Варення з хурми - класичний рецепт і як готувати в мультиварці

Варення з хурми – класичний рецепт і як готувати в мультиварці

Хурма (лат. Diospyros) – досить специфічний плід. Ніколи не вгадаєш, що тобі попадеться. Чи буде це нудотно-солодкий і м’ясистий плід, чи плід з терпкою та вязкою м’якоттю, який неможливо їсти. При приготуванні варення, всі недоліки можна прибрати, виправити і отримати варення, від якого і за вуха не відтягнеш. Варення з хурми смачне і в чистому вигляді, але можна урізноманітнити смак заготовки спеціями, створивши свій унікальний аромат та смак.

У хурму можна додавати:

  • лимон;
  • ваніль;
  • бадьян;
  • корицю;
  • лимон;
  • гвоздику.

Але, як відомо, все добре в міру. Не варто занадто захоплюватися спеціями, щоб не заглушити основне – смак самої хурми.

Зміст

Варення з хурми – класичний рецепт

На 1 кг хурми треба брати 1 кг цукру.

Кулінари радять вибирати стиглі плоди, з щільною і пружною м’якоттю. Такі плоди зручно чистити і нарізати. А від зайвого терпкого смаку позбавляються, попередньо заморозивши хурму в морозильній камері.

Але, не варто засмучуватися, якщо у вас є тільки перезрілі плоди. Смак їх більш насичений і майже немає терпкості. Ну а чистити їх ще простіше. Просто розріжте плід навпіл і чайною ложечкою вийміть м’якоть.

Складіть м’якоть (без кісточок) в каструлю, засипте цукром і залишіть на кілька годин, щоб хурма пустила сік.

Перемішайте варення і поставте каструлю на тихий вогонь. Заготовка має більше тушкуватися ніж кипіти.

Час варіння розраховують індивідуально, залежно від ступеня зрілості хурми і її соковитості. Перезрілій хурмі досить варитися 30 хвилин, якщо ж хурма середнього ступеня зрілості, то потрібна ще година.

Коли додавати спеції?

Якщо ви вирішили додати спеції в варення, то робити це потрібно правильно.

Коли ви порахували, що варення вже готове, додайте в нього вподобані спеції, вимкніть газ і накрийте каструлю кришкою.

Через 30 хвилин знову ввімкніть плиту, доведіть варення до кипіння і тепер уже можна розкладати варення з хурми по банкам. Спеціям для розкриття аромату досить пропаритись.

Варення з хурми в мультиварці

Приготування заготовки в мультиварці відрізняється лише тим, що до складових додається вода. На 1 кг хурми беруть 1 кг цукру і 1 стакан води. Вода потрібна, щоб варення не підгоріло, поки хурма пустить свій сік.

Складіть всі інгредієнти в чашу мультиварки і встановіть режим «тушкування» на 30-40 хвилин.

Варення з хурми зберігається досить довго. Якщо у вас є льох або прохолодна комора, то ви можете не турбуватися що варення з хурми згубиться 18 місяців. У більш теплому приміщенні, на зразок кухонної шафки, краще його з’їсти за 3-4 місяці.

Відео-рецепт демонструє ще один варіант як приготувати варення з хурми в домашніх умовах.