В особливо врожайні роки, яблук буває стільки, що садівники-городники губляться в здогадах, як використовувати солодкі плоди, які не підуть на тривале зберігання. З цих фруктів можна зробити різні види заготовок, але сьогодні мова піде про сироп. Це десертне блюдо можна використовувати для приготування прохолодних напоїв і в якості підливи до морозива або солодкої випічки.
Інгредієнти: Вода, Желирующий цукор, Кориця, Цукор, Яблука
Зміст
Які яблука відправляють на приготування сиропу
Приготувати сироп можна з будь-якого сорту яблук. Звичайно ж, бажано, щоб плоди були соковитими, але якщо це зовсім не так, то на результат це не особливо вплине.
В основному для сиропу беруть на переробку кислі плоди або недостиглі падалиці, опалі з яблуні передчасно. Якщо ж просто утворилися надлишки повноцінного врожаю, то для сиропу використовують і їх.
Перед заготівлею фрукти обов’язково миють. Для цього яблука закладають у великий таз і заливають холодною водою. Потім кожен плід акуратно промивають під проточною водою руками і перекладають на друшляк або заздалегідь розстелений на столі рушник.
Якщо за рецептом необхідна чистка яблук і звільнення їх насіннєвих коробок, то це роблять гострим ножем або овочечисткою.
Рецепти яблучного сиропу
Сироп з соку
Рецепт з лимонною кислотою без варіння
Чисті яблука пропускають через соковижималку. Свіжоприготованого напою знадобиться 1 літр. Рідину переливають в миску і дають відстоятися протягом доби. Краще відкласти сік на цей час в холодильник. Наступного день сік акуратно зливають, залишаючи на дні ємності осівшу м’якоть плодів. У прозору рідину додають цукор (1,5 кілограма) і лимонну кислоту (1 чайну ложку). Миску ставлять на вогонь і прогрівають, не доводячи до кипіння. Після розчинення кристалів, сироп розливають у стерильні пляшки і затикають пробками.
Концентрований сироп з корицею
Яблучний сік добувають аналогічно з вищеописаним рецептом. Його відміряють рівно 2 літри. До рідини додають цукровий пісок. Його потрібно 1,5 кілограма. Миску з продуктами ставлять на вогонь і уварюють протягом години. За цей час сироп постійно перемішують і, при необхідності, знімають піну. В кінці готування додають 1 чайну ложечку меленої кориці. Її можна замінити паличкою кори, при цьому пряність поміщають в каструлю на самому початку варіння.
Густий концентрований сироп з яблучно-коричним ароматом в гарячому вигляді розливають по стерильним пляшкам і міцно закупорюють.
З неочищених яблук
Яблука (10 – 12 штук) середнього розміру розрізають навпіл і складають в каструлю. Чистити і видаляти насіння не потрібно. Нарізку заливають 300 мілілітрами чистої води і проварюють протягом півгодини до м’якості, під кришкою. Після цього в каструлю додають цукор (700 грам) і варять масу ще 5 хвилин. Щоб відокремити яблучну м’якоть зі шкірками і насінням від сиропу, масу пропускають крізь дрібне сито, застелене бавовняною тканиною або декількома шарами марлі. Макуху використовують для варіння киселю, а сироп розливають по банках.
З очищених яблук – подвійний рецепт: сироп і джем
1 кілограм яблук очищають від шкірки і нарізають невеликими шматочками. Фрукти складають в миску і пересипають 1 кілограмом цукрового піску. Шматочки з цукром залишають на добу до утворення соку. Після цього яблучну нарізку ставлять на вогонь і кип’ятять 15 хвилин. Масу після цієї процедури проціджують. М’якоть подрібнюють блендером до стану джему і розкладають в гарячому вигляді по стерильним ємностям.
Сироп знову ставлять на вогонь, додають чайну ложку ванільного цукру і сік 1 лимона. Кип’ятять рідину 10 хвилин і розливають по пляшках.
З шкірки яблук
Яблучні очищення, які залишилися після заготовки пюре або варення, не викидають. З них також готують сироп. Шкірку від 1 кілограма яблук розкладають на деку і сушать на мінімальній потужності духової шафи протягом години. У підсумку виходить щось на зразок сухофруктів. Висушений продукт закладають в каструлю і заливають 1,5 літрами води. Протягом години масу кип’ятять, а потім пропускають через дрібне сито. У відвар додають 1 кілограм цукру і проварюють ще чверть години.
Про варінні сиропу з шкірки з соком лимона докладніше розповість Тетяна Аврова в своєму кулінарному відеоблозі
Сироп на желюючому цукрі
На 1 кілограм яблук беруть 1 склянку желюючого цукру і 2 літри води. Фрукти цілком закладають в каструлю і заливають водою. Основний продукт потрібно проварити до м’якості. Якщо плоди дрібні, то вистачить 10 хвилин, якщо яблука середні або великі, то час збільшують до 20 – 25 хвилин. Розм’яклі яблука прямо в воді товчуть дерев’яним товкачем. Потім масу пропускають через 4 шари марлі. У відвар додають желюючий цукор і варять сироп 5 хвилин.