Для приготування лікувального варення з хвої, підходять будь-які голки, хоч соснові, хоч ялинові. Але збирати їх потрібно або пізно восени, або взимку. Саме тоді, коли рух соку припиняється і в хвої збирається максимальна кількість корисних речовин. Не варто обдирати гілочки від хвої прямо в лісі. Зріжте пару ялинових «лап» і принесіть їх додому. Відразу приберіть сухі голочки, а потім, покладіть «лапи» в раковину і все (прямо разом з гілками) обдайте окропом.
Інгредієнти: Лимон, Хвоя, Цукор, Ягоди шипшини
Обсушувати голочки не потрібно, хіба тільки струсіть крапельки води, щоб вам було зручніше працювати. Обірвіть голочки від гілок.
На 2 склянки хвої:
- 1,5 літра води;
- 1 кг цукру;
- 1 лимон;
- 0,5 склянки сушених ягід шипшини.
Як приготувати варення з хвої в домашніх умовах
Голочки потрібно подрібнити. Можна перекрутити їх м’ясорубкою або скористатись допомогою блендера.
Складіть подрібнену хвою в каструльку, додайте до неї шипшину і залийте окропом (1,5 літра).
Накрийте каструлю кришкою, укутайте зверху рушником і залиште так настоюватися протягом 10-12 годин.
Складіть марлю в 2-3 шари і процідіть хвойну настойку. У проціджений настій додайте цукор і тепер вже можна варити варення їх хвої. Доведіть рідину до кипіння і зніміть піну. Уварюють варення на тихому вогні до 1/3 початкового об’єму.
В кінці приготування додайте сік одного лимона. Лимон прибере гіркоту і додасть приємно кислий смак. Розлийте гаряче варення по банках і закрийте щільними кришками. Хвойне варення не вимогливо до умов зберігання – підійдуть прості кімнатні умови.
Слід пам’ятати, що варення з хвої це чудові ліки від кашлю, а лимон і шипшина, які входять до його складу, допоможуть впоратися з весняним авітамінозом.
Цей відео-рецепт з ютуба від каналу “Все буде добре” підкаже ще один спосіб як готувати варення з хвої.