Банан – фрукт, який можна купити в магазинах в будь-яку пору року за доступною ціною, тому заготовки з нього можна робити цілий рік. Сьогодні ми поговоримо про приготування бананових цукатів. Це дуже смачні і корисні ласощі, які можна зробити практично з усіх частин банана, за винятком хвостиків.
Інгредієнти: Апельсин, Банан, Лимон, Цукор, Цукрова пудра
Цукати з бананів додають в каші, десерти, а також для прикраси кондитерських виробів. Цей продукт вважається низькокалорійним і може спокійно включатися в дієтичний раціон. Користь бананових цукатів обумовлена високою концентрацією в їх складі вітамінів, мінералів і клітковини.
Зміст
Як приготувати цукати з бананів
Складові:
- банани – 1 кілограм;
- цукровий пісок – 1 кілограм;
- вода – 350 мілілітрів.
Спосіб приготування:
Для приготування цукатів з м’якоті бананів знадобляться свіжі фрукти яскраво-жовтого кольору або трохи зеленуваті, без чорних плям на шкірці і пошкоджень.
Банан насамперед потрібно промити проточною водою і очистити. М’якоть на дотик повинна бути щільною. Для приготування цукатів її ріжуть кільцями товщиною 6 – 7 міліметрів.
Щоб шматочки не потемніли від взаємодії з повітрям, їх бланшують. Для цього нарізку поміщають в друшляк або сито з ручкою, і опускають цю конструкцію в киплячу воду на 2 – 3 секунди. Після цього фрукти різко остуджують у холодній воді з додаванням кубиків льоду. Щоб стекла зайва рідина, друшляк на деякий час відставляють в сторону.
Тим часом готують сироп. Для цього цукор сполучають з водою і проварюють все на слабкому вогні 10 хвилин.
У готовий сироп викладають бананові часточки і варять їх 15 хвилин. Вогонь при цьому повинен бути мінімальним. Перемішувати вміст каструлі не треба.
Після зазначеного часу, вогонь вимикають, а каструлю прикривають кришкою. У такому вигляді бананові скибочки повинні простояти 5 – 8 годин. За цей час банан повністю просочиться сиропом.
Перед сушінням бананові часточки обсушують на ситі протягом 4 – 6 годин. Чим краще обтечет з шматочків фруктів цукровий сироп, тим якісніші вийдуть цукати.
Фрукти викладають в один шар на пергаменті, і сушать при кімнатній температурі або на свіжому повітрі протягом 4 – 5 днів.
Цукати також можна довести до готовності в духовці. Для цього плиту розігрівають до 90 – 100 градусів, і сушать зацукровані банани 4 – 6 годин. Важливе правило: сушити цукати в духовці потрібно з відкритими дверцятами, щоб забезпечувалася хороша циркуляція повітря.
Якщо у вас є сушарка для овочів і фруктів, то цукати можна висушити за її допомогою. При цьому температуру нагрівання встановлюють на рівні 70 градусів. Щоб шматочки просихали більш рівномірно, решітки періодично міняють місцями, а банани перевертають.
Також ви можете ознайомитися з відео-рецептом приготування бананових чіпсів від каналу «почавкать»
Як приготувати цукати з бананової шкірки
Складові:
- банани – 3 штуки;
- цукровий пісок – 200 грам;
Спосіб приготування:
Банани промиваємо під проточною водою. Вони повинні бути жовтого кольору, без чорних плям і гнилі.
Відрізаємо плодоніжки і нижній хвостик. Нам знадобляться тільки свіжозняті шкірки. Шкірку розрізають на смужки шириною 1 сантиметр і довжиною 6 – 7 сантиметрів. В якості дезінфекції шкірку 2 рази обдають окропом.
У каструлю укладають сировину для цукатів і засипають цукром. На повільному вогні масу доводять до кипіння і, не перемішуючи, вимикають вогонь.
Через добу масу знову доводять до кипіння, струшують і знову дають повністю охолонути. Всього таких маніпуляцій повинно бути 5. Тобто, приблизно, на п’ятий день підготовчого етапу приготування цукатів, бананову шкірку можна сушити.
Сушать цукати з шкірок природним способом, при кімнатній температурі, протягом 5 – 7 днів. На смак вони виходять схожими на фініки, але трохи терпкі і з банановим ароматом.
Зберігання цукатів з бананів
Готові цукати можна пересипати цукровою пудрою, або залишити в первісному вигляді. Зберігають банановий десерт в паперових пакетах або картонних коробках. Щоб продукт більш тривалий час залишався м’яким, шматочки можна скласти в скляні банки або пластикові контейнери з кришкою. Ємності, з добре просушеними часточками, можна зберігати при кімнатній температурі або помістити в основний відсік холодильника. Термін придатності продукту – 1 рік.