Варення із соснових пагонів - рецепт заготовки з молодих пагонів сосни

Варення із соснових пагонів – рецепт заготовки з молодих пагонів сосни

Варення з соснових пагонів дуже популярно на півночі. Адже це і ліки, і ласощі в одній баночці. Готують його по різному. Рецепти приготування такої оригінальної заготовки на зиму залежить від розмірів та віку наявних у вас пагонів. То ж, давайте разом зробимо смачну та незвичну для багатьох заготовку – соснове варення з пагонів.

Варення з молодих соснових пагонів

Для приготування збирають соснові пагони тоді, коли їх довжина не перевищила ще 2 сантиметри і вони ще не стали опушені. Це весна – середина травня.

Перебирая пагони, видаліть лусочки з голками. Залийте відібраний матеріал водою так, щоб вода лиш покрила гілочки і поставте каструлю на плиту. Відварювати соснові пагони потрібно не менше години на дуже слабкому вогні.

Приберіть каструлю з плити, прикрийте кришкою і залиште настоюватися в прохолодному місці протягом доби.

Злийте воду з пагонів в іншу каструлю і додайте цукор, з розрахунку – 1 кг цукру на 1 літр відвару. Поставте каструлю з відваром на вогонь і зваріть сироп. Сироп повинен бути густим і тягнутися за ложкою, як мед.

За бажанням, можна додати лимон або лимонну кислоту.

Коли сироп досить загусне, засипте соснові пагони в сироп і варіть їх ще 10 хвилин.

Розкладіть варення по невеликих банках, закрийте їх і зберігайте в прохолодному місці.

Варення з соснових пагонів

У разі, якщо ви упустили час і пагони вже обросли голками треба діяти інакше. Такі пагони теж годяться для приготування варення, але мороки з ними трохи більше.

Голочки з зібраних пагонів потрібно обдерти.

 Отриману сировину пересипати цукром з розрахунку:

  • на 1 кг очищених соснових пагонів;
  • 1,5 кг цукру.

Залиште пагони настоюватися на ніч.

Додайте в каструлю 1 літр води і варіть на слабкому вогні в 3 підходи:
5 хвилин кипіння, потім, залишаємо до повного охолодження.

При останньому кип’ятінні додайте нарізаний лимон, або лимонну кислоту.

Закрийте банки з варенням кришками і поставте його в прохолодне темне місце.

На смак варення із соснових пагонів не схоже ні на що. Легка гіркота поєднується з кислинкою, а деякі шукають в банках з сосновим варенням полуницю. 🙂 Але, в будь-якому випадку, варення із соснових пагонів смачне, корисне і пахне Новим роком та святом.

Як приготувати святкове та лікувальне варення з молодих пагонів сосни підкаже цей відео-рецепт.