Аґрус (крижовник) – невеликий чагарник, гілки якого, в більшості випадків, покриті гострими шипами. Ягоди досить великі, з щільною шкіркою. Колір плодів може бути золотисто-жовтим, смарагдово-зеленим, зелено-бордовим, червоним і чорним. Смакові характеристики ягід агрусу дуже високі. Плоди такого невибагливого на вигляд чагарника мають приємний насичений кисло-солодкий смак, а зимові заготовки з агрусу дуже популярні. Сьогодні ми поговоримо про червоні сорта агрусу і навчимо вас варити з цих ягід чудове та дуже смачне варення. Варення з червоного агрусу, крім неперевершеного смаку, відрізняє ще й насичений колір сиропа. І так, переходимо до самостійного приготування смачної аґрусової заготовки у домашніх умовах.
Інгредієнти: Агрус червоний, Апельсин, Вода, Заморожений аґрус, Листя агрусу, Листя вишні, Цедра апельсина, Цукор
Зміст
Як підготувати ягоди
Придбані у бабусь на ринку або зібрані з власного городу плоди вимагають нескладної попередньої обробки. Ягоди спочатку перебирають. При сортуванні видаляють підгнилі екземпляри і ті плоди, шкірка яких пошкоджена хворобами. Найчастіше ягоди піддаються захворюванню борошнистою росою. Такі ягідки мають визрілий вигляд, але зверху покриті щільним темно-сірим нальотом. Наліт, звичайно ж, можна зчистити, але ми радимо такий аґрус для зимових заготовок все ж не використовувати.
Перебрані ягоди чистять – зрізуючи гострими манікюрними ножицями або щипцями хвостики з двох сторін.
На заключному етапі аґрус миють і обсушують на рушникові або паперовій серветці.
Варення варять і з замороженого агрусу. Попередня обробка ягід, в цьому випадку, проводиться до заморожування, тобто, в морозилці зберігається продукт вже промитий і очищений. Способи заморозки агрусу докладно описані в нашій статті.
Рецепти варення з агрусу
Варка в сиропі цілих плодів
З двох склянок чистої води і кілограма цукру варять сироп. У прокип’ячену 5 хвилин основу закладають кілограм червоного агрусу. Варять ягоди 5 хвилин та вимикають вогонь. Аґрусове варення настоюють, прикривши чистим рушником протягом 8-10 годин, а потім, повторно проварюють протягом 20 хвилин.
Порада: Щоб ягоди не деформувались при варінні, при перемішуванні не використовують ложку – просто миску з продуктами періодично струшують. Ємність для варіння краще обирати з широким дном.
Готове аґрусове варення розкладають по банках. Щоб продовжити термін зберігання заготовки, тару попередньо стерилізують.
З подрібненими ягодами червоноплідного агрусу
Кілограм стиглого агрусу шаткують блендером або м’ясорубкою до пюреобразного стану. Додають кілограм цукру, і все ретельно перемішують. У такому стані заготовку для варення залишають в теплому місці на 30 хвилин. За цей час ягода дасть сік, а цукор частково розчиниться.
Перед варінням в густу масу додають склянку води. При постійному помішуванні, пюре з агрусу проварюють 10 хвилин. Після повного охолодження маси, миску з ягодами повертають на плиту і доводять до готовності протягом ще 15 хвилин.
Дуже важливо при варінні такого густого варення, не допустити пригорання ягідної маси. Тому, заготовку постійно контролюють, озброївшись дерев’яною ложкою або лопаткою.
Канал «Рецепти від Лірін Ло» пропонує вам свій варіант приготування десерту з агрусу.
Варення -п’ятихвилинка з червоного аґрусу
Кілограм червоних плодів обробляють за схемою, зазначеної вище. У киплячий цукровий сироп (1,2 кілограма цукру і 3 склянки води) закладають плоди. Варять масу на невеликому вогні 5 хвилин. Далі, варення знімають з вогню і прикривають чистою бавовняною тканиною. У такому вигляді заготовку залишають на не менше як на 10 годин. Ягідки повинні гарненько просочитися сиропом.
