Цукати з імбиру в домашніх умовах: 5 рецептів приготування імбирних цукатів

Цукати з імбиру – це корисний додаток, який варто вживати, аби покращити імунітет. До того ж, цукати з імбиру зроблять ваші страви набагато цікавішими. Пропонуємо вам 5 простих рецептів приготування таких цукатів.

Вибір і підготовка кореня

Візьміть свіжий корінь імбиру з гладкою шкіркою. Пам’ятайте, що молоді корені менш гіркі, ніж старі.

Оскільки корисні речовини знаходяться прямо під шкіркою, її треба зчищати дуже тонко.

Цукати з імбиру

Імбир можна різати тонкими смужками або кільцями. Чим тонші вийдуть шматочки – тим менш гіркими будуть цукати.

Щоб позбутися зайвої гіркоти, імбир можна вимочити. Для цього шматочки треба залити крижаною водою та лишити на 3 доби, не забуваючи змінювати воду кожні 12 годин.

Цукати з імбиру

Далі поговоримо безпосередньо про рецепти приготування.

Рецепти приготування цукатів з кореня імбиру

Імбирні цукати з лимонною кислотою

Треба взяти 200-250 грамів шматочків імбиру, залити 2-ма склянками окропу та варити на маленькому вогні протягом 60-ти хвилин. Під час такого варіння гіркота трохи прибирається. Якщо хочете робити солодку заготовку – рекомендуємо змінити воду кілька разів.

Цукати з імбиру

Щоб зробити сироп, треба взяти половину склянки води та 200 грамів цукру. Імбир, який попередньо проварили та просушили на ситі, необхідно покласти в сироп та варити, аж доки той не загусне і самі шматочки не стануть прозорими.

Цукати з імбиру

Далі візьміть 2 столові ложки цукрового піску та 1/4 чайної ложки лимонної кислоти, змішайте їх в пласкій тарілці. А потім обваляйте цукати в цій солодкій суміші. Для цього можете скористатися кухонними щипцями чи виделкою. Після цього відправляйте цукати сушитися.

А це рецепт імбирних цукатів з додаванням в сироп соку 1 лимона:

Імбирні цукати з корицею і гвоздикою

Приготування відбувається так само, як і в попередньому рецепті. Тільки в сироп ще треба додати 2 бутони гвоздики і половину чайної ложки кориці.

Цукати з імбиру

Цукати швидкі

Необхідно взяти приблизно 200 грамів імбиру, порізати його тонкими пластинками, залити окропом та варити 30 хвилин. Відвар, який у вас вийде, можете використати для приготування чаю. А самі пластинки треба пересипати 6 столовими ложками цукру, додати до них 3 столові ложки води, поварити до того моменту, доки сироп майже повністю не опиниться в шматочках, а вони не стануть напівпрозорими.

Цукати з імбиру

Далі гарячий імбир треба обваляти в цукрі та відправити сушитися.

Це відео присвячене швидкому приготуванню цукатів:

Довгий спосіб

Такі цукати вийдуть наче цукерки, бо їх довго вимочують і варять. Відповідно, вони втрачають пекучість.

Спочатку шматочки необхідно вимочити, як це було описано на початку статті. Потім залити водою та варити 20 хвилин на середньому вогні. Після цього воду треба злити і повторити процедуру. Потім ще раз злити і ще раз проварити. Кожен раз варіння має займати 20 хвилин.

Цукати з імбиру

Далі імбир необхідно відкинути на друшляк, аби зайва вода стекла. Після цього треба зважити отриману масу, бо від її ваги залежить кількість цукру і води. Треба брати цукор в пропорції 1 до 1-го. А вода, в якій варитимуться цукати, має становити половину від кількості цукру.

З води і цукру треба зварити сироп, додати туди шматочки імбиру, проварити 20 хвилин, а потім лишити в каструлі на 8-10 годин. Далі необхідно три рази варити імбир по 20 хвилин і три рази давати йому вистигнути.

Після цього скибки сушать, при бажанні попередньо обсипавши цукром.

Цукати з імбиру

Імбирні цукати, проварені з сіллю

Імбирні цукати можна робити і з використанням солі. Для цього треба взяти:

  • 2 великих кореня імбиру;
  • 250 грамів цукру;
  • 1 чайну ложку солі.

Імбир треба порізати пластинками, товщиною 5 міліметрів, та залити водою так, або вода була вище нарізки на 2 сантиметри. Далі додайте четвертинку чайної ложки солі, поставте ємність на  вогонь і варіть імбир 30 хвилин.

Тепер треба злити воду, залити нову, додати стільки ж солі і варити ще 20 хвилин. Після цього необхідно повторити таку процедуру ще 2 рази (зливати, заливати нову воду, солити і варити).

Далі імбир необхідно залити 1 літром холодної води та засипати  250 грамами цукру. І варити на повільному вогні не закриваючи кришкою протягом 90-та хвилин.

Після цього імбир добре обсипають цукром і сушать.

Цукати з імбиру

Способи сушки

На деко треба поставити решітку або просто викласти його пергаментом. Зверху покласти цукати і сушити їх при кімнатній температурі.

Цукати з імбиру

Також можна сушити імбир в духовці. Для цього необхідно розігріти її до 60-70 градусів за Цельсієм і тримати дверцята причиненими.

В електросушарці цукати сушать при температурі 50-60 градусів за Цельсієм і міняють решітки місцями кожні 1,5-2 години.

Як зберігати готовий продукт

Зберігати цукати треба в скляних банках з щільно закритими кришками в темному прохолодному місці. Термін придатності таких продуктів – 3-4 місяця.

Цукати з імбиру