Полуниця – одна з найсмачніших і ароматних ягід. З неї можна робити різні солодкі заготовки, але особливо популярними останнім часом стають полуничні цукати. В цій статті ми зібрали для вас найкращі рецепти приготування цих ласощів в домашніх умовах. Готуйте і вибирайте для себе той рецепт, який сподобається саме вам.
Інгредієнти: Вода, Лимонна кислота, Полуниця, Цукор, Цукрова пудра
Зміст
Підготовка ягід
Для приготування цукатів знадобляться тільки щільні ягоди без пошкоджень і гнилі. Бажано, щоб вони всі були, приблизно, однакового розміру. Це дозволить цукатам рівномірніше просихати.
Ягоди промивають прохолодною водою і обривають чашолистки. Перед приготуванням полуницю розкладають на паперовому рушнику і трохи просушують.
Кращі рецепти цукатів з полуниці
Полуничні цукати без варіння
Складові:
- полуниця – 1 кілограм;
- цукровий пісок – 1 кілограм;
- вода – 100 мілілітрів;
- цукрова пудра для посипання.
Приготування:
Очищені і промиті ягоди складають в банку, відповідного розміру. В окремій ємності варять цукровий сироп, а потім киплячою рідиною заливають полуницю. Через 1 годину сироп зливають і знову ставлять на вогонь. Всього ягоди заливають киплячою рідиною 7 разів. Після цього полуницю викладають на друшляк і дають стекти зайвій волозі. Підсохлі ягоди викладають на деко, залишаючи між ними невелику відстань, і відправляють сушитися.
В привідкритій духовці цукати сушать при температурі 90 – 100 градусів протягом 4 – 5 годин. В електричної сушарці температуру встановлюють 65 – 70 градусів і сушать ягоди 7 – 10 годин. Цукати, що сушать при кімнатній температурі, будуть готові через 4 – 5 діб.
Цукати з полуниці проварені
Складові:
- полуниця – 1 кілограм;
- цукровий пісок – 450 грам;
- вода – 800 мілілітрів;
- цукрова пудра для посипання.
Приготування:
Ягоди миють, перебирають і сушать. З цукру і води готують сироп. Закладають полуницю в киплячу рідину і варять 4 хвилини. Після цього вогонь вимикають і дають масі повністю охолонути. Процедуру варіння і охолоджені проводять 3 рази. На заключному етапі ягоди підсушують на ситі протягом 3 – 4 годин, а потім відправляють сушитися.
Сироп, що залишився, використовують для просочення тортів або, як наповнювач, до морозива або десертів. Якщо додати в рідину желатин, то вийде прекрасний мармелад.
Клавдія Корнєва в своєму відео детально розповість про спосіб приготування цукатів з полуниці
Цукати з полуниці з лимоном
Складові:
- полуниця – 1 кілограм;
- цукровий пісок – 500 грам;
- вода – 500 мілілітрів;
- лимон – 1 штука;
- цукрова пудра для посипання.
Приготування:
Лимон промивають, подрібнюють цедру за допомогою дрібної терки, а з м’якоті видавлюють сік. Цукор змішують з водою і варять сироп, в який додають лимон і промиті ягоди. Відразу ж після закипання рідини, вогонь вимикають. Повторюють процедуру 5 разів, кожен раз починаючи її після того, як маса повністю охолоне. Проварену полуницю викладають на листи і сушать до готовності. Після того, як з ягід при натисканні перестане виділятися сік, сушіння припиняють.
Швидкі цукати з полуниці
Складові:
- полуниця – 1 кілограм;
- цукровий пісок – 800 грам;
- вода – 800 мілілітрів;
- цукрова пудра для посипання.
Приготування:
У гарячий цукровий сироп складають оброблену полуницю і проварюють протягом 15 хвилин. Після цього ягоди викладають на сито, і дають гарненько стекти рідині. Чим сухішими будуть ягоди перед розміщенням в сушарку або духовку, тим якісніші вийдуть цукати. Полуницю викладають на листи або решітки сушарки і сушать до готовності при температурі 70 – 80 градусів.
Полуничні цукати в духовці
Складові:
- полуниця – 1 кілограм;
- цукровий пісок – 500 грам;
- лимонна кислота – ½ чайної ложки;
- цукрова пудра для посипання.
Приготування:
Підготовлені ягоди засипають лимонною кислотою і половиною норми цукру. Через 2 – 3 години, коли цукор повністю розчиниться, а полуниця дасть сік, масу перекладають на деко з високими бортиками. Зверху ягоди засипають залишками цукру. Ємність ставлять в духовку, розігріту до 200 градусів. Після того, як рідина закипить, температуру зменшують до 180 градусів, і тримають полуницю в духовці 25 хвилин. Після цього піддон виймають, а полуницю розкладають поштучно на пергаменті. Сушать ягоди до готовності при кімнатній температурі, а потім обсипають цукровою пудрою.
Як зберігати полуничні цукати
Просохлі та обсипані цукром ягоди складають в банки або контейнери і зберігають у темному прохолодному місці протягом 1 року.