Ціла айва у власному соку – це проста і смачна консервація, яка сподобається всім, хто любить натуральні солодкі фрукти.
Як приготувати айву у власному соку
Для початку плоди треба помити, розділити на дві частини. Одну половину фруктів лишіть цілими та вкладіть в баночки, в яких вони будуть консервуватися.
Другу – подрібніть, залийте водою у пропорції 100 грамів води на 1 кілограм нарізаної айви, поставте на слабкий вогонь та варіть протягом 10-ти хвилин.
Далі викладіть масу в марлю, витисніть сік та залийте його в банки де вже лежать цілі плоди.
Після можна скористатися одним з двох способів. Перший – використовувався десятиліття, а то і століття назад. Тому він не передбачає стерилізації. Треба просто покласти в банки дерев’яні кружальця, на них – гніт, накрити папером та поставити в темне прохолодне місце.
Другий спосіб більш сучасний. Тому він включає стерилізацію, а також додавання цукру. Цукор можна класти на свій смак. Але, якщо брати в середньому, то виходить десь 100-150 грамів на 1 літр соку.
Сироп в баночки з айвою заливають тільки після того, як додали цукор. Потім їх треба стерилізувати протягом 30-ти хвилин, закатати та поставити в шафу або комору і зберігати разом зі звичайним варенням.
Айва у власному соку – чудова заготовка, яка буде смакувати як додаток до десертів, або окрема страва. Що ж стосується соку, то його можна пити не розбавляючи, або додавати трохи води, якщо він вийшов надто концентрованим.