Страви вірменської національної кухні часом дивують і захоплюють тим, як уміло вони поєднують те, що поєднати, здавалося б, неможливим. Рецепт однієї з таких «неможливих» страв, ми зараз і розглянемо. Це варення з баклажанів або з синеньких, як ще часто їх називають. Є декілька способів, як позбутися від характерної баклажанам гіркоти. Хтось використовує для цього сіль, хтось соду, але з власного досвіду я знаю, що вся гіркота міститься лише в шкірці і якщо ви її очистите, то ніякі вимочування вам не знадобляться.
Інгредієнти: Баклажани, Грецькі горіхи, Спеції, Цукор
Як приготувати варення з баклажан на зиму
І так, для приготування варення з баклажанів я раджу очистити шкірку. Таке варення вийде ніжнішим і смачнішим.
Підготуйте необхідні інгредієнти:
- 1 кг дрібних, молоденьких баклажанів;
- 1 кг цукру;
- 1 стакан очищених волоських горіхів;
- кардамон, кориця, гвоздика – за смаком;
- 2 склянки води.
Засипте в каструлю цукор, воду і зваріть сироп. Поки сироп вариться, очистіть баклажани від шкірки.
Якщо вони досить маленькі, різати їх не потрібно, але наколіть їх виделкою, щоб вони краще просочилися сиропом. Якщо ж ви хочете готувати варення шматочками, то просто нарізайте так, як вам буде зручно готувати і потім їсти.
Якщо сироп закипів, засипте в нього підготовлені баклажани. При кипінні утворюється піна, яку потрібно знімати. Варіть варення не менше 30 хвилин, після чого, його потрібно зняти з вогню і дати час постояти і охолонути.
Приблизно через 3-4 години, коли заготовка охолоне, можна продовжити варіння.
Поставте каструлю на тихий вогонь і займіться горіхами. Трохи їх подрібніть. Сильно кришити не варто, досить розрізати їх на 2-3 частини.
У закипіле варення засипте горіхи і спеції. Буде краще, якщо ви подрібните їх в порошок, щоб вони не заважали при споживанні.
Після цього, нам потрібно ще 30 хвилин варки. І відрегулюйте газ, щоб варення дуже повільно кипіло.
Приготуйте банки. Простерилизуйте їх і розкладіть кипляче варення по банках. Закрийте їх кришками і укутайте покривалом на 6-8 годин.
Зберігати таке баклажанове варення з горіхами можна до 18 місяців в прохолодному місці, або 10 місяців при кімнатній температурі. Але, я впевнена, що ви з’їсте його раніше, ніж воно почне псуватися. Адже варення з баклажанів одне з найсмачніших у світі. Спробуйте самі.
Як правильно приготувати делікатесне варення з баклажанів з горіхами підкаже і цей відео-рецепт.
І ще один смачний рецепт варення з баклажанів – лакомство для справжніх гурманів – від ютуб-каналу lavanda618.