імунітет, лікуватися від застуди і просто підіймати настрій цим літнім, неймовірним, свіжим ароматом липового цвіту.