Ні для кого не є таємницею, що обліпиха – це дуже корисна ягода яка має прекрасний аромат та допомагає від різноманітних захворювань. Саме тому з неї варто робити різноманітні заготовки. Одна з них – сироп, який готується не тільки з ягід, а і з листя обліпихи. Пропонуємо вам рецепт такого сиропу.
Інгредієнти: Вода, Листя обліпихи, Обліпиха, Цукор
Зміст
Збір та обробка ягід обліпихи
Оскільки гілки обліпихи мають великі голки, зразу ж пропонуємо вам відео, в якому можна побачити, як швидко зібрати ягоди та не пошкодити свої руки:
Також можна зрізати ягоди разом з гілочками, а потім зняти плоди. Головне – використовувати гострий ніж.
А якщо у вас на ділянці нема обліпихи, або нема і самої ділянки, тоді можна придбати ці ягоди в магазині або на ринку. До речі, ягоди можуть продавати в замороженому вигляді. По смаку та якості вони нічим не відрізняються від свіжих.
Обліпиху треба обов’язково промити, але робити це зразу ж після збору, бо потім ягоди стануть надто м’якими.
Після цього ягоди необхідно відкинути на друшляк та почекати, коли вони стечуть.
Оскільки в кулінарії використовують не тільки ягоди, а і листя, треба їх зібрати на початку літа до того, як рослина почне квітнути. До речі, сухе листя можна купити і в аптеці.
Як приготувати сироп з плодів обліпихи
Зі свіжозібраних ягід
Яблука треба помити і висушити, а потім класти в кухонний комбайн невеликими порціями і пробивати протягом 30-ти секунд. В результаті, ягоди повинні перетворитися на кашу.
Далі масу необхідно перекласти в сито, яке зверху накрите марлею, лишити її стікати, а тим часом переробити наступну частину ягід. До речі, можна використовувати не тільки комбайн, а і блендер. Коли ви закінчите переробку ягід, відтисніть ягідні шкурки з кісточками через тканину.
В цьому відео ви зможете побачити, як зробити обліпиховий сік за допомогою блендера:
Далі треба відміряти точну кількість соку, аби дізнатися, скільки треба брати цукру. Для цього необхідно взяти мірну склянку або інший посуд з точним літражем.
На 1 літр соку треба брати 1,2 кілограма цукру. Сік і цукор перемішують і щоб цукор швидше розчинився – ставлять на вогонь і прогрівають рідину, але не доводять до кипіння. Достатньо нагріти сік до 60-70-ти градусів.
З заморожених ягід
Якщо ви робите сироп з заморожених ягід, вам треба взяти 2 кілограма обліпихи, 1 склянку кип’яченої води та 900 грамів цукру. Перед тим, як почати готувати, ягоди необхідно розморозити. Тільки не використовуйте ніяку екстрену розморозку, бо все зіпсуєте. Спочатку поставте ягоди на 10-12 годин в основне відділення холодильника, а потім повністю розморозьте при кімнатній температурі.
Далі ягоди необхідно пропустити через соковижималку і приготувати сік так само, як і з свіжої обліпихи.
Далі сік треба змішати з цукром і прогріти, як в попередньому рецепті.
Сироп з листя обліпихи
Зі свіжих листочків
Якщо ви вирішили зробити сироп не тільки з ягід, а і з листочків, тоді на 1 склянку, повністю забиту свіжим листям обліпихи, візьміть 1,5 літра води і 500 грамів цукру.
Спочатку листочки необхідно залити окропом, накрити кришкою і тримати 4-5 годин. Потім треба процідити масу, додати цукру і проварити на середньому вогні 10 хвилин, аж доки сироп не стане густим.
З сушеного листя
Можна зробити сироп і з сушеного листя. Для цього 4 столові ложки листочків необхідно залити 1 літром окропу, поставити на вогонь і варити на маленькому вогні 10 хвилин. А якщо залити листя в термосі, то варити масу взагалі непотрібно.
Далі треба настояти обліпихові листочки 6-8 годин, потім пропустити через сито, змішати відвар з 600 грамами цукру і довести до кипіння.
Як зберегти обліпиховий сироп на зиму
Такі заготовки найкраще зберігаються в холодильнику. Щоб термін зберігання був не менше 6-ти місяців, сироп треба розливати тільки в стерилізований посуд та закривати стерилізованими кришками.
Також сироп можна заморозити. Так роблять в тих випадках, коли його збираються додавати в коктейлі. Для цього треба просто розлити сироп в форми для льоду, поставити в морозильну камеру, а коли мине 24 години – перекласти кубики в контейнери чи пакети.