Варення з лохини (голубики): кращі рецепти приготування - як зварити варення з лохини в домашніх умовах

Варення з лохини (голубики): кращі рецепти приготування – як зварити варення з лохини в домашніх умовах

Лохина, останнім часом, набуває все більшої популярності. Це пов’язано з тим, що її вирощування, завдяки сучасним селекціонерам, стало можливим і на присадибних ділянках. Насолодившись вдосталь свіжими плодами можна задуматися і про заготовки на зиму. Ми пропонуємо сьогодні зварити варення з лохини.

Про зовнішній вигляд ягід голубики, їх місця зростання і про корисні властивості можна прочитати в матеріалі нашого сайту.

Зміст

Як підготувати ягоду

Зібрані плоди перебирають від сміття, гілочок і листя. Перекладають ягоди в друшляк, а потім опускають його у велику каструлю з холодною водою. Воду змінюють і повторюють процедуру ще 2-3 рази. Стандартний спосіб миття під краном в даному випадку не підходить тому, що лохина може розчавитися під напором води.

Чисті ягоди залишають на 15-20 хвилин в друшляку, дозволяючи повністю стекти залишкам рідини. При бажанні, лохину можна розкласти в один шар на паперовий рушник, але, на нашу думку, це вже зайве.

варення з лохини

Рецепти приготування смачного варення з лохини

Найпростіший і швидкий варіант

Насамперед, варять сироп. Для його приготування беруть склянку води і 7 склянок цукру. Інгредієнти змішують і проварюють на плиті хвилин 5-7. У киплячий розчин закладають 5 склянок лохини. Ягоди попередньо миють, перебирають і сушать.

Варять варення на середньому вогні чверть години. Заготовку постійно помішують, щоб ягоди проварились рівномірно, і знімають ложкою піну.

Поки працює плита, готують банки під закрутку. Їх спочатку миють, а потім стерилізують над парою. Крім парової обробки, стерилізувати банки можна в мікрохвильовій печі, духовці або посудомийній машині.

Фасують варення відразу ж після відключення вогню. Гаряче, розфасоване по банках варення з лохини швидкого приготування закривають кришками, а після охолодження прибирають в підвал або холодильник.

варення з лохини

П’ятихвилинка

Для цього швидкого варення потрібні тільки ягоди і цукор в рівному співвідношенні. Лохину кладуть в таз або каструлю з широким дном (також можна використовувати сковороду з високими бортами), і пересипають цукром. Злегка струшують миску, прикривають її кришкою і прибирають в холодильник на 10-12 годин. За цей час ягода віддасть багато соку, цукор частково розчиниться, а самі ягоди майже повністю зануряться у солодкий сироп.

Просочена власним зацукрованим соком, лохина вимагає зовсім незначного часу варіння, буквально 5 хвилин після закипання. Варення п’ятихвилинка з лохини, через швидке проварювання ягід, зберігає в собі максимальну кількість вітамінів.

варення з лохини

Густе варення

Перебрані та промиті ягоди лохини (1 кілограм) засипають 1,5 кілограмами цукру і розминають ягоди товкачем для картоплі. Не намагайтесь досягти однорідності, головне, щоб, як мінімум, у 1/3 ягід була порушена цілісність. Каструлю з продуктами відставляють убік на півгодини для соковідділення.

Після цього приступають до варіння. Щоб вийшло густе голубичне варення, воду до ягід не додають, а варку здійснюють протягом 15-20 хвилин на мінімальній потужності нагріву конфорки.

Канал «Індія Аюрведа» докладно розповідає про приготування варення-джему з лісової або садової лохини.

«Живе» варення чи то варення без варки

Щоб максимально зберегти корисні речовини в ягоді, від проварювання лохини на вогні зовсім відмовляються. Її перетирають з цукром в рівному співвідношенні і заморожують. Для подрібнення плодів користуються блендером, м’ясорубкою або дерев’яним товкачем. Для заморозки отриманої маси можна використовувати харчові пластикові контейнери або спеціальні одноразові ємності для заморозки.

З замороженої лохини

Якщо лохини було зібрано достатньо багато і частина її пішла на зберігання у морозильну камеру, то взимку, коли вільного часу буде більше, можна зварити варення з заморожених ягід.

При приготуванні такого варення ягоди, не розморожуючи, закладають в киплячий цукровий сироп. Варять його з 150 мілілітрів води і 1,2 кілограма цукру. Замороженої ягоди для цієї заготовки потрібно 1 кілограм. Час варіння після закипання – 15 хвилин.

З желатином

Таке ягідного варення можна назвати варення-желе. Воно виходить дуже ніжне по консистенції. Для приготування знадобиться свіжа лохина – півкіло, 25 грам харчового желатину, 700 грам цукру і сік половини лимона. Свіжовичавлений лимонний сік можна замінити готовим продуктом «Сік лимона», що продається в магазинах.

варення з лохини

Лохину заливають водою так, щоб плоди повністю занурилися в рідину, але не плавали в ній. На середньому вогні лохину доводять до кипіння і варять не більш як 2 хвилин. Розпарені ягоди разом з відваром відкидають на сито. Лохину протирають через решітку, а м’якоть  залишають для заварювання в чай.

Поки остигає ягідний сік, в двох столових ложках холодної кип’яченої води розводять порошок желатину. У майже повністю охолоджений сік лохини вводять желатинову масу і ретельно все перемішують. Далі, додають сік половини лимона або 2 столові ложки готового лимонного продукту. Масу ще раз проціджують, щоб переконатися у відсутності шматочків желатину що не розчинилися  або випадково потрапивших лимонних кісточок.

На заключному етапі варення з лохини з желатином фасують по невеликим чистим баночкам, які попередньо не треба стерилізувати. В даному рецепті на водяній бані стерилізують баночки з заготовками: 0,5 літрові – 10-15 хвилин.

Чим урізноманітнити варення

Поєднувати лохину, у всіх представлених рецептах, можна з іншими ягодами. Найкраще підійде лісова суниця, малина або чорниця. Ними частково замінюють необхідну по рецепту кількість лохини.

В якості спецій використовують мелену корицю, ванільний цукор або порошок імбиру. При приготуванні варення в каструлю можна класти палички кориці, але перед фасуванням в банки пряність обов’язково видаляють.

варення з лохини

Як зберігати заготовку

Особливих секретів зберігання варення з лохин немає. Оброблена термічно заготовка зберігається в підвалі не більше 1 року, а сире варення – в морозильній камері. Термін реалізації замороженого продукту – 8-10 місяців.

Крім варення з лохини, з ягід готують смачну пастилу, ніжне пюре і варять різноманітні компоти.