В’ялені ягоди червоної горобини – технологія в’ялення ягід горобини в домашніх умовах.

В’ялення ягід – один з простих способів заготовки корисних плодів на зиму. А в’ялена і суха червоноплідна горобина, про корисні властивості якої здавна знали наші предки, один з найсмачніших, екологічних і не хімічних варіантів зміцнення імунітету. Якщо годувати такими сухими вітамінами сім’ю протягом зими, то “аптечні” вітаміни Вам, напевно не знадобляться.

Яка ж технологія в’ялення ягід в домашніх умовах? Розглянемо докладно.

Червона горобина

Необхідні інструменти та інгредієнти для приготування в’яленої червоної горобини:

  • ємності, в тому числі каструлі і банки (ну або те, що вам більше подобається);
  • духовка і деко;
  • сито;
  • марля;
  • нагрівальні установки (можливо, грубка);
  • вода;
  • горобина;
  • цукор в кількості 0,5 кг на 1 кг горобини.

Як приготувати в’ялені ягоди червоної горобини:

  • після перших заморозків зібрати горобину, відокремивши від гілочок;
  • залити окропом на 4 хвилини;
  • окріп злити і додати в горобину холодну воду на 12-15 годин, протягом яких міняти воду кілька разів;
  • обсушити;
  • пересипати цукром (250 гр. на 1 кг ягід) і залишити на 20 годин;
  • злити сік в окрему ємність;
  • знову пересипати цукром (знову 250 гр. на 1 кг ягід) і на 20 годин залишити;
  • ще раз злити сік, перемішати з попереднім і закатати в банки стандартним способом;
  • приготувати цукровий сироп в пропорції 350 гр. води на 400 гр. цукру. І це на 1 кг горобини;
  • сиропом залити ягоди, довести до 85 °С і залишити на 7 хвилин;
  • охолодити суміш;
  • сироп злити крізь сито;
  • викласти ягоди на деко, який далі поставити в духовку на 80 °С і витримати 20 хв. – 1 раз, а після, по 25 хв. на температурі 60-70 °С – 2 рази;
  • після того, як горобина охолоне, розкласти її на сито, накрити марлею і на 4-6 годин при температурі 30 °С залишити над пічкою або іншим відповідним нагрівальним приладом.

Червона горобина – простий і натуральний засіб від авітамінозу, готова. Сухі ягоди перекладають для зберігання в чисті банки або коробки.

Як бачите, приготувати в’ялені ягоди в домашніх умовах просто, хоча і досить клопітно. Насолоджуйтесь власноруч зробленим делікатесом і насичуйте свій організм сушеними вітамінами взимку!