Шавлія має гостро-пряний, трохи гіркуватий смак. В кулінарії шавлія використовується в якості приправи до м’ясних страв, і як ароматизатор в лікеро-горілчаній продукції. Найчастіше шавлію використовують в лікувальних цілях у вигляді сиропу.
Інгредієнти: Лимон, Мед, Шавлія
Існує ряд протипоказань, особливо це стосується вагітних жінок. Тому, прочитайте спочатку застереження, і тільки потім вирішуйте, чи готувати вам цей сироп, чи ні http://www.ayzdorov.ru/tvtravnik_shalfei.php .
Для приготування лікувального сиропу з шавлії потрібно:
- 2 ст. л. листя шавлії. Можна використовувати аптечний збір, або свіже листя;
- 250 гр. квіткового, або будь-якого іншого, але рідкого меду;
- 1 ст. л. свіжовичавленого соку лимона;
- 100 гр. води.
Засипте в каструлю листя шавлії.
Змішайте мед з водою і залийте цією сумішшю листя.
Поставте каструлю на зовсім тихий вогонь і доведіть суміш до кипіння.
Як тільки закипить, додайте сік лимона, накрийте каструльку кришкою і зніміть її з вогню. Укутайте каструлю товстим рушником і нехай настоюється протягом години.
Процідіть сироп і залийте його в пляшечку.
Зберігати приготовлений своїми руками сироп з шавлії потрібно в холодильнику, і не більше місяця. Краще не заготовлювати його про запас. Адже ви завжди можете купити в аптеці листя шавлії і приготувати свіжу порцію цілющого сиропу.
Сироп з медом з шавлії допомагає зупинити напади гострого кашлю, пом’якшує болі в горлі і усуває першіння.
Як і де можна застосовувати шавлія, дивіться на відео: