Цукати зі слив - як приготувати в домашніх умовах

Цукати зі слив – як приготувати в домашніх умовах

Цукати зі сливи можна додавати в домашні мюслі, використовувати для начинки в пироги, для приготування крему або прикраси десертів. Кисло-солодкий смак сливових цукатів додасть ту саму «фішку», яка робить страву дуже цікавою і незабутньою.

Зробити цукати зі слив не складно для тих господинь, які варили варення і сушили фрукти, тому що в даному рецепті потрібні саме ці дві навички.

Вимийте сливи, розріжте їх навпіл і видаліть кісточки.

цукати зі слив

Зваріть сироп.

На 1 кг очищених слив:

  • 1,5 літра води
  • 1 кг цукру

Води потрібно багато, щоб сливи вільно плавали в каструлі.

цукати зі слив

У киплячий сироп засипте сливи, доведіть до кипіння і відразу ж знімайте з вогню. Коли сливи охолонуть, знову закип’ятіть каструлю і відразу ж знімайте з плити. Це потрібно робити 3-4 рази, щоб сливи просочилися сиропом, але не зварилися.

цукати зі слив

Злийте сироп, відкинувши сливи на друшляк. Поспішати не варто, нехай стечуть гарненько. Сироп перелийте в пляшку, його можна буде потім використовувати для коктейлів або інших десертів.

цукати зі слив

Тепер сливи потрібно висушити. Це можна робити в духовці, в електросушарці, або на відкритому повітрі. Кожен спосіб однаково гарний і ваш вибір залежить лише від наявності у вас необхідних пристосувань і часу, який ви можете витратити на контроль за процесом сушіння.

Найшвидший спосіб – це в духовці. Застеліть деко папером для випічки, включите температуру на +90 градусів і з відкритими дверцятами сушіть цукати протягом 4 годин.

цукати зі слив

Трохи довше цукати сохнуть в електросушарці. У режимі медіум на це йде 6-8 годин. Стисніть сливу пальцями, вона повинна бути м’яка і пружна, але сік виділятися не повинен.

цукати зі слив

На свіжому повітрі цукати зі слив можуть сохнути близько тижня, в залежності від погоди і вологості.

Готові цукати обваляйте в цукровій пудрі і складіть в банку з щільною кришкою. Зберігати цукати з сливи слід в холодильнику і діставати по мірі необхідності.

цукати зі слив

Це класичний рецепт для приготування цукатів зі слив і на його основі можна скласти свій рецепт.

Дуже смачні цукати виходять, якщо додати в них горіхи. Зміни в рецепті невеликі, але це потрібно обміркувати заздалегідь, ще на стадії чистки слив. Адже якщо в першому варіанті можна було розрізати сливу навпіл для видалення кісточки, то в цьому випадку, кісточку з сливи потрібно виштовхнути, намагаючись не розламати її.

До варіння начиняти сливи горіхами не можна. Вони занадто просочаться сливовим сиропом і втратять свій смак, тому «фарширування» залиште до моменту викладання слив для сушіння.

Очистіть волоські горіхи, обсмажте їх, і в кожну сливу вкладіть четвертинку, або половинку горішка, в залежності від розмірів слив і горіхів.

цукати зі слив

Викладіть «фаршировані» сливи на деко, і сушіть до готовності, тобто, поки сливи не перестануть виділяти при натисканні сік.

А після сушіння, можна трохи поекспериментувати з шоколадною глазур’ю, але й ці цукати вже гарні як є.

цукати зі слив

Всі секрети отримання м’яких і смачних слив, дивіться на відео: