Шипшину цінують за її унікальність, яка полягає в тому, що всі її частини (коріння, гілки, листочки, квітки та, безперечно, плоди) багаті на корисні властивості. Найчастіше люди використовують шипшинові ягоди, для приготування кулінарних шедеврів та ліків. Майже в усіх аптеках продається дивовижне зілля – сироп шипшини. Саме про нього варто дізнатися якомога більше. Ознайомившись з добіркою рецептів шипшинового сиропу з різних частин рослини, кожен зможе знайти ідеальний спосіб приготування для себе.
Інгредієнти: Листя шипшини, Пелюстки шипшини, Плоди шипшини, Цукор, Шипшина
Зміст
Як і коли збирати сировину
Різні частини шипшини слід збирати в різні періоди її розвитку.
Пелюстки, наприклад, треба збирати в червні, коли бутони повністю розпустяться. Їх необхідно зривати так, щоб «головка» залишалася на кущі.
Зелену частину слід зрізати з липня по серпень, тоді вона ніжна та зелена. Не варто зривати листочки лише з одного куща, інакше він не зможе повноцінно плодоносити.
З серпня по жовтень настає період, коли необхідно збирати плоди. Вони дуже стійкі до морозу, тому є придатними до приготування навіть тоді, коли на чагарнику «причаївся» перший морозець.
Рецепти смачного десерту і лікарського засобу
Сироп на основі плодів шипшини
Для приготування шипшинового сиропу за цим способом необхідно підготувати такі інгредієнти:
- чисту воду – 800 мл;
- шипшинові плоди – 500 гр;
- цукор – 500 гр.
Насамперед шипшинові ягоди необхідно перебрати, почистити та помити. Чистити плоди від хвостиків з двох сторін можна руками, або невеликим ножем.
У невеликій каструльці треба скип’ятити 500 мл води та закинути до неї підготовлені плоди. Потім, посудину слід накрити кришкою та теплим рушником. Для того щоб шипшина набухла знадобиться пів години.
Після цього ягоди слід перетворити в кашоподібний стан за допомогою товкача або виделки. Утворена маса повинна ще постояти хвилин 15.
Доки набухає шипшина, можна зайнятися приготуванням сиропу: 300 мл води та 400 гр. цукру необхідно кип’ятити 10 хвилин до загустіння. Насамкінець у розчин треба влити проціджений настій плодів, перемішати все та розлити в стерильну тару. Зберігати сироп необхідно в основному відсіку холодильника, спожити його варто до 1 місяця.
Якщо в планах є заготовити напій на тривалий час, то його варто прокип’ятити протягом 4-5 хвилин і налити в чисті банки. У такому випадку, під час додаткової термічної обробки не вдасться зберегти значну кількість вітаміну С.
З універсальним рецептом приготування сиропу з будь-яких ягід можна ознайомитися, переглянувши відео ролик від каналу «Радхика»:
Шипшиновий сироп з сухих плодів
Для приготування за цим способом необхідно підготувати:
- 1 літр води;
- 200 грамів сухих шипшинових плодів;
- 700 грамів цукрового піску.
Суху шипшину слід промити в теплій воді, поставити в каструлю, залити окропом і проварити під закритою кришкою протягом 25 хвилин. Потім, не відкриваючи посудину, плиту необхідно вимкнути та накрити її щільною тканиною, щоб ягоди добряче настоялися (3-4 години буде достатньо). Після цього, настій треба процідити, додати до нього цукор і поставити на вогонь, щоб загусав (на хвилин 15-20).
На каналі «Life Hack TV» варто переглянути відео рецепт приготування напою з плодів шипшини, який може стати ідеальною основою для сиропу:
Сироп з пелюсток
Щоб готувати за цим рецептом необхідно взяти:
- 1 літр води;
- 50 грамів свіжих шипшинових пелюстків;
- 700 грамів цукрового піску.
Цей сироп виходить дивовижно ароматним. Переробляти сировину необхідно відразу ж після збору, інакше вона зів’яне. Мити пелюстки не рекомендується.
Спочатку ніжну рожеву масу слід опустити в киплячий сироп з цукру та води, який повинен покипіти перед цим трохи більше, ніж 5 хвилин. Після цього, плиту треба неодмінно вимкнути та залишити продукт настоюватись протягом 12 годин. Охолоджений настій слід пропустити через сито та ще раз прокип’ятити. Гаряча рідина вийде тягучою. У такому вигляді (відразу з плити) сироп необхідно розлити по стерильних банках чи пляшках і щільно закрутити кришками.
Шипшиновий сироп з листя
Для приготування за цим способом потрібно взяти:
- 400 мілілітрів води;
- 1 кілограм свіжого шипшинового листя;
- 1 кілограм цукрового піску;
- лимонну кислоту.
Обривати листя з гілок не треба. Перед приготуванням їх необхідно сполоснути в прохолодній воді та викинути сухі листки або пошкоджені комахами.
Потім, зелену масу необхідно помістити в каструлю та залити її киплячим солодким сиропом. Після цього, посудину з листям в окропі слід закрити кришкою та залишити настоюватись біля 30 хвилин. Коли пройде зазначений час масу треба процідити. Отриманий сироп знову потрібно відправити на вогонь і довести “до першої бульбашки”. Після повторного кипіння листя ще раз треба залити киплячим сиропом.
Після ще одного настоювання під кришкою, сироп варто процідити та довести на плиті до густого стану. На цей процес піде приблизно 15 хвилин.
Ароматизація сиропу
Для того щоб видозмінити смакові якості сиропу, під час варіння в нього можна додавати:
- свіжий імбирний корінь (шматочок);
- корицю (щіпку);
- сік з лимона (за смаком, але не більше одного).
Якщо додати до шипшинового корисного напою свіжу м’яту чи мелісу, то це посилить його лікувальні якості та додасть оригінального присмаку.