В’ялена тарань – рецепт з фото як солити тарань в домашніх умовах

Таранька – це смачна рибка, яку дуже люблять їсти з пивом. І щоб кожен раз не доводилося йти та шукати її десь на базарі, можна в’ялити тарань самостійно. До того ж, рецепт зовсім не складний.

Треба взяти 1 кілограм свіжої тарані, яку тільки недавно зловили. Для цього рецепту найкраще підходять рибини середнього розміру. Кожна риба має важити десь 250-300 грамів.  Якщо ж у вас велика риба, то краще солити її в розсолі, а не сухим засолюванням.

в'ялена тараня

Для приготування треба взяти:

  • свіжа тарань – 1 кілограм;
  • сіль – 2 склянки;
  • міцна волосінь (ліска);
  • «Циганська» голка.

Як засолити тарань для в’ялення в домашніх умовах

Щоб риба була жирна, не треба її патрати. Достатньо дістати зябра, а в порожнину покласти сіль. Треба класти стільки солі, скільки може туди вміститися.

Також необхідно натерти сіллю тушки, при чому, втирайте її проти луски – так сіль краще просякне в рибу.

Тепер треба скласти рибу в ємність. Спочатку насипте в каструлю шар солі, висотою 2-2,5 сантиметра. Далі покладіть тарань і знову насипте сіль. І так до самого верху, або доки не скінчиться риба. Останнім шаром також повинна бути сіль.

засолка риби

Після цього накрийте каструлю з рибою кришкою та поставте в холодильник на 72 години. Коли час засолювання скінчиться – помийте рибу під краном, аби добре змити з неї сіль.

Далі покладіть її на 12 годин в простору ємність з холодною водою і міняйте воду кожні 4 години.

Коли витягнете рибу з води – обов’язково просушіть її паперовим рушником.

в'ялена тараня

Тепер прийшов час брати волосінь та нанизувати на неї рибу за допомогою циганської голки. Слідкуйте щоб тушки не торкалися одна одну. Можна, наприклад, причепити між рибками прищіпки. Це простий, доступний варіант розподілу, який є дієвим.

Сушити рибу треба від 3-х до 7-и днів в добре провітрюваному приміщенні. Найкраще для цього підходить балкон, але якщо надворі літо, а на кухні постійно все відкрито, то можна повісити рибу і там.

Через три дні риба вже буде готова, але вона вийде м’якою, а от через тиждень стане сухою. Тому обирайте час в’ялення в залежності від того, яку саме рибку ви любите: м’яку чи суху.

Коли знімете рибу з волосіні, загорніть її в пергамент та складіть в холодильник.

Перед тим, як подавати тарань на стіл, дістаньте з неї нутрощі та поріжте на шматочки.

в'ялена тараня

Така риба смакуватиме до пива і не тільки.