Серед більш ніж 1500 різновидів пасльону, їстівних не так вже й багато. По суті, в їжу можна вживати лише чорний паслін і то із застереженнями. Ягоди повинні бути визріли на 100%, інакше, ви ризикуєте отримати розлад шлунку, а то і отруєння. Більш безпечний окультурений паслін сорту санберрі.
Інгредієнти: Лимон, Паслін чорний, Цукор
У сирому вигляді паслін рідко вживають через його неприємний запах і присмак, але, після термічної обробки, все ці неприємні ознаки зникають майже безслідно. Отже, про те, як зробити варення з пасліну на зиму в домашніх умовах правильно та смачно, дізнаємось з рецептів нижче.
Варення з пасльону – класичний рецепт
У класичному варіанті для приготування варення з пасльону використовуються лише ягоди, цукор і вода. Але ви можете доповнити рецепт, додавши до складових ваніль, корицю, лимон або інші ягоди-фрукти.
Отже, нам потрібно:
- 1 кг стиглих ягід чорного пасльону;
- 1 кг цукру;
- 1 стакан води.
З води і цукру зваріть сироп. У киплячий сироп опустіть ягоди і, з моменту закипання, варити заготовку не менше 15 хвилин. Якщо ви любите густе варення, збільшить час приготування до 45 хвилин, але не забувайте весь час помішувати заготовку.
Готове паслінове варення досить стійке при зберіганні. Воно добре витримує кімнатну температуру і може зберігатися в кухні на полиці 10-12 місяців.
Сире варення з пасльону – без варіння
Знаючі люди кажуть, що при термічній обробці паслін втрачає багато своїх цілющих властивостей і, зокрема, здатність омолоджувати організм. Саме тому багато хто воліє готувати сире чи то холодне варення з пасльону (без варіння).
При обранні такого варіанту приготування, складіть ягоди в друшляк і щедро облийте їх окропом. Прогрітися вони не встигнуть, але неприємний запах зникне.
Подрібніть ягоди блендером або перекрутіть крізь м’ясорубку. Додайте цукор (з розрахунку – на 1 кг ягід пасльону 1 кг цукру) і поставте варення на 2-3 години в тепле місце.
Знову перемішайте і переконайтеся, що цукор розчинився. Додайте терту цедру або сік одного лимона, ретельно перемішайте і розкладіть пасльонове варення в чисті сухі баночки.
Таке сире варення зберігати потрібно в холодильнику і використати його бажано за 4-6 місяці. Довше його зберігатися не треба, бо варення зіпсується.
І не забудьте узнати чи не є протипоказання для вас у цій заготовці. Адже паслін більше лікарська ягода, ніж ласощі.
Як правильно приготувати варення з пасльону демонструє і відео-рецепт.