Цибуля – дворічна або багаторічна рослина, що є складовою частиною підродини цибулевих. Перші згадки про цибулю датуються близько 20 століттям до н.е. Вже тоді люди розглядали цю рослину як універсальний засіб для лікування багатьох захворювань. Трохи згодом вчені підтвердили корисні властивості цибулі за допомогою цілком наукового пояснення: таким позитивним ефектом цибуля зобов’язана біологічно активним речовинам фітонцидам, що містяться у її складі у величезній кількості і нейтралізують більшість шкідливих бактерій.
Інгредієнти: Ріпчаста цибуля
Калорійність і склад цибулі ріпчастої

Калорійність цибулі – 41 кал/100 грамів продукту. Вона досить багата на поживні речовини, зокрема на органічні кислоти, цукор, вітаміни А, РР, С, В. Окрім того у її складі містяться мінеральні солі калія, фосфор, магній, залізо, ефірна олія і багато інших корисних елементів.
Користь цибулі
Науково доведено, що цибуля має яскраво виражену протибактеріальну дію. У побуті це застосовується по-різному. За допомогою цибулі, наприклад, можна очистити ротову порожнину від мікробів.
Регулярне вживання цибулі у їжу запобігає утворенню у крові надлишків цукру та понаднормового холестерину.
Цибуля взагалі широко вживається у народній медицині: цибулевим соком закапують ніс при затяжному нежиті, його також використовують для інгаляцій. Каша, приготовлена із цибулевого лушпиння, може стати відмінним засобом для лікування ангіни, пневмонії, а також шкіряних опіків. Окрім того, цибуля, зварена у молоці, стане у нагоді для лікування кашлю.
Кашка, виготовлена зі свіжої цибулі, є дуже добрим засобом для збільшення об’єму волосся та пробудження фолікулів. Для цього рекомендується просто втирати виготовлену суміш у волосся.
Для надання волоссю природного блиску використовується відвар для полоскання, виготовлений на основі цибулі за наступним рецептом: 2 склянки води змішати з 10 чайними ложками цибулиння, проварити цю суміш протягом декількох хвилин. Згодом ставимо її на настоювання протягом 4 годин і використовуємо за призначенням.
Як вживати?
Потужна антибактеріальна дія цибулі актуальна тільки у тому випадку, якщо вона свіжа. Усі корисні властивості фітонцидів після термічної обробки майже повністю зникають.
Також слід зазначити, що усі найкорисніші речовини зосереджені у нижній частині плоду, тобто біля основи цибулини.
Цибулю також використовують для сушіння, маринування і додавання у різні домашні заготовки.
Як зберігати?
Класичний народний метод передбачає плетіння з лушпиння коси, проте він доступний лише для тих, хто збирає цибулю на власній ділянці. Якщо ж ви купуєте продукт у магазині, просто нещільно розкладіть його у коробці або ящику. Обидва варіанти зберігання потребують сухого та прохолодного місця.