Сироп з волоських горіхів має своєрідний смак – дуже м’який і ніжний. У готовій заготовці відчуваються медові нотки у поєднанні з горіховим смаком. Із зелених горіхів часто готують варення, але і приготування горіхового сиропу зустрічається достатньо часто. Тому, приготуємо сьогодні лікувальний та смачний сироп з зелених волоських горіхів, а самі горіхи можна і так з’їсти. 🙂
Інгредієнти: Зелені волоські горіхи, Цукор
Зауважу, що при розрахунку інгредієнтів горіхи не важать, а рахують поштучно. Не будемо відходити від традицій і візьмемо одну сотню горіхів;
Для сиропу потрібні:
- 1 кг цукру;
- 1 л води;
- кардамон, кориця, ваніль – за бажанням та смаком;
- гумові рукавички для роботи.
Як приготувати сироп з волоських горіхів
Метушні з сиропом багато, але заготовка того варта. Горіхи для сиропу збирають незрілі, так званої, «молочної стиглості», коли шкаралупа ще м’яка, а ядро не сформувалось.
Це, приблизно, кінець травня – початок червня, в залежності від регіону. Не пропустіть цей момент, адже, якщо горіх перезріє, то можна вже і не намагатися з нього щось зробити.
Дуже важливо правильно підготувати зелені горіхи для сиропу. Деякі горіхи очищають, тонким ножем, зрізаючи зелену шкірку. Але це не обов’язково. На смак сиропу це не вплине, але саме ця шкірка надає йому темний колір. Якщо її не очистите, то горіхи, а отже і сироп, будуть чорними, а не темно коричневими. Отже, це питання вирішуйте для себе самі. І не забудьте надіти рукавички, перед чищенням горіхів.
Тепер, потрібно вимочити горіхи протягом трьох днів, щоб пішла гіркота і зайвий барвник. Залийте горіхи звичайної холодною водою і 3-4 рази в день міняйте воду.
Горіхи за цей час сильно потемніють і перед варінням їх потрібно обробити розчином харчової соди. Розведіть 150 грам соди на 3 літри води і залийте цим розчином горіхи на 4 години. Це роблять, щоб горіхи не розварилися і залишилися цілими.
Знову промийте горіхи під струменем холодної води.
Закип’ятіть в каструлі воду, проткніть кожен горішок зубочисткою в декількох місцях і засипте їх в окріп. Варіть горіхи 10 хвилин, а потім, злийте воду в раковину. Її нікуди використовувати не можна.
Засипте проварені горіхи цукром, залийте в каструлю вказану в інгредієнтах воду і, власне, саме тепер починається варіння сиропу.
На повільному вогні варите горіхи протягом години. Цього часу достатньо, щоб горіхи зварилися і передали свій смак сиропу. Процідіть сироп. Горіхи можна вже їсти, а сироп потрібно знову довести до кипіння, додати до нього ароматні спеції і розлити по підготовленим банкам.
Горіховий сироп має темний колір, майже чорний. Це дуже смачний і корисний сироп, він широко використовується не тільки в кулінарії, але і в медицині.
Зберігати домашній сироп з волоських горіхів краще в прохолодному темному місці і не більше 12 місяців.
Найскладніше в приготуванні горіхового сиропу – це підготовка сировини. Тому, не пропустіть всі етапи підготовки продемонстровані у відео-рецепті. Адже, і для сиропу, і для варення зелені горіхи готують однаково.