Цукати з імбиру – це корисний додаток, який варто вживати, аби покращити імунітет. До того ж, цукати з імбиру зроблять ваші страви набагато цікавішими. Пропонуємо вам 5 простих рецептів приготування таких цукатів.
Інгредієнти: Вода, Гвоздика, Імбир, Кориця, Лимонна кислота, Сіль, Цукор
Зміст
Вибір і підготовка кореня
Візьміть свіжий корінь імбиру з гладкою шкіркою. Пам’ятайте, що молоді корені менш гіркі, ніж старі.
Оскільки корисні речовини знаходяться прямо під шкіркою, її треба зчищати дуже тонко.
Імбир можна різати тонкими смужками або кільцями. Чим тонші вийдуть шматочки – тим менш гіркими будуть цукати.
Щоб позбутися зайвої гіркоти, імбир можна вимочити. Для цього шматочки треба залити крижаною водою та лишити на 3 доби, не забуваючи змінювати воду кожні 12 годин.
Далі поговоримо безпосередньо про рецепти приготування.
Рецепти приготування цукатів з кореня імбиру
Імбирні цукати з лимонною кислотою
Треба взяти 200-250 грамів шматочків імбиру, залити 2-ма склянками окропу та варити на маленькому вогні протягом 60-ти хвилин. Під час такого варіння гіркота трохи прибирається. Якщо хочете робити солодку заготовку – рекомендуємо змінити воду кілька разів.
Щоб зробити сироп, треба взяти половину склянки води та 200 грамів цукру. Імбир, який попередньо проварили та просушили на ситі, необхідно покласти в сироп та варити, аж доки той не загусне і самі шматочки не стануть прозорими.
Далі візьміть 2 столові ложки цукрового піску та 1/4 чайної ложки лимонної кислоти, змішайте їх в пласкій тарілці. А потім обваляйте цукати в цій солодкій суміші. Для цього можете скористатися кухонними щипцями чи виделкою. Після цього відправляйте цукати сушитися.
А це рецепт імбирних цукатів з додаванням в сироп соку 1 лимона:
Імбирні цукати з корицею і гвоздикою
Приготування відбувається так само, як і в попередньому рецепті. Тільки в сироп ще треба додати 2 бутони гвоздики і половину чайної ложки кориці.
Цукати швидкі
Необхідно взяти приблизно 200 грамів імбиру, порізати його тонкими пластинками, залити окропом та варити 30 хвилин. Відвар, який у вас вийде, можете використати для приготування чаю. А самі пластинки треба пересипати 6 столовими ложками цукру, додати до них 3 столові ложки води, поварити до того моменту, доки сироп майже повністю не опиниться в шматочках, а вони не стануть напівпрозорими.
Далі гарячий імбир треба обваляти в цукрі та відправити сушитися.
Це відео присвячене швидкому приготуванню цукатів:
Довгий спосіб
Такі цукати вийдуть наче цукерки, бо їх довго вимочують і варять. Відповідно, вони втрачають пекучість.
Спочатку шматочки необхідно вимочити, як це було описано на початку статті. Потім залити водою та варити 20 хвилин на середньому вогні. Після цього воду треба злити і повторити процедуру. Потім ще раз злити і ще раз проварити. Кожен раз варіння має займати 20 хвилин.
Далі імбир необхідно відкинути на друшляк, аби зайва вода стекла. Після цього треба зважити отриману масу, бо від її ваги залежить кількість цукру і води. Треба брати цукор в пропорції 1 до 1-го. А вода, в якій варитимуться цукати, має становити половину від кількості цукру.
З води і цукру треба зварити сироп, додати туди шматочки імбиру, проварити 20 хвилин, а потім лишити в каструлі на 8-10 годин. Далі необхідно три рази варити імбир по 20 хвилин і три рази давати йому вистигнути.
Після цього скибки сушать, при бажанні попередньо обсипавши цукром.
Імбирні цукати, проварені з сіллю
Імбирні цукати можна робити і з використанням солі. Для цього треба взяти:
- 2 великих кореня імбиру;
- 250 грамів цукру;
- 1 чайну ложку солі.
Імбир треба порізати пластинками, товщиною 5 міліметрів, та залити водою так, або вода була вище нарізки на 2 сантиметри. Далі додайте четвертинку чайної ложки солі, поставте ємність на вогонь і варіть імбир 30 хвилин.
Тепер треба злити воду, залити нову, додати стільки ж солі і варити ще 20 хвилин. Після цього необхідно повторити таку процедуру ще 2 рази (зливати, заливати нову воду, солити і варити).
Далі імбир необхідно залити 1 літром холодної води та засипати 250 грамами цукру. І варити на повільному вогні не закриваючи кришкою протягом 90-та хвилин.
Після цього імбир добре обсипають цукром і сушать.
Способи сушки
На деко треба поставити решітку або просто викласти його пергаментом. Зверху покласти цукати і сушити їх при кімнатній температурі.
Також можна сушити імбир в духовці. Для цього необхідно розігріти її до 60-70 градусів за Цельсієм і тримати дверцята причиненими.
В електросушарці цукати сушать при температурі 50-60 градусів за Цельсієм і міняють решітки місцями кожні 1,5-2 години.
Як зберігати готовий продукт
Зберігати цукати треба в скляних банках з щільно закритими кришками в темному прохолодному місці. Термін придатності таких продуктів – 3-4 місяця.