Не у кожного в городі або на дачній ділянці можна зустріти сорт білої смородини. А дарма! Ми дуже радимо посадити кущик з вітамінними білими плодами. З цієї ягоди виходять чудові десерти, а широке розмаїття докладних рецептів їх приготування дає можливість задовольнити навіть найвишуканіший смак. Сьогодні ми поговоримо про таку заготовку як смачне домашнє варення з білої смородини.
Інгредієнти: Апельсин, Вода, Заморожена біла смородина, Смородина біла, Цукор, Червона смородина
Зміст
Збір смородини
Залежно від регіону, збір ягід роблять починаючи з середини липня до початку серпня. Знімати білі плоди рекомендують прямо з гілочками. Так ягоди краще транспортуються і не мнуться. Знімають смородину з плодоніжок безпосередньо перед початком готування.
Перебрані ягоди перекладають в друшляк і акуратно споліскують проточною водою. Напір в крані має бути невеликий, щоб не пошкодити плоди. Хвилин 10-15 на ситі – і ягоди пускають на подальшу переробку.
Рецепти бурштинового варення з білої смородини
Варка в цукровому сиропі – класичний варіант варення
Пропорції для цього рецепта стандартні: на кілограм підготовлених ягід беруть кілограм піску і двохсотграмовий стакан води.
Цукор пересипають в широку миску або таз (бажано, емальований або мідний) і заливають склянкою води. Після закипання, в густий прозорий сироп закладають білу смородину. Уварюють варення протягом чверть години. Густу пінку, яка раз у раз буде з’являтися на поверхні і збиватися в згустки, видаляють ложкою. Це дозволить залишитися сиропу прозорим.
Гаряче смородинове варення розливають по банках, намагаючись рівномірно розподіляти проварені ягоди білої смородини. Щоб заготовка довше зберігалась, важливо дотримуватись умови стерильності тари. Для цього баночки обробляють гарячою парою.
Варення п’ятихвилинка з білої смородини
1,5 кілограма ягід смородини пересипають такою ж кількістю цукру. Продукти, при цьому, відразу поміщають в миску для подальшого варіння. Щоб ягоди почали віддавати сік, їх акуратно перемішують. Найменшу шкоду плодам принесе лопатка з дерева або силікону.
Через 3-4 години частина крупинок цукру розчиниться у соці що виділився. В цей час, миску з ягодами відправляють на плиту. Після закипання сиропу варення варять рівно 5 хвилин. Нагрівання плити, при цьому, встановлюють на максимальне значення, щоб заготовка швидко нагрівалась. Масу безперервно перемішують, не дозволяючи пригоріти.
Таке варення швидкого приготування зберігає в собі велику кількість вітамінів. Адже, застосовується нетривала термічна обробка ягід смородини.
Смородинове варення-желе
Біла смородина багата натуральним природним пектином, тому, з цієї ягоди готують і густе прозоре варення без використання додаткових желеутворюючих речовин, таких як желатин або агар-агар.
З промитих та перебраних ягід роблять сік з використанням соковижималки. Інший варіант зробити сік – використання блендера або м’ясорубки. Але, після подрібнення ягідної маси таким способом, доведеться повозитися ще з перетиранням смородинової маси крізь металеве сито, щоб позбутися від кісточок і залишків шкірки.
Обсяг отриманого соку заміряють літрової банкою. На кожний повний літр беруть кілограм цукрового піску. Продукти з’єднують і ставлять на вогонь для уварювання. В середньому на це піде хвилин 40. Щоб смородинове желе вийшло прозорим, з поверхні постійно прибирають піну. Особливу увагу приділяють ретельному перемішуванню продукту. Воно вкрай необхідно, щоб загустівша маса не пристала до дна варильної ємності.
Перевіряють готовність смородинового варення-желе по крапельці покладеній на блюдце. Якщо варення не розтікається по сторонам, то вогонь вимикають, а масу розкладають по банках або гвинтових стаканчиках.
Дивіться відео від каналу «Рецепти від Лірін Ло» з інструкцією приготування белосмородінового варення з соку.
Перетерте варення з білої смородини
Це швидкий варіант приготування варення-желе. Воно виходить густим, але не прозорим.
1,5 кілограма стиглої білої смородини пропускають через решітку м’ясорубки або пробивають блендером невеликими порціями. До отриманого ягідного пюре додають цукор – 1,7 кілограма. Все добре перемішують і залишають у спокої на 30-40 хвилин.
