Страви з нічого – це вже далеко не новина. Ощадливі домогосподарки давно вже навчилися використовувати для приготування смачних страв шкірки та очищення різних овочів, фруктів і ягід. Прикладом тому можуть послужити цукати зі шкірки банана, кавуна, апельсинів і грейпфрутів. Саме про грейпфрутові цукатах сьогодні і піде мова. У цій статті ви знайдете найкращі варіанти приготування зацукрованих шкірок грейпфрута в домашніх умовах.
Інгредієнти: Вода, Кірки грейпфрутів, Кориця, Цукор, Цукрова пудра, Яблучний сік
Зміст
Цукати з грейпфрутової шкірки, провареної з сіллю
- шкірки грейпфрута – від 3 штук середнього розміру;
- цукровий пісок – 1,5 склянки;
- лимонна кислота – 1/3 чайної ложки;
- вода – 2/3 склянки;
- сіль кухонна – 4 чайних ложки.
З грейпфрута знімають скоринки і, не подрібнюючи, заливають холодною водою. Обсяг рідини повинен бути, приблизно, 1,5 – 2 літри. У воду додають чайну ложку солі і кип’ятять вміст каструлі протягом 10 хвилин. Після цього воду зливають, а скоринки промивають під проточною водою. Процедуру проварювання в солі і промивання у воді повторюють 4 рази. Соляний розчин допомагає видалити гіркоту з цедри. Повністю від неї, звичайно, позбутися не вийде, але злегка пом’якшити гіркуватий присмак, цілком можливо.
Відварені і промиті в останній раз шматочки, з внутрішньої сторони трішки проскребают чайною ложкою, видаляючи, приблизно, 1 міліметр м’якоті. Потім кірки нарізають смужками шириною 10 міліметрів.
Воду і цукор сполучають в невеликій каструльці, і варять сироп. Після того, як кристали розійдуться, в нього опускають кірки грейпфрута і варять на повільному вогні хвилин 30. За цей час сироп загусне, а шкірка стане прозорого кольору. У самому кінці варіння в сироп додають лимонну кислоту.
Гарячі цукати обмакують в цукор або залишають без посипання.
Сушать цукати при кімнатній температурі або в духовці при мінімальній температурі і прочиненими дверцятах. Довести до готовності зацукровані кірки грейпфрута можна і в електричній сушарці для овочів і фруктів.
Цукати з шкірок, приготовлені на яблучному соку з корицею
Процедура приготування таких цукатів відрізняється від попереднього рецепта тим, що замість води для приготування сиропу використовують яблучний сік і в якості ароматизатора додають корицю за смаком.
Цукати з вимочених шкірок грейпфрута
- шкірка грейпфрута – від 2 – 3 середніх цитрусових;
- цукровий пісок – 1,5 склянки;
- вода – 250 мілілітрів.
Зібрані свіжі шкірки поміщають в емальовану миску і заливають холодною водою. Ємність розміщують в основний відсік холодильника на 3 доби. Через кожні 12 годин воду зливають і замінюють її свіжою проточною водою.
Після вказаного часу, щоб позбутися від більшої частини гіркоти, шкірку заливають водою і доводять до кипіння. Після цього воду замінюють на свіжу і знову кип’ятять. Таку процедуру проробляють 4 – 5 разів.
Шкірки обсушують на ситі і нарізають широкою соломкою. Нарізку перекладають в миску з киплячим сиропом і варять до того моменту, поки рідина майже повністю не википить. Скоринки при цьому стають напівпрозорими, а рідина тягучою, як мед.
Готові цукати з усіх боків обвалюють в цукрі або цукровій пудрі і відправляють сушитися.
Швидкий рецепт цукатів
- грейпфрута – 2 штуки;
- цукрова пудра – 800 грам;
- вода – 1 літр.
Грейпфрут розрізають на частини і знімають шкірку. Скоринки відразу ж нарізають невеликими шматочками і закладають в окріп. Після того, як рідина з фруктами знову закипить, виймають шкірки і знову кип’ятять свіжу воду. Таку маніпуляцію проводять 4 рази.
У літрі води розчиняють 600 грам цукрової пудри. У киплячий сироп додають нарізку з шкірок грейпфрута, і варять їх на середньому вогні 30 хвилин.
Після цього шматочки виймають шумівкою, і гарненько обвалюють в решті 200 грамах цукрової пудри.
Дивіться відео-рецепт від каналу «Кулінарні відео рецепти» про простий спосіб приготування цукатів з шкірок грейпфрута
Кольорові цукати
- грейпфрут – 1 штука;
- цукор – 60 грам;
- вода – 70 мілілітрів;
- харчовий барвник.
Скоринки грейпфрута нарізають широкої соломкою і закладають в киплячу воду. Варять шкірки 20 хвилин. Після цього воду міняють, і знову кип’ятять таку ж кількість часу. Ця процедура повинна бути проведена 4 рази.
У невеликому обсязі води розчиняють барвник будь-якого відтінку і поміщають туди цукати. Варять кірки на слабкому вогні 15 хвилин.
Після цього рідину з барвником зливають, а до нарізки додають цукор і 70 мілілітрів води. Варять вміст каструлі до повного випаровування рідини.
Готові цукати обвалюють в цукрі і просушують.
Харчовий барвник можна замінити натуральним буряковим соком або куркумою.