Напівпрозору ягоду, після закінчення часу вистоювання, знову відправляють на плиту та ще раз кип’ятять 5 хвилин, а потім, відразу ж розкладається по банках.
Варення з аґрусу з листям вишні
На кілограм стиглих червоних плодів беруть 10 листочків вишневого дерева, 1,3 кілограма цукру і 2 склянки води.
Ягоди чистять і розрізають на половинки. Нарізку густо пересипають цукром і додають до неї вишневу зелень. Масу акуратно перемішують і настоюють 2-3 години. Перед варінням листя вишні видаляють, вони вже віддали свій аромат.
Варять таке варення 15 хвилин, постійно помішуючи і видаляючи згустки піни з поверхні. Готове аґрусове варення упаковують в скляні банки і закручують ошпареними окропом кришками.
Варення з листям аґрусу
Це інший варіант попереднього рецепту.Лиш замість листя вишні беруть листя материнського куща агрусу. Тут головне, щоб зелень була без ознак пошкоджень і хвороб.
Аґрусові листочки (10 штук) додають в пюре з кілограма червоних плодів, змішаних з такою ж кількістю цукру.
Масу настоюють кілька годин, а потім відправляють на вогонь, додавши 1,5 склянки чистої води. Після закипання варення варять 10 хвилин. Перш ніж фасувати готовий десерт по банках листочки видаляють.
Дивіться відео від Наталії Мусіної з покроковою інструкцією приготування варення-джему з ягід агрусу.
Аґрусове варення з апельсинами
На кілограм червоних ягід беруть 3 великих апельсина. Цитруси миють щіткою, а потім, з одного з них дрібною теркою зчищають цедру. Потім всі фрукти чистять від шкірки і розбирають на часточки. Паралельно видаляють все насіння і, по можливості, щільні білі волокна.
Потім ягоди, шматочки фруктів і цедру пропускають через дрібну решітку м’ясорубки. Отримане пюре змішують з 1,5 кілограмами цукру і настоюють при кімнатній температурі протягом півгодини.
Варять варення в три підходи. Для цього, фруктово-ягідну масу доводять на плиті до кипіння, ретельно перемішують і прибирають з вогню. Наступний етап термічної обробки через 5-6 годин, коли варення повністю охолоне. Третю і остаточну проварку виробляють після закінчення такого ж проміжку часу. Тривалість кип’ятіння варення на кожному етапі 1-2 хвилини.
Варення у мікрохвильовці
Для цього способу приготування вибирають термостійкий посуд з високими бортиками. До нього кладуть 200 грам стиглої ягоди і таку ж кількість цукру. До основних продуктів додають 150 мілілітрів чистої води і накривають ємність кришкою з отвором для виходу пари.
Варять варення 20 хвилин на середній потужності мікрохвильової печі. За цей час десерт перемішують три рази. Готову заготовку перекладають в стерильну банку для зберігання на зиму.
Простота приготування варення в мікрохвильовці має свої мінуси. Головний з них – неможливість варити у великих обсягах.
Варення з замороженого агрусу
У каструлі варять сироп. Для його приготування 200 мілілітрів води змішують з 600 грамами цукру. Після закипання і розчинення всіх кристаликів, в основу закладають заморожений червоний аґрус (500 грам). Варять варення протягом 20 хвилин після закипання.
Статтю про те як правильно заморозити аґрус на зиму знайдете за посиланням.
Плоди-напарники
Варення з агрусу можна варити в поєднанні з іншими ягодами і фруктами. Добрими союзниками для червоного агрусу будуть чорна смородина, малина, ожина і яблука. Смак варення з дуже солодкої ягоди можна збалансувати, додавши до заготовки свіжовичавлений сік лимона.
Як зберігати агрусове варення
Солодкий десерт чудово зберігається в підвальному приміщенні або погребі протягом року. Однак, настільки смачна заготовка не залежується так довго і, зазвичай, з’їдається, в залежності від кількості заготовлених баночок, протягом перших двох місяців.
Крім варення, з агрусу роблять і інші зимові заготовки. Найбільш популярні з них джем, повидло, пастила і сироп.