Варення з баклажанів з горіхами на зиму - незвичайний рецепт вірменської кухні

Варення з баклажанів з горіхами на зиму – незвичайний рецепт вірменської кухні

Страви вірменської національної кухні часом дивують і захоплюють тим, як уміло вони поєднують те, що поєднати, здавалося б, неможливим. Рецепт однієї з таких «неможливих» страв, ми зараз і розглянемо. Це варення з баклажанів або з синеньких, як ще часто їх називають. Є декілька способів, як позбутися від характерної баклажанам гіркоти. Хтось використовує для цього сіль, хтось соду, але з власного досвіду я знаю, що вся гіркота міститься лише в шкірці і якщо ви її очистите, то ніякі вимочування вам не знадобляться.

Як приготувати варення з баклажан на зиму

І так, для приготування варення з баклажанів я раджу очистити шкірку. Таке варення вийде ніжнішим і смачнішим.

Підготуйте необхідні інгредієнти:

  • 1 кг дрібних, молоденьких баклажанів;
  • 1 кг цукру;
  • 1 стакан очищених волоських горіхів;
  • кардамон, кориця, гвоздика – за смаком;
  • 2 склянки води.

Засипте в каструлю цукор, воду і зваріть сироп. Поки сироп вариться, очистіть баклажани від шкірки.

варення з баклажанів

Якщо вони досить маленькі, різати їх не потрібно, але наколіть їх виделкою, щоб вони краще просочилися сиропом. Якщо ж ви хочете готувати варення шматочками, то просто нарізайте так, як вам буде зручно готувати і потім їсти.

Якщо сироп закипів, засипте в нього підготовлені баклажани. При кипінні утворюється піна, яку потрібно знімати. Варіть варення не менше 30 хвилин, після чого, його потрібно зняти з вогню і дати час постояти і охолонути.

Приблизно через 3-4 години, коли заготовка охолоне, можна продовжити варіння.

Поставте каструлю на тихий вогонь і займіться горіхами. Трохи їх подрібніть. Сильно кришити не варто, досить розрізати їх на 2-3 частини.

У закипіле варення засипте горіхи і спеції. Буде краще, якщо ви подрібните їх в порошок, щоб вони не заважали при споживанні.

Після цього, нам потрібно ще 30 хвилин варки. І відрегулюйте газ, щоб варення дуже повільно кипіло.

Приготуйте банки. Простерилизуйте їх і розкладіть кипляче варення по банках. Закрийте їх кришками  і укутайте покривалом на 6-8 годин.

Зберігати таке баклажанове варення з горіхами можна до 18 місяців в прохолодному місці, або 10 місяців при кімнатній температурі. Але, я впевнена, що ви з’їсте його раніше, ніж воно почне псуватися. Адже варення з баклажанів одне з найсмачніших у світі. Спробуйте самі.

Як правильно приготувати делікатесне варення з баклажанів з горіхами підкаже і цей відео-рецепт.

І ще один смачний рецепт варення з баклажанів – лакомство для справжніх гурманів – від ютуб-каналу lavanda618.