Всі знають, що з помідорів можна приготувати багато страв і заготовок на зиму. Але мало хто знає по те, що є рецепт, який дозволяє робити кілька заготовок одночасно. Саме про нього ми і розповімо.
Кількість отриманого продукту буде залежати від того, що саме ви готуєте. Якщо це сік, то його буде більше ніж, наприклад томатної пасти.
Отже, як приготувати томатну пасту, пюре і сік на зиму одночасно
Стиглі помідори треба помити, порізати та скласти у каструлю. Краще брати м’ясисті сорти, з них буде більше соку та м’якоті. Воду додавати не треба, каструлю поставте на слабкий вогонь.
Оскільки під час уварювання помідори зменшуються в розмірі, можна час від часу додавати свіжі плоди та продовжувати їх варити.
Доки томати варяться, треба помити та простерилізувати посуд для зберігання заготовок: пляшки, банки.
Коли в каструлі утвориться достатньо соку, його треба перелити в банки та простерилізувати півгодини в гарячій воді .
Отже, перша заготовка – томатний сік, готова. Тепер можна братися за інші.
Все, що лишилося в каструлі після виливання соку, треба протерти через сито і продовжити варити на слабкому вогні.
З цього вийде друга заготовка – томатне пюре.
Ця страва має густину в два-три рази більше, ніж сік. Вона також зберігається тільки після стерилізації, банки з пюре краще ставити в холодильник або підвал.
Також можна заморозити в вигляді кубиків льоду, які зручно додавати до страв.
Частину пюре можна проварити ще, тоді воно стане третьою заготовкою – томатною пастою. Це найбільш концентрований продукт, насичений мікро та макроелементами. Паста, яка довго вариться, має велику кількість корисного антиоксиданту – лікопіну.
До речі, томатну пасту можна зберігати не стерилізуючи. А щоб вона не зіпсувалася, достатньо додати 3 столові ложки солі на 1 кілограм. Окрім солі в якості натурального консерванту можна використовувати і олію, яку наливають тонким шаром зверху пасти.
Готуйте за цим рецептом – економте час та отримуйте дуже смачні заготовки до вашого столу.