Вам подобається апетитна хрустка картопелька чи яєчня із золотистою цибулькою, підсмажені на ароматному домашньому смальці? Ви звикли купувати смалець на ринку, а зараз спробуйте самостійно приготувати топлене свиняче сало по домашньому рецепту. Смалець – продукт довгого зберігання, а ще він ароматний та смачний.
Занотуйте цей простий рецепт виготовлення смальцю
Візьміть шмат сала, з якого ви зібрались топити смалець. Ретельно вимийте, вишкрябайте бруд, якщо десь такий є. Залийте холодною водою на 6 годин.
Надалі сало виймайте, а воду зливайте геть. Тепер другий раз слід залити свіжою водою і дати йому постояти ще так само 6 годин.
Це, добре вимочене сало, потрібно ріденько посипати сіллю у розрахунку на 1 кг сала – 2 столові ложки кухонної солі. Хай воно годинку просолиться.
Тепер виберіть на столі достатньо вільного місця, щоб різати сало на невеликі кубики. Такого розміру, як ви, зазвичай, кидаєте на засмажку до супу. Покришіть увесь ваш підсолений шмат сальця.
Рекомендовано топити сало в емальованій великій сковорідці чи широкій каструлі із товстим дном. Та можна готувати смалець і у чавунному казані.
У вибраний посуд для витоплювання смальцю влийте на дно води, як кажуть – “на палець”. Викладайте тепер сюди нарізане сало, по частинам. Помішали перший покладений шар сала, той протопився і зменшився у розмірі, потім кидайте наступну порцію шматочків сала.
Смажити сало треба на невеликому вогні, краще, якби розсікач комфорки з вогнем був широким, щоб кубики рівномірно витоплювались жиром.
Час від часу помішуйте сало кулінарною дерев’яною лопаткою.
Докладайте ще інші порції сала і так продовжуйте витоплювати його, поки максимально не розтопиться весь його жир, який ми усі знаємо, як свинячий смалець.
А поки він витоплюється, підготуйте тару для фасування розтопленої маси і подальшого зберігання. Поставте банки об’ємом від 400-а до 800-а мл. у холодну духову шафу. Нагрівайте банки у духовці, ввімкнушки її спочатку на меншу температуру 60-80° С, а потім не надовго підвищивши до 100° С. Робіть це обережно, щоб скляні вироби не тріснули. І зверніть увагу на те, щоб вони зоставалися прогрітими. Адже потім ви будете у них розфасовувати гарячий смалець.
Забезпечте себе відповідними кухонними рушниками і прихваткою, щоб бути обачними на цьому етапі приготування заготовки.
Готове перетоплене сало залліть у банки, поклавши на горлечко марлю, згорнуту у кілька шарів. Проціджений жир ставимо відстоятися поряд з духовкою або у іншій теплій місцині. На дно опуститься осад. Потім цю маніпуляцію треба здійснити ще раз, перецідити знову у вже у інші банки, у яких смалець буде вже остаточно зберігатися.
Зберігайте смалець у прохолодному сухому місці: погребі, шафі, балконі, у льоху. Та слідкуйте, щоб сонце та тепло не навідувались до цих баночок.
Отже, ви забезпечені на довгий строк куховарення смачним топленим салом. Використовуйте його для різних зажарок. А коли поспішаєте й не встигаєте ситно пообідати, намажте на окраєць чорного хліба, покладіть свіжий огірочок чи зелень і посипте кристалами крупної солі. Неперевершено!
Також подивіться на ще один оригінальний рецепт про те, як зробити смачний і ароматний домашній смалець із цибулею, Детальний опис у відео від Juicy Cake Channel. Це смачно, це поживно, це просто!