Сироп з редьки: способи приготування домашніх ліків від кашлю - як приготувати сироп з чорної редьки

Сироп з редьки: способи приготування домашніх ліків від кашлю – як приготувати сироп з чорної редьки

Редька – унікальний овоч. Цей коренеплід є природним антибіотиком, антибактеріальним компонентом якого виступає лізоцим, що входить до його складу. Також редька багата ефірними маслами, вітамінами і мінералами. Все це обумовлює застосування її в медичних цілях. Найчастіше коренеплід використовують для лікування захворювань дихальних шляхів, печінки і запальних процесів в м’яких тканинах організму. Основна лікарська форма – сік або сироп.

У сучасному агрогосподарстві культивуються кілька різновидів цього овоча. Редька буває чорна, біла, зелена. Також розрізняють літні і зимові сорти.

Найбільш популярними і ефективними є ліки, виготовлені з чорної редьки. У цій статті ми детально розглянемо приготування сиропу з чорної редьки, а також наведемо приклади приготування лікувального засобу з інших сортів цього коренеплоду.

Сироп з редьки

Медовий сироп з редьки – 3 способи приготування

Сироп в коренеплоді

Редьку середнього або великого розміру промивають під проточною водою. По особливо забрудненим місцям проходяться жорсткою пластиковою щіткою. Грунтовно вичищений коренеплід візуально ділять на 3 частини, без урахування хвостика. Верхню третину зрізають гострим ножем. Це буде, так звана, «кришечка».

В іншій частині кореня роблять поглиблення. Залежно від розміру овоча, воно може бути від 2 до 4 сантиметрів. М’якоті з країв виїмки повинно залишатися 1 – 2 сантиметри.

Щоб конструкція не падала, її ставлять у чашку або кухоль відповідного розміру.

В отвір додають рідкий мед так, щоб до верху зрізу залишалося 5 – 7 міліметрів. Якщо ємність заповнити повністю, то сік, що утворився витече з редьки. Зверху «діжечку» закривають «кришкою», і залишають настоятися при температурі 20 – 22 градуси. Прибирати редьку в холодильник зовсім не обов’язково.

Скоро, буквально через 30 хвилин, коли мед розчиниться, сироп можна вживати в лікувальних цілях.

Сироп з редьки

Щоб не хвилюватися про те, що коренеплід переповниться і цілюще зілля виллється, можна конструкцію трохи модернізувати.

Для цього отвір для меду роблять способом, описаним вище. Потім невеликим гострим ножем відрізають корінець, залишаючи зріз діаметром 1,5 – 2 сантиметри. У цьому місці редьку проколюють вістрям ножа в 2 – 3 місцях. Цю заготовку ставлять на кухоль, і закладають потрібну кількість меду. У міру утворення медового сиропу, він не буде накопичуватися у верхній частині коренеплоду, а буде стікати в порожню ємність, розташовану нижче.

Сироп з редькіСіроп з редьки

Вікторія Орлова в своєму відео презентує вам найкращі ліки від кашлю – чорну редьку з медом

Як приготувати сироп, якщо редька дрібна

Якщо коренеплоди невеликого розміру і робити виїмки в них не зручно, то можна скористатися іншим способом приготування сиропу.

Редьку миють, чистять і гострим ножем звільняють від шкірки. Потім м’якоть нарізають кубиками з шириною сторони 1 сантиметр, або брусочками довжиною 1,5 – 2 сантиметри.

Нарізку поміщають в контейнер із пластику або скляну банку. Залежно від кількості редьки додають 1 – 2 столових ложки меду. Зазвичай меду і овочевої нарізки беруть в співвідношенні 1:2. Через 20 – 30 хвилин можна вже буде прийняти першу дозу чудодійних ліків.

Сироп з редьки

Швидкий варіант

Цей спосіб підійде тим, у кого зовсім немає часу чекати утворення сиропу з великих шматків редьки.

Коренеплід промивають і повністю очищають від шкірки. За допомогою терки із середнім або дрібним перетином редьку натираєть в стружку. Так як редька досить соковита, то сік почне виділятися вже на етапі подрібнення. Підготовлену масу заправляють медом і чекають 4 – 5 хвилин. Після цього суміш проціджують через марлеву тканину, а отриманий сироп використовують в якості цілющої мікстури.

Сироп з редьки

Сироп з редьки з цукром

Для деяких людей, які страждають алергією, продукти бджільництва – табу. У цій ситуації виручить звичайний цукровий пісок. Цей пройдукт також гігроскопічний. Цукровий сироп з редьки прекрасно впорається з недугою, але користь в цілому для організму буде, звичайно ж, значно нижче в порівнянні з сиропом, приготованим на меді.

Сироп з редьки

Дивіться відео від каналу «Nina Key» про приготування цукрового сиропу з редьки

Сироп із зеленої і білої редьки

Коренеплоди інших сортів також можуть використовуватися в лікувальних цілях. Технологія приготування сиропу з білої і зеленої редьки абсолютно аналогічна тій, що використовується для приготування ліків з їх чорного побратима. При цьому коренеплоди мають трохи меншу кількість корисних речовин і більш м’який смак.

Як приймати сироп з редьки в лікарських і профілактичних цілях

Сироп з редьки в лікувальних цілях вживають від 3 до 5 разів на день. Для дорослих разова доза – 1 столова ложка, для дітей – 1 чайна. В якості профілактики сироп приймають 1 раз на день до їжі, курсом в 1 місяць. Перевищувати дозування не слід, так як редька досить сильно впливає на організм.

Сироп з редьки

Як зберігати сироп з редьки

Свіжоприготовлену мікстуру протягом доби можна зберігати при кімнатній температурі. За цей час кількість меду періодично додають. Зіщулений і зменшений в розмірах коренеплід свідчить про те, що соку в ньому не залишилося. Сироп зливають в невелику ємність, закривають кришкою і зберігають в основному відсіку холодильника 3 дні.