Коли на питання: “Що це?”, – ти пояснюєш, що це варення з фізалісу, то, в половині випадків, зустрічаєш здивований погляд. Багато, навіть, не чули про ці плоди. Ви знаєте, що фізаліс корисний, але не знаєте як приготувати його?
У цьому рецепті Ви дізнаєтеся як приготувати варення з фізалісу так, щоб ягоди залишалися красивими і цілими – ніби тільки з грядки.
Приготування варення починається з того, що ягоди фізалісу очищаємо від коробочки і ретельно миємо. Розрізати не потрібно.
Складаємо їх в каструлю з киплячою водою і бланшуємо 5-10 хвилин. Після чого відкидаємо плоди на друшляк і даємо стекти воді.
У той час, поки обсихає фізаліс, приготуємо сироп. Всі пропорції в рецепті розраховані на 1 кг почищеного фізалісу.
У 500 мл води додаємо 2.5 склянки цукру і кип’ятимо 2-3 хвилини і знімаємо з плити. У гарячий сироп поміщаємо ягоди і залишаємо на 2-3 години.
Потім додаємо ще півкіло цукру та ставимо каструлю на вогонь і, постійно помішуючи, поки не розчиниться цукор, варимо.
Далі кип’ятимо наше варення в два етапи.
Етап перший – відразу після розчинення цукру доводимо сироп з фізалісом до кипіння і варимо 10 хвилин, після цього відразу знімаємо з вогню.
Етап другий: через 5-6 годин поміщаємо каструлю на плиту, доводимо до закипання і варимо 10-15 хвилин.
Ось і все – тепер Ви знаєте як приготувати варення з фізалісу. Залишається тільки розкласти його по банкам.
Розкладати можна як холодне варення, так і гаряче. Але кожен спосіб розфасовки заготовки має свої тонкощі.
Спосіб 1: остигле варення розливаємо в сухі чисті банки, накриваємо їх пергаментом або плівкою. Увага: зберігати варення потрібно в сухому прохолодному місці.
Спосіб 2: гаряче варення розлити по заздалегідь підготовленим банкам, накрити ємності залізними кришками і поставити їх в каструлю з нагрітою до 85 градусів водою для подальшої пастеризації протягом 10-15 хвилин. Закупорити.
Тепер Ви знаєте як варити варення з фізалісу в домашніх умовах. Будучи поданим до чаю, воно буде радувати і дивувати гостей. Так як ягоди фізалісу в варенні виходять красивими і пружними, то їхні можна використовувати, щоб взимку незвичайним чином прикрасити випічку.