Далі, варять варення на плиті, безперервно помішуючи, 5 хвилин. Вогонь вимикають, а миску накривають чистим обрізом тканини, щоб убезпечити продукт від попадання пилу, сміття або комах. Ні в якому разі не потрібно використовувати кришку, бо під нею утворюється конденсат.
Через добу варку варення продовжують. Час термічної обробки такий самий – 5 хвилин. Після чергового кип’ятіння смородину знову охолоджують, а потім, в останній раз кип’ятять. Разом виходить 3 підходи по 5 хвилин.
Живе варення без варки
Тут процедура готування зводиться до того, щоб перекрутити ягоди через м’ясорубку і змішати їх з цукром. Співвідношення продуктів 1:1. Зберігають таке холодне чи то сире варення в морозильній камері в герметичних пакетах або одноразових пластикових контейнерах. Бажано перед закладкою в морозилку переконатися в тому, що кристалики цукру повністю розійшлися в ягідній масі.
Варення з заморожених ягід білої смородини
Якщо садові справи влітку не дозволяють зайнятися заготівлею ягід про запас, то приготування варення з білої смородини можна трохи відкласти, попередньо заморозивши врожай.
Про те, як правильно заморозити червону ягоду можете знайти матеріали на сайті. Всі способи збереження червоної смородини в морозильній камері в рівній мірі підходять і для заготівлі білоплодної смородини.
У широкий таз або каструлю кладуть 1,5 кілограма заморожених ягід. Зверху висипають цукровий пісок – 2 кілограми. Цукру беруть спеціально більше, тому що ягода після заморозки стає набагато кислішою. Масу перемішують і залишають при кімнатній температурі на 20 хвилин.
Злегка підтанувші ягоди в цукрі ставлять на плиту і повільно нагрівають. Варять варення після закипання сиропу чверть години, а потім, в звичайному порядку закупорюють заготовку в банки.
Варіант приготування смородинового варення з білих плодів в хлібопічці демонструє нижче відео-рецепт.
Варення з додаванням червоної смородини
Урізноманітнити смак солодких заготовок можна замінивши частину ягід білої смородини червоними плодами цього ж виду. Для приготування варення за цим рецептом використовують білу та червону смородину.
Склянку води і 7 склянок цукру змішують. Для отримання густого сиропу продукти прогрівають на середньому вогні 5-8 хвилин. Як тільки рідина закипить, опускають кілограм свіжої білої смородини і півкіло червоних плодів. Ягоди проварюють протягом 25 хвилин і закручують в банки на зиму.
Варення із смородини з апельсинами
Дуже ароматним виходить смородиновий десерт з шматочками апельсинів. Для його приготування беруть 2 стиглих апельсина середнього розміру на 1 кілограм ягід білої смородини.
Підготовка фруктів проста. Апельсини миють щіткою, потім, з одного з них знімають цедру ножем або спеціальною теркою. При використанні ножа намагаються зняти верхній шар, як можна тонше, щоб не задіти білий шар шкірки.
Далі, цитруси чистять, а м’якоть ріжуть довільними шматочками. Під час нарізки ретельно прибирають всі кісточки. Потрапивши в варення, вони додадуть заготовці гіркуватий присмак.
Апельсинову нарізку з’єднують з кілограмом цукру і смородиною. Буквально через 1 годину ягідно-фруктова маса дасть сік. Миску ставлять на плиту і проварюють одним з двох способів: одноразовим проварюванням протягом 20 хвилин або триразової варінням по 5 хвилин, з наступним повним природним охолодженням. Розкладати заготовку по банках можна як з м’якоттю, так і процідивши крізь сито.
Способи і терміни зберігання
Заготовки з білої смородини зберігають разом з арсеналом інших зимових консервацій протягом року. Прохолодне затемнене місце просто ідеальний варіант. Виняток становить тільки заготовки без термічної обробки. Сире варення зберігають в глибині морозильної камери 8-10 місяців.
З свіжої та замороженої білої смородини, також,варять вітамінні компоти. У спекотні дні втамувати спрагу допоможе освіжаючий смородиновий напій з кубиками льоду. Тому, знайдіть на сайті статтю про приготування домашнього прозорого коктейльного льоду.