Морошка – північна ягода, яка росте на болотах. Термін її плодоношення становить всього пару тижнів на рік, при цьому не кожен рік буває врожайним. Морошка дуже цінується в народній медицині за її численні корисні властивості, тому збору бурштинової ягоди надається особливе значення.
Інгредієнти: Вода, Листя морошки, Морошка, Цукор, Чашолистки морошки
У морошки корисними є листя, чашолистки і, звичайно ж, плоди. Сьогодні ми розповімо про те, як приготувати дуже смачний і надзвичайно корисний сироп з цієї сировини.
Зміст
Попередня підготовка продуктів
Морошку перед приготуванням споліскують. Для цього ніжні ягоди занурюють в широку миску з водою. Щоб ягоди не пом’ялися, їх обережно перемішують і виймають руками на друшляк. Морошка дуже ніжна, тому процедура миття повинна бути максимально акуратною.
Промиті плоди перебирають. Для приготування сиропу краще використовувати стиглі ягоди яскраво оранжевого кольору. Червоні плоди – це недоспіла морошка. Її краще відкласти для варіння варення.
Очищення морошки полягає у видаленні чашолистків. Їх не варто викидати, так як сироп можна зварити і з них.
Також готувати сироп можна і з листя морошки. Таке зілля є прекрасним лікарським засобом проти сухого кашлю.
Перед приготуванням листя промивають під проточною водою і сушать рушниками. Для варіння сиропу підійдуть тільки свіжі зелені листочки без пошкоджень і пожовклих місць.
Канал «Мир трав» докладно розповість про корисні властивості північній морошки і про те, як правильно збирати цю ягоду
Рецепти сиропу з ягід морошки
Спосіб № 1 – без варіння
1,5 кілограма стиглих ягід розминают дерев’яним товкачем, а потім перетирають масу через дрібне металеве сито. Сік, насичено оранжевого кольору, змішують з 1 кілограмом цукру. Щоб кристали краще розчинилися, масу прогрівають до 60 – 70 градусів на вогні. Готовий сироп розливають по пляшках і закупорюють їх кришкою. Такий сироп містить в собі максимальну кількість вітамінів.
Спосіб № 2 – проварений на вогні сироп
На 1 кілограм ягід потрібно 1 кілограм цукрового піску і 1 літр чистої води. Всі продукти змішують і ставлять на вогонь. Маса повинна прокипіти на середньої потужності конфорці 15 – 20 хвилин. Потім сік пропускають через марлю. Щоб домогтися максимально прозорого кольору морошковим сиропу, масу можна процідити кілька разів.
Сироп з чашолистків морошки
Чашолистки з плодоніжками (200 грам) заливають літром холодної води і ставлять на вогонь. Як тільки маса закипить, вогонь вимикають. Миску накривають кришкою і загортають в теплий рушник. Маса повинна настоятися, приблизно, 10 годин. Через встановлений час відвар зливають через сито, додають в нього 1 кілограм цукру і ставлять на вогонь. Морошковий сироп уварюють протягом 15 хвилин, а потім розливають по банках.
Сироп з листя морошки – відмінний засіб від кашлю
Приготувати солодкі ліки від кашлю зовсім не складно. Для цього знадобляться тільки свіжозрізані листки морошки (50 штук). Листя заливають 700 мілілітрами окропу. Масу ставлять на вогонь і чекають поки вода закипить. Вогонь тут же вимикають, а миску щільно закривають кришкою. Настоюватися листя повинні, як мінімум, 6 годин. Після цього листя витягують з остиглого настою. У рідину кладуть 500 г цукру і уварюють масу до загустіння протягом чверті години.
Як зберігати заготовлений сироп
Сироп з морошки відмінно зберігається. Закупорені стерильні банки з сиропом можуть до півроку не втрачати своїх цінних якостей. Пляшки тримають в темному прохолодному місці. Розкриті банки зберігають в холодильнику протягом 2 – 3 тижнів. Лікувальні властивості морошка прекрасно зберігає в консервованому вигляді, тому сироп з неї слід завжди тримати під рукою.