Варення з хвої з шипшиною і лимоном - рецепт корисної заготовки на зиму

Варення з хвої з шипшиною і лимоном – рецепт корисної заготовки на зиму

Для приготування лікувального варення з хвої, підходять будь-які голки, хоч соснові, хоч ялинові. Але збирати їх потрібно або пізно восени, або взимку. Саме тоді, коли рух соку припиняється і в хвої збирається максимальна кількість корисних речовин. Не варто обдирати гілочки від хвої прямо в лісі. Зріжте пару ялинових «лап» і принесіть їх додому. Відразу приберіть сухі голочки, а потім, покладіть «лапи» в раковину і все (прямо разом з гілками) обдайте окропом.

Обсушувати голочки не потрібно, хіба тільки струсіть крапельки води, щоб вам було зручніше працювати. Обірвіть голочки від гілок.

На 2 склянки хвої:

  • 1,5 літра води;
  • 1 кг цукру;
  • 1 лимон;
  • 0,5 склянки сушених ягід шипшини.

Як приготувати варення з хвої в домашніх умовах

Голочки потрібно подрібнити. Можна перекрутити їх м’ясорубкою або скористатись допомогою блендера.

Складіть подрібнену хвою в каструльку, додайте до неї шипшину і залийте окропом (1,5 літра).

Накрийте каструлю кришкою, укутайте зверху рушником і залиште так настоюватися протягом 10-12 годин.

Складіть марлю в 2-3 шари і процідіть хвойну настойку. У проціджений настій додайте цукор і тепер вже можна варити варення їх хвої. Доведіть рідину до кипіння і зніміть піну. Уварюють варення на тихому вогні до 1/3 початкового об’єму.

В кінці приготування додайте сік одного лимона. Лимон прибере гіркоту і додасть приємно кислий смак. Розлийте гаряче варення по банках і закрийте щільними кришками. Хвойне варення не вимогливо до умов зберігання – підійдуть прості кімнатні умови.

Слід пам’ятати, що варення з хвої це чудові ліки від кашлю, а лимон і шипшина, які входять до його складу, допоможуть впоратися з весняним авітамінозом.

Цей відео-рецепт з ютуба від каналу “Все буде добре” підкаже ще один спосіб як готувати варення з хвої.