Сироп з полуниці: три варіанти приготування - як самостійно зробити полуничний сироп на зиму

Сироп з полуниці: три варіанти приготування – як самостійно зробити полуничний сироп на зиму

Сиропи досить широко використовуються в кулінарії. Ними можна присмачувати морозиво, бісквітні коржі для тортів, готувати з них домашній мармелад, а також використовувати для приготування освіжаючих напоїв. Звичайно ж, знайти фруктовий сироп можна практично в будь-якому магазині, але швидше за все він в своєму складі буде містити штучні ароматизатори, підсилювачі смаку та барвники. Ми пропонуємо самостійно заготовити на зиму домашній сироп, основним інгредієнтом якого буде полуниця.

Правильний вибір і підготовка ягід – запорука успіху

Для приготування сиропу необхідно відібрати тільки найкращі ягоди полуниці. Вони повинні бути міцними, без червоточини, гнилі і вм’ятин.

Сироп з полуниці

Насамперед вихідний продукт промивають. Щоб не пом’яти ніжні ягоди, полуницю опускають у велику ємність (наприклад, в каструлю або таз) з прохолодною водою, і, акуратно помішуючи руками, чекають поки відійде пил і пісок. Потім плоди перекладають на друшляк і ще раз промивають їх проточною водою.

Після водних процедур ягоди очищають від зелені. Дуже зручно при цьому користуватися спеціальним інструментом для очищення полуниці від чашолистків.

Сироп з полуниці

Сироп зі свіжих ягід полуниці – смак літа круглий рік

Натуральний полуничний сироп

  • стигла полуниця – 1 кілограм;
  • цукор білий – 1,5 кілограма.

Ягоди, які пройшли процедуру очищення і сортування, розділяють на кілька частин і складають в каструльку, відповідного розміру. До них додають сипучий компонент і все акуратно перемішують. Заготівлі дають час на те, щоб ягоди пустили сік. Для цього миску залишають в якомусь прохолодному місці, наприклад, в холодильнику. Час витримки – 10 – 12 годин. Не буде нічого страшного, якщо зацукрована полуниця простоїть в холодильнику ніч.

Сироп з полуниці

Після того, як шматочки повністю зануряться у власний сік, полуницю витягують з сиропу. Зробити це можна за допомогою ложки або шумівки. З ягід варять компот, кисіль або варення.

Рідину ставлять на невеликий вогонь і доводять до кипіння. Тримати каструльку на плиті потрібно хвилин 20. Гарячий сироп розливають по чистим сухим ємностям і щільно закривають корковими або металевими кришками.

Сироп з полуниці

Клавдія Корнєва представляє вашій увазі відео-рецепт приготування полуничного сиропу

Сироп з лимонною кислотою

  • свіжа полуниця – 1 кілограм;
  • цукор-пісок – 700 грам;
  • вода – 1 склянка;
  • лимонна кислота ½ чайної ложки.

Свіжі ягоди, які пройшли попередню обробку, ріжуть на половини і засипають цукром. Щоб посилити виділення соку, ягідну масу можна розім’яти виделкою або товкачем.

Сироп з полуниці

Заготівлю для сиропу залишають в холодильнику, приблизно, на добу. Після вказаного часу, масу пропускають через кілька шарів марлевої тканини або через дуже дрібне пластикове сито.

В солодкий полуничний сік додають склянку води і ставлять миску з продуктами на вогонь. Варитися сироп буде до загустіння, хвилин 40. Визначити готовність можна по краплині, капнутій в прозорий кухоль з холодною водою. За цим процесом потрібно уважно спостерігати. Якщо крапля, не втрачаючи форми, впаде на дно ємності, то сироп пора знімати з вогню. Якщо ж вона розійдеться у воді, то сироп ще потрібно поварити.

Порошок лимонної кислоти додають в самому кінці варіння, рівно за хвилину до відключення вогню. Готове десертне блюдо розливається до невеликих ємностей, і закручується чистими стерильними кришками.

Сироп з полуниці

З лимонною цедрою

  • полуниця – 1,5 кілограма;
  • цукор білий – 500 грам;
  • вода – 500 мілілітрів;
  • лимонна кислота – ½ чайної ложки;
  • цедра половини лимона.

Насамперед варять цукровий сироп. Для цього воду змішують з цукром і кип’ятять масу 5 хвилин. Потім в сироп додають, подрібнені ножем, ягоди полуниці і цедру лимона. Масу потрібно довести до кипіння і відключити. Потім сиропу дають охолонути протягом півгодини при щільно закритій кришці. Через 30 хвилин процедуру повторюють. Всього кип’ятити ягоди в сиропі потрібно 3 рази, при необхідності знімаючи піну. Після останнього нагріву рідина повинна постояти під кришкою 40 хвилин. Готовий сироп акуратно проціджують. Роблять це за допомогою дрібного сита, застеленого марлею.

Сироп з полуниці

Солодку масу без ягід знову ставлять на вогонь. Уварювати її потрібно протягом 30 хвилин на мінімальному вогні. В кінці готування додають кислоту. Готовий сироп в гарячому вигляді розливають по банках.

Заморожені кубики сиропу

Залишки сиропу, які не ввійшли в банку, можна заморозити. Солодкі порційні кубики будуть до речі при приготуванні коктейлів, а також для прикраси морозива.

Термін зберігання домашнього сиропу

Добре проварений густий полуничний сироп може зберігатися в кесоні або підвалі до року. При кімнатній температурі банки можуть стояти до 6 місяців. Чим більше цукру в заготівлі і чим краще уварений сироп, тим довше може зберігатися домашня заготовка.

Сироп з полуниці