Цукати зі сливи можна додавати в домашні мюслі, використовувати для начинки в пироги, для приготування крему або прикраси десертів. Кисло-солодкий смак сливових цукатів додасть ту саму «фішку», яка робить страву дуже цікавою і незабутньою.
Інгредієнти: Горіхи, Сливи, Цукор
Зробити цукати зі слив не складно для тих господинь, які варили варення і сушили фрукти, тому що в даному рецепті потрібні саме ці дві навички.
Вимийте сливи, розріжте їх навпіл і видаліть кісточки.
Зваріть сироп.
На 1 кг очищених слив:
- 1,5 літра води
- 1 кг цукру
Води потрібно багато, щоб сливи вільно плавали в каструлі.
У киплячий сироп засипте сливи, доведіть до кипіння і відразу ж знімайте з вогню. Коли сливи охолонуть, знову закип’ятіть каструлю і відразу ж знімайте з плити. Це потрібно робити 3-4 рази, щоб сливи просочилися сиропом, але не зварилися.
Злийте сироп, відкинувши сливи на друшляк. Поспішати не варто, нехай стечуть гарненько. Сироп перелийте в пляшку, його можна буде потім використовувати для коктейлів або інших десертів.
Тепер сливи потрібно висушити. Це можна робити в духовці, в електросушарці, або на відкритому повітрі. Кожен спосіб однаково гарний і ваш вибір залежить лише від наявності у вас необхідних пристосувань і часу, який ви можете витратити на контроль за процесом сушіння.
Найшвидший спосіб – це в духовці. Застеліть деко папером для випічки, включите температуру на +90 градусів і з відкритими дверцятами сушіть цукати протягом 4 годин.
Трохи довше цукати сохнуть в електросушарці. У режимі медіум на це йде 6-8 годин. Стисніть сливу пальцями, вона повинна бути м’яка і пружна, але сік виділятися не повинен.
На свіжому повітрі цукати зі слив можуть сохнути близько тижня, в залежності від погоди і вологості.
Готові цукати обваляйте в цукровій пудрі і складіть в банку з щільною кришкою. Зберігати цукати з сливи слід в холодильнику і діставати по мірі необхідності.
Це класичний рецепт для приготування цукатів зі слив і на його основі можна скласти свій рецепт.
Дуже смачні цукати виходять, якщо додати в них горіхи. Зміни в рецепті невеликі, але це потрібно обміркувати заздалегідь, ще на стадії чистки слив. Адже якщо в першому варіанті можна було розрізати сливу навпіл для видалення кісточки, то в цьому випадку, кісточку з сливи потрібно виштовхнути, намагаючись не розламати її.
До варіння начиняти сливи горіхами не можна. Вони занадто просочаться сливовим сиропом і втратять свій смак, тому «фарширування» залиште до моменту викладання слив для сушіння.
Очистіть волоські горіхи, обсмажте їх, і в кожну сливу вкладіть четвертинку, або половинку горішка, в залежності від розмірів слив і горіхів.
Викладіть «фаршировані» сливи на деко, і сушіть до готовності, тобто, поки сливи не перестануть виділяти при натисканні сік.
А після сушіння, можна трохи поекспериментувати з шоколадною глазур’ю, але й ці цукати вже гарні як є.
Всі секрети отримання м’яких і смачних слив, дивіться на відео: